Παύλος Γερουλάνος στο Α’ Πρόγραμμα : Είναι ο πρώτος πόλεμος της Νέας Εποχής (audio)

Τι σημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην οικονομία για την Ευρώπη και τη χώρα μας;

Σε αυτά τα ερωτήματα τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 και την εκπομπή “Ναι μεν αλλά” της Ευαγγελίας Μπαλτατζή.

Οπως είπε, με αφορμή την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα που πλέον δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί κανείς, ούτε φυσικά πρόσωπα, ούτε επιχειρήσεις, αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει κανένας κανόνας στα καπιταλιστικά συστήματα και καμία αυτορρύθμιση στην ελεύθερη αγορά. Η ίδια η Αμερική, όπως είπε, έχει ξεμπροστιάσει τις παθογένειες του καπιταλισμού με τα σκάνδαλα της ΖΙΜΕΝΣ, της NOVARTIS.
Εκτίμησε ότι σήμερα, συγκρούονται δύο καπιταλιστικά συστήματα. Ένα που θέλει να βάλει κανόνες και ένα που όχι και χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πρώτο πόλεμο της Νέας Εποχής και πως άνοιξαν την παγκοσμιοποίηση χωρίς τους κανόνες που ισχύουν στις τοπικές οικονομίες.

Αναφορικά με την στάση της Δύσης, είπε πως η αντίδρασή της δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική ιστορικά. Αφυπνίστηκε αλλά αν η αντίδραση αφορά μόνο τα οικονομικά και τα εμπορικά, θα είναι σα να πυροβολεί τα δικά της πόδια.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες στη χώρα μας, ο κ Γερουλάνος είπε ότι η ελληνική οικονομία είναι πάνω σε γυάλινα πόδια και πως είμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας γιατί ρίχνει πολλά χρήματα σε ένα σύστημα ξεπερασμένο.
Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε λύσεις όποτε έχουμε κρίσεις, ανέφερε.
Είναι ώρα να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Είναι σημαντική η επιδοματική πολιτική. Δεν αρκεί όμως. Πρέπει να σκεφτούμε τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας. Δεν υπάρχουν στρατηγικά σχέδια για Θράκη, Πελοπόννησο, Ήπειρο. Εξαρτώνται όλα από το κέντρο της Αθήνας που δίνει φιλοδώρημα.

Πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Χρειάζεται να διευρυνθεί η παραγωγική βάση με γενναία αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Να αρχίσουμε να δημιουργούμε συνθήκες παραγωγικότητας και ανταγωνισμού στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη;

Πολιτικά, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει κάτι όσο είναι στην εξουσία άνθρωποι αντί άνθρωποι που κάνουν καλό στον τόπο, οι ίδιες πολιτικές οικογένειες.
Στο ΚΙΝΑΛ αυτό το διάστημα γίνεται μια υγιής συζήτηση για το ποιοι είμαστε, πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το αν εκτιμά πως πρέπει να γίνουν εκλογές, απάντησε ότι ο κ Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από εκλογές. Έχει την πλάτη στον τοίχο και όσο περνά ο χρόνος θα αλλάζει το σκηνικό εις βάρος του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος