Σε εγρήγορση ο ΠΟΥ για τον ιό Μάρμπουργκ

Μεγαλώνουν οι φόβοι ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αιφνιδιαστεί από μια νόσο για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και ήδη έχει σκοτώσει πάνω από το 88% των ανθρώπων που έχει μολύνει. Την Δευτέρα κηρύχθηκε ξέσπασμα της νόσου Μάρμπουρκ στην Ισημερινή Γουινέα ύστερα από εννέα θανάτους και 16 ύποπτα κρούσματα. Το Καμερούν ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη δύο ύποπτες μολύνσεις του θανατηφόρου ιού σε ένα ζευγάρι εφήβων που ωστόσο δεν έχουν ταξιδιωτικές συνδέσεις με την Ισημερινή Γουινέα.

«Χάρη στην ταχεία και αποφασιστική δράση των αρχών της Γουινέας για την επιβεβαίωση της νόσου, η αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης μπορεί να φτάσει γρήγορα σε πλήρη ισχύ, ώστε να σώσουμε ζωές και να σταματήσουμε τον ιό όσο το δυνατόν πιο σύντομα» δήλωσε ο Matshidiso Moeti περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της Αφρικής.

Τι είναι ο ιός Marburg;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός Marburg ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1967, στις πόλεις Μάρμπουργκ, Φρανκφούρτη και Βελιγράδι. Ο ιός μεταδόθηκε από αφρικανικούς πιθήκους που εισήχθησαν από την Ουγκάντα. Έκτοτε, ο ιός έχει συνδεθεί και με άλλα ζώα. Μεταξύ των ανθρώπων, μεταδίδεται κυρίως από άτομα που έχουν περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα σε σπηλιές και ορυχεία τα οποία κατοικούνται από νυχτερίδες.

Πριν από λίγες ημέρες η Γκάνα ανακοίνωσε δύο κρούσματα της νόσου του ιού Marburg.  Ωστόσο, κρούσματα του ιού έχουν εντοπιστεί και σε άλλες αφρικανικές χώρες,όπως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κένυα, Νότια Αφρική, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε. Στην Αγκόλα, το 2005, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στην Ευρώπη, μόνο ένα άτομο έχει πεθάνει τα τελευταία 40 χρόνια – και ένα στις ΗΠΑ, μετά την επιστροφή του από αποστολές σε σπήλαια στην Ουγκάντα.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός

Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, διάρροια, πόνο στο στομάχι, ναυτία και εμετός. Πολλοί άνθρωποι αιμορραγούν από διάφορα σημεία του σώματος και πεθαίνουν οκτώ έως εννέα ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, λόγω της ακραίας απώλειας αίματος και του σοκ. Κατά μέσο όρο, ο ιός σκοτώνει τους μισούς από τους μολυσμένους, λέει ο ΠΟΥ, αλλά τα πιο επιβλαβή στελέχη έχουν σκοτώσει έως και το 88%.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Ακόμη και αν οι άνθρωποι αναρρώσουν, το αίμα ή το σπέρμα τους, μπορεί να μολύνει άλλους για πολλούς μήνες μετά.

Υπάρχουν θεραπείες;

Δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή θεραπείες για τον ιό. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναπτύσσουν μια σειρά από φάρμακα και ανοσοθεραπείες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Προς το παρόν, οι γιατροί ανακουφίζουν τα συμπτώματα των ασθενών δίνοντάς τους άφθονα υγρά και με μεταγγίσεις αίματος.

Πώς μπορεί να περιοριστεί ο ιός

Οι άνθρωποι στην Αφρική θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ή να χειρίζονται «κρέας των θάμνων», συνιστά ο Gavi, ένας διεθνής οργανισμός που προωθεί την πρόσβαση στα εμβόλια. Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την επαφή με χοίρους σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Οι άνδρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για ένα χρόνο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τέλος, όσοι θάβουν ανθρώπους που έχουν πεθάνει από τον ιό θα πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν το πτώμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος