Σ. Στυλιανίδης στο Πρώτο: 20% αύξηση σε αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές- 15% αύξηση της κοκαΐνης στα λύματα της Αττικής (audio)

«Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προκύψει από την σύνοψη διάφορων ερευνών από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουν αυξηθεί κατά 20% οι αγχώδεις και οι καταθλιπτικές διαταραχές στον γενικό πληθυσμό, που είναι πολύ μεγάλα ποσοστά» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο ψυχίατρος Στέλιος Στυλιανίδης.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση περίπου 35% των αντικαταθλιπτικών, των αγχολυτικών πάνω από 35%-40%, αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ και άλλων ουσιών, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πως οι περισσότερες από αυτές τις συνταγογραφήσεις γίνονται με αυτοθεραπεία. «Ο γνωστός του γνωστού, ο ένας συνταγογραφεί στον άλλον. Την βενζοδιαζεπίνη, δηλαδή τα αγχολυτικά τα γράφει γιατρός, αλλά δυστυχώς ακόμη στην χώρα μας τα αντικαταθλιπτικά και τα νευροληπτικά, μπορεί να τα πάρει κανείς μόνος του από το φαρμακείο. Αυτό είναι τεράστιο ζήτημα γιατί είναι φάρμακα που έχουν παρενέργειες, παρενέργειες σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και πρέπει όλο το σύστημα, οι φαρμακοποιοί και ο ιατρικός σύλλογος να κάνει ξανά διάβημα για να αλλάξει σε επίπεδο νομοθετικό η συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων» τόνισε.

Οι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, είναι οι λεγόμενες κοινές διαταραχές, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, που είναι αντιμετωπίσιμες και φαρμακευτικά και ψυχοθεραπευτικά.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το έλλειμμα των δομών ψυχικής υγείας του δημόσιου συστήματος, υποστήριξε στην συνέχεια, ενώ ανέφερε ότι έχει αυξηθεί πολύ στα λύματα της Αττικής το ποσοστό της κοκαΐνης, περίπου σε ποσοστό 15%. Εκείνο που δεν μετριέται σε επίπεδο ουσιών, είναι η αύξηση των διαταραχών συμπεριφοράς, των καταθλιπτικών διαταραχών, των ψυχοσωματικών διαταραχών σε επίπεδο παιδιών και εφήβων, δηλαδή μια νέα κατηγορία ευάλωτων, συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης. Στα παιδιά, σύμφωνα με όσα είπε, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε μια αύξηση 15%-20% αγχωδών διαταραχών, διαταραχών συμπεριφοράς και καταθλιπτικών διαταραχών. Στους εφήβους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΠΟΥ, είναι πολύ μεγαλύτερη η αύξηση. Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και γυναικοκτονιών τα τελευταία 2 χρόνια.

«Υπάρχει όμως μια βασική διαφοροποίηση, δεν είναι η πανδημία που προκαλεί τις γυναικοκτονίες, μην είμαστε αστείοι. Υπάρχει ένα υπέδαφος, κοινωνικό, ψυχοπαθολογικό, διακρίσεων, βίας μέσα στην οικογένεια, που η πανδημία, η συγχρώτιση, ο εγκλωβισμός, ο αποκλεισμός από τις συνήθεις δραστηριότητες ενεργοποιεί τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο κ. Στυλιανίδης εστίασε στο γεγονός ότι δεν έχουμε ένα εθνικό ινστιτούτο ψυχικής υγείας που να καθοδηγείται από το Υπουργείο και να κάνει συστηματικές έρευνες για την ακριβή επιδημιολογική ανάλυση των αναγκών, που αποτελεί, όπως είπε ένα μεγάλο πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος