Κακοκαιρία «Ελπίς»: Παραμένουν τα προβλήματα για τους πολίτες μετά τέσσερα εικοσιτετράωρα

Παραμένουν τα προβλήματα για τους πολίτες των Δήμων που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία “Ελπίδα”. Στην Αθήνα αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία τουλάχιστον στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Ο  Δήμος Αθηναίων θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες  οχημάτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δένδρων

Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έδωσε εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες «να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα», τις αιτήσεις αποζημίωσης που θα καταθέσουν δημότες. Προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων είναι τα οχήματα να βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο, είτε σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του δήμου.

Τη σχετική αίτηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να την υποβάλουν ηλεκτρονικά στην αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, στη διεύθυνση d.pras.ast.panidas@athens.gr. ή να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου του Δήμου (Λιοσίων 22 – 2ος όροφος).

Στην περιφέρεια απροσπέλαστοι παραμένουν δρόμοι, πεζοδρόμια και είσοδοι σε ορισμένους σταθμούς του Μετρό λόγω του πάγου.
Πολλοί  δρόμοι επίσης, παραμένουν αποκλεισμένοι λόγω του χιονιού και έχουν μεταβληθεί πλέον σε παγοπίστες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απομάκρυνσης των οχημάτων από τους δρόμους σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Οι πολίτες μπορούν χωρίς χρέωση να καλούν στο 1110 για τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν από την κακοκαιρία.
Σε αρκετές γειτονιές της Αττικής οι δρόμοι παραμένουν για 4η μέρα απροσπέλαστοι. Το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς οι δρόμοι αυτοί συνδέονται με κεντρικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν οδικώς τον νομό.
Οι κάτοικοι επιστρατεύουν κάθε μέσο για να μπορέσουν να ανοίξουν μονοπάτια στο χιόνι ή και να απεγκλωβίσουν τα οχήματα τους που είναι θαμμένα. Ζητούν την επέμβαση των δημοτικών αρχών, καθώς πολλά δέντρα έχουν πέσει σε πεζοδρόμια και δρόμους συμπαρασύροντας ηλεκτροφόρα καλώδια και αποκλείοντας διελεύσεις και προσβάσεις. Η ΕΡΤ μεταφέρει την εικόνα απο τις γειτονιές στην Αττική.

Με εννέα μηχανήματα επιχειρεί ο Δήμος της Αγ. Παρασκευής  να προχωρήσει  στον αποχιονισμό των δρόμων. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος, Βασίλης Ζορμπάς,  από αυτά τα τέσσερα μηχανήματα δεν μπορούν να σπάσουν τον πάγο λόγω τους μεγέθους τους. Διευκρίνισε ο κ. Ζορμπάς ότι “όταν έχεις 66 δήμους σε όλη την Αττική που ζητούσαν μηχανήματα για να κάνουν αυτή τη δουλειά, προφανώς αυτά μοιράστηκαν”  και πρόσθεσε  ότι χρησιμοποιήθηκαν 70 τόνοι αλάτι τη Δευτέρα προς Τρίτη και την Τρίτη άρχισε η διάνοιξη των δρόμων.

Εκτίμησε ότι μετά την προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η Μεσογείων και οι κεντρικοί  και εμπορικοί δρόμοι στην Αγ.Παρασκευή,  τις επόμενες ώρες, μέχρι αύριο το βράδυ, θα αποκατασταθούν τα προβλήματα  και στους υπόλοιπους δρόμους της πόλης. Επισήμανε δε ότι το μεγάλο πρόβλημα των δημοτών είναι οι εκτεταμένες  διακοπές ρεύματος.

Αποκλεισμένοι, χωρίς ρεύμα και θέρμανση καθώς οι περισσότεροι, τροφοδοτούνται  με φυσικό αέριο, παραμένουν από τη Δευτέρα αρκετοί κάτοικοι στην οδό Γαρυττού στο Κοντόπευκο της Αγ. Παρασκευής. Αιτία η πτώση δύο δέντρων που παρέσυραν ηλεκτροφόρα καλώδια, τα οποία παρέμειναν ενεργά για περίπου 48 ώρες, όπως καταγγέλλουν. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς εκατοντάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση.

Σταδιακά και όπου αυτό κριθεί ασφαλές επανακυκλοφορούν λεωφορεία και τρόλεϊ. Με μικρές καθυστερήσεις εκτελούνται τα δρομολόγια του Μετρό.
Αποκαθίσταται σταδιακά και η ηλεκτροδότηση, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα σε παροχές χαμηλής τάσης και όπου έχουν πέσει καλώδια.
Τα εμπορικά καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν 10 το πρωί με 6 το απόγευμα, ωστόσο παρατηρούνται προβλήματα με την τροφοδοσία. Απαγορεύονται οι υπηρεσίες delivery και ταχυδρομικές κούριερ.

Προβλήματα  εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλούς Δήμους στην Β. Ανατολική Αττική.

Στα νότια φαίνεται ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Ο δήμαρχος  Γλυφάδας  Γιώργος Παπανικολάου μίλησε στην ΕΡΤ σημειώνοντας ότι η προηγούμενη εμπειρία από την κακοκαιρία «Μήδεια» αξιοποιήθηκε  με την έγκαιρη  εκμίσθωση από την Β.Ελλάδα  φορτωτών  και μηχανημάτων με μαχαίρια και «αλατιέρες». Στην Γλυφάδα οι δρόμοι είναι ανοικτοί, είπε, προσθέτοντας ωστόσο  ότι στα πεζοδρόμια υπάρχει ολισθηρότητα και χρειάζεται προσοχή.

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης  αναφέρθηκε στην επαρκή προετοιμασία του Δήμου  με κλαδέματα δέντρων και ενοικίαση μηχανημάτων  αλλά το μέγεθος της κακοκαιρίας σε αρκετές περιπτώσεις, τουλάχιστον 80,  προκάλεσε πτώσεις  ενώ και τα μηχανήματα έφτασαν στον Δήμο Αλίμου με αρκετή καθυστέρηση  εξ αιτίας του κυκλοφοριακού προβλήματος που προκάλεσε η «Ελπίδα» Ζήτησε συγγνώμη από του δημότες που δεν έχουν ακόμη ρεύμα, τρίτη ημέρα σήμερα. Ήδη, όπως είπε, αποκαταστάθηκαν πολλές βλάβες, και μετέφερε την υπόσχεση του ΔΕΔΔΗΕ ότι σήμερα θα αποκατασταθούν και οι υπόλοιπες. Εκτίμησε ότι από σήμερα η πόλη μπαίνει σε μία σχετική ομαλότητα.

Σε Ντράφι και Διώνη  η μάχη ήταν άνιση λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης είπε ο Δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς που εστίασε την πηγή των προβλημάτων στην έλλειψη επαρκών μηχανημάτων  ικανών να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της χιονόπτωσης. Ο Δήμος κράτησε την Λ. Μαραθώνος και το λιμάνι ανοιχτά. Προχώρησε στην εκμίσθωση μηχανήματων  ικανά να αντιμετωπίσουν τις εδαφολογικές συνθήκες με απότομες κλίσεις και εκτιμά ότι σύντομα  θα επέλθει αποκατάσταση.

Οι κάτοικοι παραπονούνται για την πολυήμερη παραμονή τους εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα, θέρμανση νερό και τηλέφωνο και καταγγέλλουν ότι δεν λειτούργησε ο σχεδιασμός διαχείρισης κρίσεων.

www.ert.gr

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη, Μαίρη Σκανδάλη, Άντζελα Ζούγρα  Ηλίας Κούκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος