Ποια προϊόντα μπαίνουν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Τι καταγγέλλει ο πρ. της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών

«Δεν πρέπει να περάσει στον κόσμο η νοοτροπία ό,τι παντού τον κλέβουν. Όπου υπάρχουν προβλήματα παρεμβαίνει το Κράτος» είπε ο γ.γ. Εμπορίου.

Στο κυνήγι των προσφορών βρίσκονται οι καταναλωτές φτιάχνοντας τη λίστα αγορών για το «πασχαλινό καλάθι». Για την ακρίβεια στην αγορά και το πώς θα κινηθούν οι τιμές των προϊόντων μίλησαν στην ΕΡΤ οι Απόστολος Ραυτόπουλος, πρ. Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γ.γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή.

«Οι καταναλωτές οι οποίοι -καθημερινά ή κάθε εβδομάδα πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ διαπιστώνουν διαφορετικές τιμές και πάντα προς τα πάνω. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβγαλε μία έρευνα, την περασμένη εβδομάδα, για τα απορρυπαντικά όπου η χαμηλότερη τιμή στην Ελλάδα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες είναι αυξημένη κατά 131,92% έως 361%» ανέφερε ο κ. Ραυτόπουλος για να καταδείξει το πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα προϊόντα οι Έλληνες καταναλωτές.

Όπως τόνισε, η συσκευασία σκόνης πλυντηρίου με 56 μεζούρες, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, πωλείται στα 15 ευρώ. Οι 50 μεζούρες σκόνη, στο ίδιο σούπερ μάρκετ πωλείται στα 21 ευρώ Δηλαδή, στη μία περίπτωση η μεζούρα στοιχίζει 28 λεπτά και στην άλλη περίπτωση η μεζούρα στοιχίζει 42 λεπτά. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί αυτή η απόκλιση στην τιμή του ίδιου προϊόντος δεν «χτυπάει καμπανάκι» στο υπουργείο Ανάπτυξης για να λάβει μέτρα.

«Έχουμε επιβάλλει πάρα πολύ υψηλά πρόστιμα»

Από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριζε ότι στη γ.γ. Καταναλωτή μπορούν να ελέγξουν στην πράξη όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην αισχροκέρδεια λέγονται ότι αυτό «φαίνεται από το γεγονός ότι έχουμε επιβάλλει πάρα πολύ υψηλά πρόστιμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Αναφερόμενος στην έρευνα για τα απορρυπαντικά και τη μεγάλη απόκλιση στις τιμές με τις χώρες μέλη της ΕΕ ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν μηχανισμοί στο Κράτος και πέρα από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως οι ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες επίσης κάνουν τη δουλειά τους και αυτό είναι προφανές.

«Δε ζούμε σε έναν κόσμο αγίων, ούτε σ’ έναν κόσμο αγγέλων και προφανώς γι’ αυτό χρειάζεται ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτό, λοιπόν, αποδεικνύει ότι οι μηχανισμοί του κράτους λειτουργούν, ότι παρακολουθούν την αγορά και όπου εντοπίζουν τέτοια προβλήματα, όχι μόνο τα τιμωρούν αλλά δημοσιοποιούν και τις σχετικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι δύο μεγάλες εταιρείες οι οποίες ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο ζήτημα προφανώς θα κληθούν να υποβάλουν εξηγήσεις και φυσικά θα ακολουθήσει και μια διαδικασία επιβολής του νόμου. Αυτός είναι ο σκοπός της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

«Δεν πρέπει να περάσει στον κόσμο η νοοτροπία ό,τι παντού τον κλέβουν και ότι παντού υπάρχουν απατεώνες. Όπου υπάρχουν προβλήματα παρεμβαίνει το Κράτος» επισήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος, άποψη με την οποία διαφώνησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών.

Αυξημένες τιμές σε γάλα, γιαούρτι, βρεφικές τροφές και φέτα

Ο Απόστολος Ραπτόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, έκανε μια αποκάλυψη: τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα βγάλει ανακοινώσεις για αυξημένες τιμές σε τέσσερα προϊόντα: γάλα, γιαούρτι, βρεφικές τροφές και τυρί φέτα. «Δεν μπορούν να πωλούνται 30 – 40% φθηνότερα τα ίδια προϊόντα στην Κύπρο απ’ ότι στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Ραυτόπουλος.

«Η Ελλάδα, επειδή γίνεται μια σύγκριση με το εξωτερικό, διαρκώς βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση στον πληθωρισμό από ότι οι υπόλοιπες χώρες. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Βρισκόμαστε σε μια καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν, προφανώς, φαινόμενα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτά δεν αντικατοπτρίζουν τη γενική εικόνα της οικονομίας» ανταπάντησε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά αυτό το μήνα έχουμε σημαντικές μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, κάτι που αποτυπώνεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αυτό είναι κάτι καινούργιο. «Έχουμε παρατηρήσει από τον Οκτώβριο του 2022 μια σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση των τιμών» είπε διαφωνώντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ένωσης Καταναλωτών για κινδυνολογία.

«Όταν το λευκό τυρί που το βάλατε στο καλάθι του νοικοκυριού είχε 6,5 ευρώ και σήμερα έχει 9,5 ευρώ» είπε προσθετοντας ότι ο κ. Σταϊκούρας με σημερινή τοποθέτησή του σε τηλεοπτικό σταθμό παραδέχθηκε ότι μπορεί να πέφτει πληθωρισμός, αλλά οι τιμές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το 2023 θα συνεχίσουν να αυξάνονται και όχι μόνο δεν θα σταθεροποιηθούν, αλλά θα υπάρχει αύξηση.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος