Πλειστηριασμοί ακινήτων: Το χρονοδιάγραμμα και όλες οι αλλαγές που έρχονται (video)

Μετά από συμφωνία θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε μία γενική αναστολή στους πλειστηριασμούς έως τις 15 Μαρτίου, εξηγεί μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1 η δικηγόρος Άννα Κορσάνου.

Το διάστημα μετά τις 15 Μαρτίου έως τον Ιούνιο οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θα υπάρχει αναστολή των πλειστηριασμών μόνο για τόσους ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού και σε όσους έχουν πληγεί από τον covid19.

Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις που δανειολήπτες προσπάθησαν να έρθουν σε συμβιβασμό αλλά οι τράπεζες δεν το δέχθηκαν γιατί θεώρησαν το χρέος μη βιώσιμο είπε η κ. Κορσάνου.

«Πολλοί καλόπιστοι και συνεργάσιμοι δανειολήπτες θέλουν να ρυθμίσουν το δάνειο τους αλλά δεν είναι εύκολο να βρουν έναν τρόπο κοινής συμφωνίας με την εταιρία διαχείρισης δανείων, γιατί η διαπραγμάτευση δεν είναι ουσιαστική, η διαπραγμάτευση είναι υπέρ της τράπεζας, υπέρ της εταιρείας.

Αυτό που ζητούν οι δανειολήπτες είναι κάποιο κούρεμα, κάποια διαπραγμάτευση με διαγραφή μέρους του χρέους ιδίως όταν έχουν να δώσουν κι ένα ποσό εφάπαξ. Διαγραφές μεγάλες έχουμε μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία» σημειώνει η κ. Κορσάνου.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει με τις εταιρείες διαχείρισης δανείων είναι ότι ένα δάνειο μπορεί να «σπάσει» σε δύο, τρία ή τέσσερα κομμάτια κι εκεί που ο δανειολήπτης ήξερε κι είχε να διαπραγματευτεί με έναν τώρα έχει να διαπραγματευτεί με 2, 3, ή και 4 δικαιούχους. Αυτό σημαίνει διαφορετικές διαπραγματεύσεις, διαφορετικές δόσεις δανείων κλπ. Καλό είναι ο δανειολήπτης να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με την τράπεζά του και να είναι συνεργάσιμος, συνεννοήσιμος και συναλλακτικά σωστός.

Από τέλος Μαρτίου θα αρχίσει να ισχύει ο Πτωχευτικός Κώδικας για φυσικά και νομικά πρόσωπα με περιουσία άνω των 350.000.

Από 1η Ιουνίου αρχίζει η ρύθμιση των 240 δόσεων ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για συνολική ρύθμιση των χρεών για διάστημα έως 20 ετών, έως 240 δόσεις χωρίς να κινδυνεύει η περιουσία του δανειολήπτη.

Το επόμενο στάδιο είναι πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, μπορεί να κατατεθεί αίτηση πτώχευσης και από την εταιρεία διαχείρισης στην τράπεζα αν κάποιος είναι ληξιπρόθεσμος, οπότε διαγράφονται όλα τα χρέη αλλά χάνεται και η περιουσία.

Σε όλες τις περιπτώσεις για την βοήθεια των δανειοληπτών υπάρχουν τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, καταλήγει η κ. Κορσάνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος