Π. Τσακλόγου στο Πρώτο: Οι θεσμοί δεν ζητούν έξτρα φόρο για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης (audio)

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων περί απαίτησης των θεσμών να ζητήσουν έξτρα φόρο για τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης προέβη ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Έχουμε δουλέψει πολλούς μήνες για την προετοιμασία του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης τόνισε, σημειώνοντας ότι μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, «το παρουσίασα το αναλυτικά στους θεσμούς, οι οποίοι δεν έθεσαν ζήτημα περί έξτρα φόρου για τη χρηματοδότηση». Πρόσθεσε, δε, ότι η αρχική πρόθεση ήταν να ψηφιστεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, αλλά επειδή θα κλείσει η Βουλή, η ψήφιση μετατέθηκε για τα τέλη Αυγούστου, μετά τις θερινές διακοπές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητείται το κόστος μετάβασης, διότι η κυβέρνηση εγγυάται ότι οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων θα καταβάλλονται κανονικά με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν σήμερα, ενώ ταυτόχρονα οι εισφορές των νέων συνταξιούχων θα μπαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς και θα επενδύονται, ώστε να καταβληθούν και οι δικές τους συντάξεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακλόγου, «θα υπήρχε χρηματοδοτικό κενό, εάν παίρναμε τις εισφορές και τις “θάβαμε”, χωρίς να κάνουμε καμία νέα επένδυση. «Αντιθέτως, ένα κομμάτι από τους πόρους αυτούς θα επενδυθεί στην ελληνική Οικονομία. Το ποσοστό επενδύσεων αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία είναι μακράν το χαμηλότερο στην ΕΕ, και αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν πετυχαίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όταν κάνεις επενδύσεις σε μια Οικονομία, αυτό σημαίνει ότι έχεις αύξηση στην παραγωγικότητά σου, περισσότερες δουλειές, υψηλότερους μισθούς και αυτό οδηγεί σε υψηλότερους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης», διευκρίνισε.

«Μόνο όταν αφαιρέσεις όλα αυτά τα πράγματα από το ακαθάριστο κόστος μετάβασης, προκύπτει το καθαρό κόστος μετάβασης. Εκτός από την αναλογιστική μελέτη, έχουμε καταθέσει και μια μελέτη μακροοικονομικών συνεπειών, η οποία λέει πως αν τα λάβουμε όλα υπόψη, είναι εντελώς διαχειρίσιμο το κόστος για το οποίο συζητάμε», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος και είμαστε μια γερασμένη χώρα. Στόχος είναι να βγάλουμε ένα κομμάτι από τον δημογραφικό κίνδυνο – ότι γερνάμε πολύ ως κοινωνία – από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Αν είμασταν μια χώρα με πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους, δεν θα υπήρχε ανάγκη μεταρρύθμισης», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

«Μειώνουμε την αβεβαιότητα, δεν την αυξάνουμε με το νέο σύστημα. Δεν υπάρχουν ούτε ιδιωτικές εταιρίες, ούτε ιδιωτικός κουμπαράς. Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα συστήσουμε. Η επικουρική είναι κομμάτι της κοινωνικής- προστατεύεται από το Σύνταγμα», επισήμανε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν κάνουμε κάτι πρωτότυπο, καθώς ανάλογα συστήματα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και πολλές χώρες». Επικαλέστηκε τη διεθνή εμπειρία που δείχνει ότι «οι αποδόσεις των κεφαλαιοποητικών συστημάτων – παρά τις διακυμάνσεις- είναι υψηλότερες από τα διανεμητικά συστήματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος