Σ. Σονιάδου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι δανειολήπτες πληρώνουν το δυσβάσταχτο 70% που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας – Τι ζητούν από τον Άρειο Πάγο

Σύνοψη
  • Πάγιο αίτημα των δανειοληπτών είναι να αποσταλούν από τον Άρειο Πάγο προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συμβάσεις σε ελβετικό νόμισμα
  • Στις 19 Απριλίου θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο συλλογική αγωγή του ΣΥΔΑΝΕΦ κατά συγκεκριμένης τράπεζας

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη κρίσιμη συζήτηση στον Άρειο Πάγο, στις 19 Απριλίου, της συλλογικής αγωγής 1.600 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά συγκεκριμένης Τράπεζας. Για τη νέα δικαστική μάχη και το τι προσμένουν τα μέλη του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ΣΥΔΑΝΕΦ, στο ΔΣ του οποίου συμμετέχει, μίλησε η Δέσποινα Σονιάδου.

«Από το 2006 -’07 που χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια φτάσαμε μέχρι σήμερα να μετράμε περίπου τα 15 χρόνια με μια ισοτιμία, η οποία ξεκίνησε από το 1,67 και σήμερα είναι κάτω από το 1 προς 1. Αυτό σημαίνει ένα 70% στο κεφάλαιο και όχι στον τόκο. Ο τόκος είναι άλλο μέρος του δανείου» ανέφερε η κα Σονιάδου στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6».

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη περιέγραψε τον δικαστικό αγώνα που δίνουν 70.000 και πλέον δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου που είναι εγκλωβισμένοι σε δάνεια, στεγαστικά και επιχειρηματικά, τα οποία με δυσκολία μπορούν να αποπληρώσουν.

Η κα Σονιάδου αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του Συλλόγου Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο να αποσταλούν από τον ΑΠ προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δανειολήπτης πληρώνει πλέον την καταχρηστικότητα των όρων του δανείου

«Ένα δάνειο που ήταν διάρκειας 20 ετών που στη διάρκεια του αποπληρώνεται κανονικά και λήγει στα 4 χρόνια αυτή τη στιγμή πληρώνει την καταχρηστικότητα. Έχουν πληρωθεί οι τόκοι του και το κεφάλαιο και αυτή τη στιγμή αποπληρώνει αυτό το δυσβάσταχτο το 70% που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΔΑΝΕΔ.

Όπως τόνισε «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει βγάλει νομολογία για τα δάνεια αυτά, γιατί από όλες τις χώρες όπου χορηγήθηκε αυτό το δάνειο προώθησαν προδικαστικά ερωτήματα, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει παράξει πλέον νομολογία».

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως εξήγησε, «δεν είχαν προσυμβατική ενημέρωση οι δανειολήπτες γιατί αν είχαν δεν θα το επέλεγε κανένας ως τραπεζικό προϊόν».

Μάλιστα, όπως τόνισε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι έβγαλε καταχρηστική πλέον αυτή τη ρήτρα της ισοτιμίας με συνέπεια σε άλλες χώρες να ακυρώνεται αυτή η ρήτρα ως καταχρηστική.

Πηγή: Σαββατοκύριακο από τις 6

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος