Σ. Φάμελλος στο Πρώτο: Να μας πει ο κ. Μητσοτάκης για ποιο πράγμα εκλέχθηκε (audio)

«Έγιναν πολλές συσκέψεις, και με τον κ. Σκέρτσο και με τον κ. Στυλιανίδη, φαίνεται εκ των υστέρων ότι μαζευόντουσαν για να τα λένε μεταξύ τους και να δημιουργούν μια εικόνα υπερεπάρκειας. Το έκανε και ο κ. Χαρδαλιάς παλαιότερα αυτό», τόνισε ο βουλευτής και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Όμως η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε 4.000 αστυνομικούς στους δρόμους και έναν διανομέα κούριερ που διαχειριζόταν την κυκλοφορία στη Μαραθώνος. Αυτό δεν το φανταζόμουν για την Ελλάδα του 2022. Ή τους ασθενείς στο Σωτηρία που έμειναν χωρίς φαγητό το βράδυ. Δεν μιλάω για την Αττική Οδό και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Μεσογείων και η Κατεχάκη δεν είναι στην ευθύνη του κράτους. Εντάξει, να μας πει ο κ. Μητσοτάκης για ποιο πράγμα εκλέχθηκε. Εάν δεν εκλέχθηκε για να ελέγχεται για την Κατεχάκη και την Μεσογείων, ή εάν ο κ. Πατούλης δεν είναι ΝΔ και δεν τον στήριξε, να μας το πουν. Μου κάνει εντύπωση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Αττική Οδό, σημείωσε ότι δεν θέλει να είναι μονομερής ως προς την κρατικοποίηση ή την ιδιωτικοποίηση. «Υπάρχουν ορισμένα δημόσια αγαθά που δεν μπορούν να τεθούν σε ιδιωτικό έλεγχο, όπως η Υγεία και η Παιδεία. Όμως, ακόμα και όταν έχεις έναν ιδιώτη που διαχειρίζεται μια υποδομή, θα πρέπει να έχεις επαρκή Πολιτεία για να ελέγχει και να διασφαλίζει τους πολίτες ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος του. Δεν έχουμε από την κυβέρνηση επένδυση σε μια σοβαρή και ασφαλή Πολιτεία», διευκρίνισε.

Έφερε ως παράδειγμα την ακρίβεια στο ρεύμα, η οποία οφείλεται – όπως υποστήριξε- «στο ότι έχουν αφήσει ένα ολιγοπώλιο να κάνει κουμάντο στην αγορά ρεύματος. Το είδαμε και στην πανδημία, δεν μπορούν να μείνουν όλα στον ιδιωτικό τομέα, αν δεν έχει ισχυρή Πολιτεία. Το να είναι αδύναμο το Κράτος για να δουλεύουν διάφοροι καταφερτζήδες μέσα σε αυτό, μπορεί να ωφελεί  κομματικά κάποιους, αλλά δεν ωφελεί την κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, και στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και στο ζήτημα της ακρίβειας στο ρεύμα, απαιτούνται ισχυρές δημόσιες αρχές με πολιτικές ώστε κανείς να μην μένει μόνος του, κάτι που δεν εφαρμόζεται. «Η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας που είχαμε ζητήσει να δημιουργηθεί, δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Και έχουμε σπατάλη με απευθείας αναθέσεις σε διάφορα μηχανήματα, που τελικά δεν πιάνουν τόπο. Το ίδιο έγινε και στην Πολιτική Προστασία στο χιόνι, τα είδαμε, τα έκανε η Περιφέρεια Αττικής. Δεν λειτούργησαν λέει τα μηχανήματα που μίσθωσαν, δεν είχαν προμήθεια για το αλάτι. Δεν είχαν σύμβαση για τον εκχιονισμό. Απίστευτα πράγματα», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα που κρύβεται πίσω από τη διαχείριση της κακοκαιρίας, είναι η αντίληψη που έχει η ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την δύναμη, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια της Πολιτείας. «Φαίνεται ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια, αυτό που ζούμε, πέρα από το επικοινωνιακό του κάλυμμα, περιλαμβάνει αποδυνάμωση της Πολιτείας όσον αφορά δημόσιες πολιτικές, αλλά αυτό που λέμε ενδιαφέρον για τα προβλήματα. Δεν είναι κυνικότητα, είναι επιλογή. Η ΝΔ εκτιμά ότι εάν τα παραχωρήσει όλα στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με κανόνες αδιαφάνειας, όχι δηλαδή με κανόνες ανταγωνισμού και διαφάνειας, τότε θα υπάρχει πολιτικό όφελος για την ίδια. Δεν την ενδιαφέρει το κοινωνικό ή το κρατικό όφελος,. Η προτεραιότητα που έχει η ΝΔ από ότι φαίνεται είναι ότι θα καλύψει όλες τις αδυναμίες με επικοινωνιακή χρυσόσκονη, και θα βρει διάφορους τρόπους να ξεφύγει από το πρόβλημα, γιατί η βασική επιδίωξη είναι να έχει την εξουσία, να πάρει την καρέκλα και ας πει ψέματα για να βγει και μετά να ικανοποιήσει όλους αυτούς που την έβγαλαν, ξεπουλώντας δημόσια περιουσία», ανέφερε.

Ο ίδιος απέδωσε τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η πρόσκληση του κυρίου Στυλιανίδη, στην προσπάθεια της ΝΔ να καλύψει – όπως είπε- το  γεγονός ότι δεν εφάρμοσε πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. «Είναι απολύτως υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης για το ότι κάηκαν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δάσους», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι οι πολίτες ξεκάθαρα έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα κατά της ανεπάρκειας της κυβέρνησης στην πανδημία, στην ακρίβεια και στην κακοκαιρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος