Μετάλλαξη Όμικρον: Τα σενάρια της Goldman Sachs για τον αντίκτυπο στην οικονομία

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. θέτουν τέσσερα σενάρια για τον πιθανό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη από τη Μετάλλαξη Όμικρον, ενώ προσθέτουν ότι είναι πολύ νωρίς για να προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους, δεδομένου ότι ακόμα δεν είναι σαφές ποιο σενάριο θα επικρατήσει.

Αρνητικό σενάριο: Η Μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα από τον προκάτοχό του, τη Δέλτα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο κατά 2% σε τριμηνιαία βάση ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις της Goldman. Για το 2022 συνολικά, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται κατά 4,2% ή 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «διφορούμενες».

Πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η αύξηση των νοσηλειών είναι σημαντικά χειρότερες από ό,τι με τη Δέλτα. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δέχεται πιο σημαντικό πλήγμα, ενώ «ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι και πάλι διφορούμενος».

False Alarm: Η Μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται πιο αργά από τη Δέλτα και δεν έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Θετικό σενάριο: Η Μετάλλαξη Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά η νόσος που προκαλεί είναι λιγότερο σοβαρή. Σε αυτό το σενάριο «ομαλοποίησης» επιτρέπεται στην παγκόσμια ανάπτυξη να κινηθεί υψηλότερα από τη βασική γραμμή της Goldman Sachs. Ο πληθωρισμός είναι πιθανώς χαμηλότερος καθώς επιταχύνεται η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά αγαθών και εργασίας.

“Λόγω του μεγάλου εύρους των σεναρίων και της πιθανότητας λάθους συναγερμού δεν προχωράμε σε αλλαγές των προβλέψεων μας για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική έως ότου η πιθανότητα των σεναρίων αυτών γίνει κάπως πιο ξεκάθαρη”, τονίζουν οι αναλυτές.

Το τι θα ακολουθήσει πιθανότατα υπαγορεύεται από το τι ανακαλύπτουν οι επιστήμονες για τη νέα παραλλαγή της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ανθεκτική είναι στα εμβόλια και πόσο πιο μεταδοτική είναι από την Δέλτα.

Πηγή: bloomberg.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος