ΠΟΥ: Η Γκάνα αναφέρει τα πρώτα ύποπτα κρούσματα της νόσου του ιού Marburg

H Γκάνα της Αφρικής ανακοίνωσε σήμερα δύο κρούσματα της νόσου του ιού Marburg έναν εξαιρετικά μολυσματικό ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πιο γνωστή ασθένεια του ιού Έμπολα. Εάν επιβεβαιωθούν με βάση το πρωτόκολλο των διαδικασιών ελέγχου τα κρούσματα τότε αυτά θα είναι τα πρώτα που καταγράφονται στη χώρα.

Η προκαταρκτική ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν από τους δύο νεκρούς ασθενείς από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Noguchi Memorial της χώρας έδειξε ότι τα κρούσματα ήταν θετικά για το Marburg. Ωστόσο, σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, τα δείγματα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Σενεγάλη, ένα συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επιβεβαίωση. Οι δύο ασθενείς από τη νότια περιοχή Ashanti εμφάνισαν συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, ναυτία και έμετο. Είχαν μεταφερθεί σε περιφερειακό νοσοκομείο στην περιοχή Ashanti.

Η κατάσταση αυτή σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες της Γκάνα που προετοιμάζονται για πιθανή αντιμετώπιση μιας επιδημίας συνεχίζοντας τις έρευνες. Ο ΠΟΥ θα αποστέλλει εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξει τις υγειονομικές αρχές ενισχύοντας την επιτήρηση της ασθένειας, τις δοκιμές, τον εντοπισμό επαφών, την προετοιμασία για τη θεραπεία ασθενών και τη συνεργασία με τις κοινότητες για την προειδοποίηση και την εκπαίδευσή τους σχετικά με τους κινδύνους της νόσου και τη συνεργασία με τις ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Εάν επιβεβαιωθούν, τα κρούσματα στην Γκάνα θα σηματοδοτήσουν τη δεύτερη φορά που ο ιός του Marburg θα έχει εντοπιστεί στη Δυτική Αφρική. Η Γουινέα επιβεβαίωσε ένα μεμονωμένο κρούσμα σε ένα ξέσπασμα που κηρύχθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, πέντε εβδομάδες μετά τον εντοπισμό του αρχικού κρούσματος. Προηγούμενα κρούσματα και σποραδικά κρούσματα του ιού Marburg στην Αφρική έχουν αναφερθεί στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.

Ο ιός του Marburg μεταδίδεται στους ανθρώπους από νυχτερίδες και εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά μολυσμένων ανθρώπων, επιφανειών και υλικών. Η ασθένεια ξεκινά απότομα, με υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο και κακουχία. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρά αιμορραγικά σημεία εντός επτά ημερών. Τα ποσοστά θνησιμότητας από κρούσματα κυμαίνονται από 24% έως 88%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Παρόλο που δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή αντιικές θεραπείες για τη θεραπεία του ιού, η υποστηρικτική φροντίδα – ενυδάτωση με από του στόματος ή ενδοφλέβια υγρά και η θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων, βελτιώνει την επιβίωση. Μια σειρά από πιθανές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αίματος, ανοσοθεραπειών και φαρμακευτικών θεραπειών, αξιολογούνται.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος