Aλβανία: Για τέταρτη νύχτα διαδηλώσεις κατά των επενδυτικών σχεδίων της Ιβάνκα Τραμπ

Xιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στα Τίρανα με αίτημα την  αναστολή του τουριστικού σχεδίου του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ για τη νήσο Σάσων.

«Έντι Ράμα παραιτήσου», έγραφαν τα πανό και ορισμένα έδιχναν καρικατούρα του αλβανού πρωθυπουργού να παραδίδει τα κλειδιά στην Ιβάνκα Τραμπ που προανήγγειλε ότι «μια ξεχασμένη στρατιωτική βάση θα μετατραπεί σε θέρετρο 10.000 δωματίων» αφού εξασφαλίστηκε ειδικό καθεστώς επενδυτή από τις αλβανικές αρχές στην προστατευόμενη ακτογραμμή της Αδριατικής.

Στις διαμαρτυρίες προστίθενται καταγγελίες από 40 οικολογικές οργανώσεις ότι το επενδυτικό σχέδιο θέτει σε κίνδυνο προστατευόμενο υγροβιότοπο όπου ζουν φλαμίνγκο, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. «Η Αλβανία δεν πωλείται», είναι κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες έκαναν χρήση κανονιών νερού. Ο Έντι Ράμα μίλησε πρόσφατα για σχέδιο «4 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ Αλβανοί εισαγγελείς φέρεται να έχουν παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κατασκευάστριας εταιρίας Atlantic Incubation Partners LLC, που συνδέεται με το επενδυτικό ταμείο Affinity του Τζάρεντ Κούσνερ. Η ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος της προστατευόμενης ζώνης της περιοχής Βιόσα/Νάρτα χωρίς δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά των τίτλων ιδιοκτησίας.

Σε ανάρτησή της η Ιβάνκα Τραμπ αφηγήθηκε ότι ανακάλυψε το νησί Σάσων ενώ βρίσκονταν στο γιοτ ενός φίλου. «Σταματήσαμε για μια βουτιά. Κολυμπήσαμε μέχρι το νησί. Κάναμε πεζοπορία ξυπόλητοι μέχρι την κορυφή και μάς μάγεψε», ανέφερε.

Πηγή: Clash Report

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος