ΠΝΟ: Να μην είναι οι ναυτικοί «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και «φτωχοί συγγενείς» της ναυτιλίας

Ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και  ως οι «φτωχοί συγγενείς» της ναυτιλίας,  αντιμετωπίζονται οι ναυτικοί. Την καταγγελία αυτή έκανε η νέα διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ έθεσαν στον υπουργό το ζήτημα της ερμηνείας κατά το δοκούν των «διατάξεων που αφορούν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών, τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση τους και κυρίως τα ζητήματα που αφορούν τις συνθέσεις των πλοίων».

Σύμφωνα με τον ΠΝΟ: «Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η καταστρατήγηση των συνθέσεων, στην κατηγορία των ταχυπλόων πλοίων, όπου η εφαρμογή των διπλών πληρωμάτων έχει καταντήσει όνειρο απατηλό, αλλά και η γενική «α λα καρτ» εφαρμογή τους σε συγκεκριμένα πλοία της ακτοπλοΐας στα οποία με την πλήρη ανοχή του υπουργείου, «κλειδώνονται και σφραγίζονται» οι καμπίνες, ώστε να μειώνεται κατά περίπτωση το προσωπικό των γενικών υπηρεσιών».

Όπως τονίστηκε από την Ομοσπονδία, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. «Πρέπει επιτέλους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο και να δρουν όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά, στις παραβιάσεις και απόπειρες παραβίασης της ναυτεργατικής νομοθεσίας.

Όταν εντοπίζουν τις όποιες παραβιάσεις να μεριμνούν άμεσα για την αποκατάσταση τους και να επιβάλλουν και να εισπράττουν τα νόμιμα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία πρέπει να σταματήσουν να είναι «συμβολικά», καθώς και να ενημερώνουν για όλες τις ενέργειες τους την Ομοσπονδία μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος