Πολιτικές αντιδράσεις για τα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο

Array

Οι τραγωδίες που εξελίσσονται τόσο στη Λέσβο, όσο και στα Κύθηρα, με 17 νεκρούς και τις έρευνες για τους αγνοούμενους να συνεχίζονται, προκάλεσαν την έκδοση ανακοινώσεων από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.

Η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου, σε ανάρτησή της  στα social media, αναφέρει: «Άλλα δύο ταξίδια θανάτου, άλλα δύο φοβερά ναυάγια στα Κύθηρα και τη Λέσβο. Ο αγώνας για μια Ελλάδα που δεν θα είναι ούτε αποθήκη ψυχών, ούτε φύλακας που αναλαμβάνει τις ευθύνες μιας Ευρώπης-φρούριο, είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ.

Δεν πρέπει να «συνηθίσουμε» άλλους θανάτους απελπισμένων ανθρώπων σε μια Ευρώπη που ορθώς άνοιξε την αγκαλιά της σε πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, αντί να εργαλειοποιεί το προσφυγικό.

Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίζει τις αιτίες που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα και να προχωρήσει άμεσα σε μια ευρωπαϊκή και ευρωτουρκική αντιμετώπιση του προσφυγικού. Που να βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε μια ευρωτουρκική συμφωνία που να περιλαμβάνει νόμιμες οδούς προς την ΕΕ με ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων».

Με κοινή τους δήλωση οι Γ. Καμίνης και Δ. Μπιάγκης, υπεύθυνοι κοινοβουλευτικών τομέων μεταναστευτικής πολιτικής και ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφέρουν: «Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Αιγαίο κλιμακώνεται. Μόνον χθες, δεκάδες ανθρώπινες ψυχές χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή και τις ακτές της Λέσβου και των Κυθήρων, στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη, ασφαλή ζωή στην Ευρώπη, μακριά από πολέμους και διώξεις. Μπροστά στο θάνατο ανθρώπων δεν μπορείς να πεις πολλά. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν.

Τις δύσκολες αυτές ώρες αγωνιούμε κι ελπίζουμε, ώστε να σωθούν όσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας. Εκφράζουμε παράλληλα την απεριόριστη εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη στις γυναίκες και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και όλων των υπόλοιπων φορέων και εθελοντών που με αυταπάρνηση, υψηλό επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης δίνουν τη μάχη της έρευνας, της διάσωσης και της φροντίδας των ναυαγών. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής οφείλει να είναι θεμελιώδης αρχή και πυξίδα δράσης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Όσο δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων βασισμένο στην αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών, με αποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλείς διόδους προς την ΕΕ, τόσο τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων θα αποθρασύνονται και θα θησαυρίζουν με κόστος ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κρατάει τα «κλειδιά» του προφυγικού από την Ευρώπη, τόσο θα συνεχίζει να ανέχεται, να υποθάλπει και να εκμεταλλεύεται τα δίκτυα αυτά για ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς.

Χρέος της χώρας μας είναι να αναδείξει, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του συνεχιζόμενου αυτού εγκλήματος και να γίνει το επίκεντρο μιας συντονισμένης προσπάθειας με στόχο να νικηθούν τα δίκτυα των διακινητών και να αναλάβει επιτέλους η Τουρκία τις ευθύνες της ως μέλος της διεθνούς κοινότητας. Χρέος όλων μας, να μη συνηθίσουμε τον θάνατο στο Αιγαίο».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως: «Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την “κανονικότητα” του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την “καθημερινότητα” των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα πρόσφατα ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που γίνονται ακόμη πιο φανερές.

Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας κι απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής, που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο θάνατος τουλάχιστον 19 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους νεαρές γυναίκες, σε ναυάγιο στη Λέσβο αλλά και στα Κύθηρα δεν είναι “ναυτική τραγωδία”, αλλά ακόμα ένα τουρκικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος – δολοφόνος, μία “συμμορία δουλεμπόρων” όπως οι πρόγονοι τους, διότι αυτές οι μαζικές αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια γίνονται με την συνέργεια του επίσημου τουρκικού κράτους.

Όποιος επιμένει να αντιμετωπίζει την βάρβαρη Τουρκία με όρους “διεθνούς δικαίου”, δεν είναι απλά αδαής, αλλά μετατρέπεται σε “συνεργό” αυτών των απάνθρωπων εγκλημάτων».

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη: «Την ώρα που ο κ. Μηταράκης ξεθάβει βίντεο από προηγούμενα έτη για να μας αποδείξει ότι εγκλήματα στο Αιγαίο σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών διαπράττει και η άλλη πλευρά -λες και είχε κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία- τα νέα πολύνεκρα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα συνεχίζουν να μετατρέπουν τις θάλασσες μας σε υγρούς τάφους πονεμένων ανθρώπων.

Στα εγκλήματα αυτά όμως, δεν είναι άμοιροι ευθυνών όσοι κάνουν βίαιες προωθήσεις και εξίσου βίαιες παράνομες επαναπροωθήσεις των προσφύγων και μεταναστών και από τις δυο μεριές του Αιγαίου και όχι μόνο. Ενώ σαφή ευθύνη έχουν τόσο οι Κυβερνήσεις μας που διαχρονικά (ΣΥΡΙΖΑ πριν και ΝΔ τώρα) αναγνωρίζουν την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, όσο βέβαια και η ίδια η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί κι αυτή με την σειρά της αυτές τις βάρβαρες και εγκληματικές πολιτικές στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι, αρνούμαστε να συνεχίσουμε να θρηνούμε ψυχές αθώων παιδιών στις θάλασσες μας για πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που κάποιοι άλλοι πήραν πίσω από την πλάτη μας και εφαρμόζουν με αυτόν τον βάναυσο και σαφώς απάνθρωπο τρόπο και ντρεπόμαστε για όλα αυτά».

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Υπαίτιοι του ξεριζωμού αυτών των ανθρώπων είναι αυτοί που κάνουν τους  ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ληστεύουν τους λαούς, είναι οι ίδιοι που σηκώνουν φράχτες και εκδιώκουν από τα σύνορα τα ανθρώπινα ποτάμια επιβίωσης.

Είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρώπους σαν όπλα στους ανταγωνισμούς τους ζητώντας περισσότερα χρήματα για την διαχείριση των προσφύγων.

Είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό στην οποία δεν χωράνε συναισθηματισμοί αλλά μόνο το παζάρι για το ποιος ληστής θα επωφεληθεί περισσότερο.

Αυτή η καθημερινότητα δεν πρέπει να γίνει συνήθεια στην ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει να συνηθίσει τις τραγωδίες που βλέπει να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια της.

Η θλίψη που  νιώθουν όλοι οι άνθρωποι, μπροστά σε αυτές τις εικόνες, πρέπει να γίνει αγώνας ενάντια στις συμφωνίες εγκλωβισμού όπως αυτή ΕΕ-Τουρκίας, ενάντια στους πολέμους και στον ξεριζωμό των ανθρώπων από τις πατρίδες τους».

Aπό την πλευρά της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Τώρα είναι η ώρα για ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, να πέσουν οι δολοφονικοί φράχτες στον Έβρο, να φύγει η FRONTEX και το ΝΑΤΟ, να μπει τέλος στο ρατσισμό και να έχουν πρόσβαση σε άσυλο και στέγη οι πρόσφυγες. Το εργατικό κίνημα που ετοιμάζεται για την Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη για να βάλουμε τέλος στη κυβέρνηση της ακρίβειας, της φτώχειας, του ρατσισμού, του σεξισμού και του πολέμου είναι ώρα να δυναμώσει την αλληλεγγύη στην προσφυγιά, στα ταξικά μας αδέλφια και να διεκδικήσει ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά».

Σχετική είδηση: Τραγωδία στο Αιγαίο: 17 σοροί ανασύρθηκαν στη Λέσβο, φόβοι για νεκρούς στα Κύθηρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος