Πτωχευτικός νόμος: Απαντήσεις από δικηγόρο σε ερωτήσεις των τηλεθεατών (video)

Διευκρινίσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα τηλεθεατών για τον Πτωχευτικό νόμο έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Άννα Κορσάνου.

  1. Έχω οφειλή σε τράπεζα, εφορία και ΕΦΚΑ. Μπορώ να υπαχθώ στην διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού;

Ο νόμος λέει πως αν το 90% των οφειλών σου είναι σε έναν χρηματοδοτικό φορέα δεν μπορείς να υπαχθείς στον νόμο. Επίσης μπορεί να γίνει διμερής ρύθμιση/αναδιάρθρωση χρέους με την εφορία και τον ΕΦΚΑ.

  1. Τι προσδοκίες να έχω; Με ποια κριτήρια γίνεται η αξιολόγησή της βιωσιμότητάς μου ως δανειολήπτη;

Έχει βγει ΦΕΚ με τα κριτήρια αξιολόγησης από τις τράπεζες. Λαμβάνεται υπόψιν το οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη, το οικογενειακό εισόδημα, οι δαπάνες διαβίωσης, η ηλικία, τα θέματα υγείας κλπ. Κυρίως όμως εξετάζεται η βιωσιμότητα και το αξιόχρεο του δανειολήπτη. Γενικά εάν δεν πάει καλά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ο νόμος δίνει εναλλακτικές: μπορεί να γίνει, είτε αίτηση πτώχευσης, είτε διμερής διαπραγμάτευση με την τράπεζα στην οποία χρωστάει ο δανειολήπτης.

  1. Πρέπει να πάω να ζητήσω τις οφειλές μου από την εφορία και τις τράπεζες;

Με την αίτηση στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού αντλούνται αυτόματα από το σύστημα όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται.

  1. Μπορώ να κάνω διαμεσολάβηση εάν μπω στον εξωδικαστικό μηχανισμό;

Χρηματική διαμεσολάβηση είναι το ότι εάν οι τράπεζες δεν κάνουν πρόταση στον δανειολήπτη μπορεί εκείνος να επιμείνει και να ζητήσει συνολική αναδιάρθρωση του χρέους του. Οι πιστωτές όμως, οι τράπεζες, δεν είναι υποχρεωμένες να το δεχθούν.

  1. Οι τράπεζες ελέγχονται/εποπτεύονται από τον Πτωχευτικό νόμο;

Η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύει την λειτουργία των τραπεζών αλλά και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (Funds). Έχει βγει και ένα ΦΕΚ που ορίζει ότι τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων οφείλουν να ενημερώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος για τα πεπραγμένα τους σε σχέση με τον Πτωχευτικό νόμο.

  1. Είμαι έμπορος και έχω οφειλές στον ΕΦΚΑ. Θέλω να κάνω αίτηση πτώχευσης. Θα κινδυνεύσουν τα ασφαλιστικά μου δικαιώματα;

Αν είναι κάποιος μισθωτός δεν θα κινδυνεύσουν τα ασφαλιστικά του δικαιώματα ούτε ο χρόνος ασφάλισης. Εάν όμως είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή έμπορος θα κινδυνεύσουν τα ασφαλιστικά σου δικαιώματα.

  1. Αν κάνω αίτηση πτώχευσης, πότε μπορώ να εργαστώ;

Ο Πτωχευτικός νόμος λέει ότι μπορείς να εργαστείς μετά την απαλλαγή. Ως μισθωτός όμως μπορείς να εργαστείς κανονικά και μετά την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης χωρίς να χάσεις την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος