Π. Μπεχράκης στο Πρώτο: Να μην τις πετάξουμε τις μάσκες (audio)

«Να μην τις πετάξουμε τις μάσκες, να τις φοράμε σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός, ή όταν μπαίνουμε σε ασανσέρ, γιατί πάντα προστατεύει όσο μπορεί να προστατεύσει και  αποτελεί φραγμό στη μετάδοση όχι μόνο του Covid αλλά και κάθε ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος», τόνισε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος – εντατικολόγος, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, καθώς από την Τετάρτη 1η Ιουνίου δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

«Άνθρωποι που έχουν μια ευαισθησία γιατί να μην προστατεύονται όσο μπορούν και όσο θέλουν εφόσον έπαψε πλέον να είναι κάτι το περίεργο, να βλέπουμε έναν άνθρωπο να φοράει μάσκα;», διερωτήθηκε.

Επιπλέον, ο κ. Μπεχράκης ερωτηθείς για τη μείωση στο 25% του ποσοστού των ενηλίκων στη χώρα μας που καπνίζουν, αντέτεινε ότι εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο ποσοστό ακόμη, και «πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με εντονότερο ρυθμό και με πολύ πιο σαφή στόχευση που ήδη έχει τεθεί από την ΕΕ, και η οποία στοχεύει να μειώσει το κάπνισμα στην Ευρώπη κάτω από το 5%, το 2040». «Αυτή είναι μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έχει αρχίσει να συμπλέει. Ο στόχος είναι απολύτως ρεαλιστικός για την ελληνική πραγματικότητα, δεδομένης της μεγάλης μεταστροφής που έχει γίνει στη νοοτροπία του ελληνικού κοινού γύρω από το κάπνισμα», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι το 5% σαν στόχευση ευρωπαϊκή, το είχε θέσει πρώτος ο ίδιος πριν 10 χρόνια ως πρόεδρος του European Network for Smoking Prevention.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη βράβευση της Ελλάδας για τις δραστηριότητες του ερευνητικού εργαστηρίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, και για την πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει αυτό το εργαστήριο, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, με την ονομασία Smoke Free Greece. «Θεωρήθηκε από την ΕΕ ως η επιτυχέστερη κυβερνητική πρωτοβουλία για τον έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου στην Ευρώπη φέτος. Πήραμε το πρώτο βραβείο και με εθνική υπερηφάνεια το φέραμε στην Ελλάδα. Συνοδευόταν και από ένα αξιόλογο ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ, το οποίο η Αντικαρκινική Εταιρεία θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο για τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπεχράκης.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος