Πολιτική συμφωνία επιδιώκει η Αθήνα στο σημερινό Eurogroup (video)

Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση είναι πιθανό να δημιουργήσει η δημοσιοποίηση ευρωπαϊκής έκθεσης-κόλαφο για το ΔΝΤ, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 20 φεβρουαρίου 2017, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει μία κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία, αλλά και οι συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ που θα ακολουθήσουν.

Αίσθηση προκαλεί η νέα δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αρνήθηκε ότι έκανε αναφορά σε Grexit, ενώ δήλωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εάν δεν το κάνει, τότε θα υπάρξουν προβλήματα», είπε.

H Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μια τέτοια συμφωνία, η οποία σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες.
Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει έγγραφο του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ και του Eurogroup, που αποκαλύπτει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμφισβητείται ευθέως η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων. Γι΄αυτό τον λόγο, επισημαίνεται στο έγγραφο, τόσο το Συμβούλιο όσο και το Eurogroup γνωρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα δεν πρόκειται να εισπραχθούν και στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για χονδροειδή λάθη από την ομάδα Τόμσεν, μεταξύ άλλων, στον υπολογισμό του ελλείμματος, του ρυθμού ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και υπερβολικά συντηρητικών παραδοχών στους τομείς των εσόδων και των δαπανών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημαντική περσινή υπεραπόδοση. Ακόμη, καταγράφεται η διαφωνία των Ευρωπαίων για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ανάγκη μειώσεων στις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο, ενώ επισημαίνεται ότι η εξαιρετικά αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους βασίζεται σε υπερβολικά συντηρητικές υποθέσεις, που δεν υποστηρίζονται σωστά από αναλυτικά στοιχεία.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη REAL NEWS, και προσθέτει πως αν επιλυθεί μέχρι τη Δευτέρα αυτή η διαφωνία, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Εξάλλου, κριτική στο ΔΝΤ για τα μέτρα που απαιτεί, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς λόγο για αδικαιολόγητες πιέσεις, αλλά και στη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος, ασκεί ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως εξαιτίας τους προκλήθηκαν οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος προέβη στην εκτίμηση ότι στο αυριανό Eurogroup θα υπάρξει πολιτική απόφαση.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Επένδυση”, που έφερε την υπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, να έχει συντάξει “μυστική έκθεση για εναλλακτικές πηγές εξόφλησης των 6,3 δισ. ευρώ σε περίπτωση ναυαγίου των διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση“. Ειδικότερα, το υπουργείο χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «εκτός πραγματικότητας», συμπληρώνοντας ότι: «Θα το ζήλευε και ο Ισαάκ Ασίμωφ».

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι ευρωπαίοι και κοινοτικοί αξιωματούχοι, ακόμα και από τη Γερμανία, δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για τη θετική πορεία της οικονομίας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ζητούν να σταματήσουν οι απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα και απορρίπτουν κάθε συζήτηση περί Grexit.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής οικονομίας στο Πενεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης

«Θα ήταν μοιραίο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται υπό έλεγχο, αντίθετα με το Brexit, τον Τραμπ ή ακόμα και την Κίνα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται εικασίες περί εξόδου της από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εκπληρώσει αυτά πού της ζητούνται. Συνολικά έχει εφαρμόσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας και έχει ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα έσοδα καλύπτουν τα έξοδα και αυτά είναι μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με το 2009/2010», δήλωσε.

Το Spiegel online γράφει ότι στο παρασκήνιο οι τόνοι μεταξύ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του Έλληνα πρωθυπουργού είναι συμφιλιωτικοί : «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα στην Ελλάδα από ό,τι τους τελευταίους μήνες», φέρεται να είπε στο γερμανικό περιοδικό υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου του κ. Σόιμπλε, το οποίο επαίνεσε μάλιστα την καταρχάς προθυμία του Α. Τσίπρα να διαπραγματευτεί περαιτέρω μέτρα.

Σε δηλώσεις του στην Bild, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, εκτίμησε ότι η  Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, θα χρειαστεί σαφώς λιγότερα χρήματα από το τρίτο πακέτο βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμoύ Στήριξης (ESM) από το ποσό που είχε υπολογισθεί.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ζητά από την Αθήνα να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2019 σχετικά με το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τα εργασιακά, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί, ενώ εκτιμά ότι μία συμφωνία είναι τεχνικά εφικτή στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Σχετική είδηση:
Eurogroup: Διαβουλεύσεις για πολιτική συμφωνία και επιστροφή των θεσμών (video)
Σοβαρά λάθη στους υπολογισμούς ΔΝΤ για την οικονομία εντόπισε το Eurogroup (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ