R. Meinardus στο Πρώτο: Δεν θα είναι εύκολη η επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Αθήνα – Αυτονόητη η στήριξη στην κυριαρχία των ελληνικών νησιών (audio)

«Δεν θα είναι ένα εύκολο ταξίδι» η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα, εκτίμησε ο Ronald Meinardus, πολιτικός αναλυτής, σχολιαστής και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. «Ο γερμανικός Τύπος γράφει ότι θα πει καθαρές κουβέντες, αλλά αυτές τις καθαρές κουβέντες θα τις πει κυρίως σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα όπου πηγαίνει αύριο το βράδυ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι πάντα στην πρώτη θέση.

Ερωτηθείς για το τι έχει στην ατζέντα της για την Άγκυρα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας  αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση του Βερολίνου λίγες ώρες πριν το ταξίδι της κυρίας Μπέρμποκ, όπου σημειώνεται ότι η ασφάλεια στη Μεσόγειο θα είναι ένα σημαντικό θέμα στις συζητήσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα και το μήνυμα της Γερμανίας είναι πως τα προβλήματα πρέπει να λύνονται πάντα με συζητήσεις και όχι με κλιμάκωση των εντάσεων. «Αυτή είναι η συνηθισμένη διπλωματική στάση της Γερμανίας. Δεν λένε “εσείς Τούρκοι πρέπει να σταματήσετε τις υπερπτήσεις”. Υποθέτω ότι θα το θέσουν στις συνομιλίες, αλλά ξεκάθαρα δεν το λένε από την αρχή, ίσως για διπλωματικούς λόγους», δήλωσε. «Επομένως η στάση ότι η Γερμανία υποστηρίζει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, είναι αυτονόητη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο σημείο της επίσημης ανακοίνωσης του Βερολίνου όπου υπογραμμίζεται ότι «η συνοχή μεταξύ εταίρων και συμμάχων του ΝΑΤΟ, ποτέ δεν ήταν τόσο ουσιαστική και σημαντική όσο σε αυτή τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία». «Και για αυτό, τονίζει η κ. Μπέρμποκ ότι το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα, γίνεται αυτή την περίοδο. Λέει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους στενότερους εταίρους της Γερμανίας, κάνοντας αναφορά στην Ουκρανία και στο ζήτημα του κλίματος», είπε ο κ. Meinardus. «Και αμέσως μετά μου κάνει εντύπωση που επισημαίνει ότι πολλοί Γερμανοί ξέρουν την Ελλάδα μόνο ως μια ωραία χώρα για διακοπές, αλλά πολλοί λίγοι γνωρίζουν την έκταση της ενοχής της Γερμανίας λόγω της βαρβαρότητας των κατοχικών δυνάμεων», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 με τον Έλληνα πρωθυπουργό και με τον Νίκο Δένδια, αλλά και σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου έχει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με συμβολικό χαρακτήρα. «Φτάνοντας το απόγευμα θα πάει κατευθείαν στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό στο Σχιστό και τέλος θα μεταβεί στον Πειραιά στο αρχηγείο της Frontex», εξήγησε.

Όπως είπε ο κ. Meinardus, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, ένα θέμα το οποίο οι Πράσινοι το έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. «Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις καταγγελίες αυτές και είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το  συζητήσουν. Από δημοσιογραφικές πηγές γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει ορισμένα γεγονότα στα σύνορα της Θράκης και η ελληνική κυβέρνηση θα έχει όλη την ευχέρεια να εξηγήσει τη θέση της», τόνισε μεταξύ άλλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος