Πώς επηρεάζει η ακρίβεια και η ενεργειακή ηθική στον τρόπο μετακίνησης – Παραδείγματα και συμβουλές (video)

«Λάδι στη φωτιά» της ενεργειακής κρίσης έριξε η απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει έναν βασικό αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Για το πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητά μας από τις αυξήσεις του ρεύματος και των καυσίμων μίλησε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο ΕΜΠ, Xάρης Δούκας. Στις εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναφέρθηκε επίσης η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γιατρών Αυστρίας, Όλγα Σαραντοπούλου, η οποία μίλησε για τις μετακινήσεις με ποδήλατα και τον διαμοιρασμό, μεταξύ αγνώστων, των αυτοκινήτων από και προς την εργασία.

«Είναι μία νέα μεγάλη δυσκολία. Περίπου το 30% του φυσικού αερίου διέρχεται από εκεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί άμεσες επιπτώσεις στις κοντινές χώρες. Αυτό το ποσοστό δεν έχει ζητηθεί στη σχετική συγκυρία, αλλά παραμένει σημαντικό πρόβλημα», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Δούκας.

Σύμφωνα με τον ειδικό είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλος τρόπος μεταφοράς της συγκεκριμένης ποσότητας αερίου, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο. Και όπως τόνισε, «αν χρειαστούμε να αυξήσουμε τις ανάγκες μας ίσως υπάρξει πρόβλημα». Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα που θέτουν σε εφαρμογή πολλές κυβερνήσεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενεργειακό μπλακ άουτ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αποφυγή χρήσης αυτοκινήτου τις Κυριακές, είπε: «Είναι μια δραστηριότητα η οποία πάντα συναντά πολλές αντιδράσεις, αλλά στην πορεία έχει πολλά θετικά. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν έχει τις εξελιγμένες υποδομές στα ΜμΕ που έχουν άλλες».

Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, αυτό προϋποθέτει αλλαγή συμπεριφορικής κουλτούρας, που δεν έχει κόστος. Μίας κουλτούρας χρήσης των ποδηλατων ή των ΜμΕ που έχουν άλλες χώρες που δεν έχουν τόσο καλό κλίμα όπως εμείς.

Μιλώντας για την εμπειρία της από την Αυστρία, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γιατρών Αυστρίας, Όλγα Σαραντοπούλου είπε πως πρόκειται για έναν πειθαρχημένο λαό ιδίως γιατί είναι συνειδητοποιημένος όσον αφορά το περιβάλλον.

Ποδήλατο και carpooling

«Χρησιμοποιεί το ποδήλατο την Κυριακή. Είναι κλειστοί ορισμένοι δρόμοι στο κέντρο» δήλωσε η κ. Σαραντοπούλου και όπως αποκάλυψε, τον τελευταίο καιρό λόγω της ακρίβειας ο κόσμος αρχίζει να σκέφτεται το carpooling, το σύστημα διαμοιρασμού ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου για να πάει στη δουλειά του.

Για την αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης των Ελλήνων μίλησε ο κ. Δούκας, επιβεβαιώνοντας και αυτός ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία αλλαγή. «Υπάρχει η ηθική ενοχή, δηλαδή ότι χρησιμοποιώντας τη ρωσική ενέργεια χρηματοδοτούμε τον πόλεμο».

Και όπως τόνισε «με τέτοιες πράξεις δίνουμε τη δυνατότητα στον απλό πολίτη να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας) και να μειώσει τα έσοδα στη ρωσική οικονομία για να σταματήσει ο πόλεμος».

H εξοικονόμηση ενέργειας είναι η καλύτερη μορφή ενέργειας

Τόνισε, μάλιστα, ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η καλύτερη μορφή ενέργειας. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συστηματική».

Ο κ. Δούκας συμπλήρωσε ότι κάθε αλλαγή έχει μεγάλη αντίδραση, αλλά όταν δούμε τους μεγάλους λογαριασμούς θα αλλάξουμε τις συνήθειες μας: «Με μια αλλαγή στη δραστηριότητα και στον τρόπο που ζούμε μπορούμε να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά θα το κάνουμε όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά οικονομικούς».

Στις πλατφόρμες διαμοιρασμού των αυτοκινήτων από τον κόσμο, στην προσπάθεια μείωσης των δαπανών μετακίνησης αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος αναφέρθηκε η Σαραντοπούλου.

«Είναι αρκετά ασφαλείς αυτές οι πλατφόρμες γιατί χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Ξέρεις το όνομα του οδηγού», πρόσθεσε προτρέποντας τον κόσμο να το επιχειρήσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος