Σ. Καλανταρίδου στο Πρώτο: Ευπαθής ομάδα οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο – Έως τότε να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός (audio)

Έκκληση σε όλες τις έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται, αμέσως μόλις το μάθουν – εάν δεν έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως- απηύθυνε η διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αττικόν», Σοφία Καλανταρίδου, η οποία μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, δήλωσε συγκλονισμένη για τον θάνατο της 38χρονης Πάττυ Κουτμερίδη, ζητώντας «να μη χάσουμε καμία άλλη ζωή από έλλειψη ενημέρωσης».

«Το επιθυμητό είναι μια γυναίκα έγκυος να μπει στο τρίτο τρίμηνο έχοντας ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τα έχει τα κατάλληλα αντισώματα. Στο τρίτο τρίμηνο και στη λοχεία, μια μη εμβολιασμένη έχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να νοσήσει βαριά και δυστυχώς να καταλήξει», προειδοποίησε. Επικαλέστηκε τα στοιχεία μελέτης στην οποία συμμετείχε και τον «Αττικόν», μαζί με άλλα 7 νοσοκομεία από 4 χώρες, που δείχνουν ότι τρεις αρνητικοί προγνωστικοί παράγοντες είναι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. «Επομένως τώρα έχουμε πάρα πολλά δεδομένα για να αποδείξουμε στις μητέρες ότι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στον κορονοϊό, και είναι ακόμη πιο ευπαθείς ειδικά στο στέλεχος Δέλτα που κυριαρχεί στην Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν από το εμβόλιο. Μόνο καλό θα δουν», υπογράμμισε.

Όπως είπε, «ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, για κάποιο λόγο που δεν τον γνωρίζουμε, οι έγκυες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Όλες οι γυναίκες που κατέληξαν, στην Ελλάδα και διεθνώς, ήταν είτε στο τρίτο τρίμηνο, είτε λεχώνες, δηλαδή μέχρι και 10 ημέρες μετά τον τοκετό. Φαίνεται ότι αυτή η καταιγίδα της φλεγμονής που προκαλεί ο κορονοϊός, τις κάνει ιδιαίτερα ευπαθείς», ανέφερε.

Η κυρία Καλανταρίδου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια πισωγυρίσματα από την επιστημονική κοινότητα, για τεχνικούς λόγους, καθώς οι πρώτες μελέτες για τον εμβολιασμό δεν είχαν συμπεριλάβει τις εγκύους, ενώ στη συνέχεια οι επιστήμονες δεν ήξεραν εάν αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. «Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα ήταν λίγο επιφυλακτική και έλεγε ίσως μετά το δεύτερο τρίμηνο, ακόμη και το Βρετανικό κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας το είχε πει. Όμως τώρα πια που έχουν δημοσιευθεί οι μελέτες που δείχνουν ότι δεν αυξάνουν οι αποβολές σε γυναίκες που εμβολιάζονται στο πρώτο τρίμηνο. Τώρα πια που έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες γυναίκες και ξέρουμε ότι μια γυναίκα που είναι έγκυος εάν νοσήσει από κορονοϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο έχει 7 φορές περισσότερες πιθανότητες από γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας να νοσήσει βαριά και να διασωληνωθεί», διευκρίνισε.

Τόνισε ότι οι έγκυες που έχουν νοσήσει, θα πρέπει να εμβολιαστούν έπειτα από έξι μήνες, όπως συμβαίνει και με όλους τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, θα πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση.

Ερωτηθείσα εάν γιατροί αποτρέπουν έγκυες να εμβολιαστούν, απάντησε ότι κανένας γιατρός δεν το κάνει αυτό από πρόθεση, αλλά «δυστυχώς δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση, καθώς παγιώθηκε στη συνείδηση του αρκετών συναδέλφων η πρώτη ανησυχία που είχε εκφρασθεί και από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Δεν έχουν παρακολουθήσει τα νεότερα δεδομένα, που δείχνουν ότι τα mRNA εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά στην εγκυμοσύνη». Ανέφερε ότι η ίδια έχει δεχθεί ερωτήσεις από γυναίκες για το εάν πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση και να προχωρήσουν στη δεύτερη δόση μετά τη γέννα, επαναλαμβάνοντας ότι «η ανοσία επιτυγχάνεται μετά τη δεύτερη δόση».

Η καθηγήτρια της Μαιευτικής – Γυναικολογίας, απέδωσε την τραγική κατάληξη της 38χρονος ανεμβολίαστης κοπέλας στις Σέρρες, στην ελλιπή ενημέρωση όλης της κοινωνίας. «Βλέπετε ότι δυστυχώς σε αυτή την πανδημία, όλοι έχουν γίνει γιατροί, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι και όλοι εκφράζουν απόψεις. Η άτυχη αυτή νέα γυναίκα, σε κάποιον άνθρωπο που είχε εμπιστοσύνη άκουσε την γνώμη του και δεν έκανε το εμβόλιο. Δεν ξέρω ποιος ήταν αλλά δεν νομίζω ότι έχει και σημασία. Και ένα παιδάκι θα μεγαλώσει ορφανό. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε από εδώ και πέρα για να υπάρξει σωστή ενημέρωση, αν υπάρξει σωστή ενημέρωση δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα», δήλωσε.

«Το στέλεχος Δέλτα χτυπά ειδικά τις εγκύους»

Σύμφωνα με την κυρία Καλανταρίδου, από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν αυξηθεί τα  περιστατικά εγκύων με κορονοϊό που νοσούν, καθώς και αυτά που νοσούν βαριά. «Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε το στέλεχος Δέλτα χτυπά ειδικά τις έγκυες. Έχουν παρατηρηθεί και ενδομήτριοι θάνατοι και μάλιστα σε γυναίκες που δεν έχουν σοβαρή συμπτωματολογία όσον αφορά το αναπνευστικό τους. Είναι ένας πολύ περίεργος ιός. Ενώ είχαμε γυναίκες διασωληνωμένες και τα μωρά τους δεν νόσησαν ενδομητρίως. Άλλες γυναίκες που είχαν ήπια λοίμωξη, ο ιός μεταφέρθηκε στον πλακούντα και τα μωρά πέθαναν με έναν ασφυκτικό θάνατο. Μια μητέρα πρέπει να εμβολιαστεί για να προστατεύσει πάνω από όλα τον εαυτό της, αλλά και το μωρό της», τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος