Τέλος οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους – Σήμερα η απόφαση για το τι θα ισχύει στα πλοία (video)

Μετά από δύο χρόνια της πανδημίας, παρελθόν αποτελούν από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 1ης Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου οι μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό στους εσωτερικούς χώρους, ενώ δεν θα ισχύουν πια και τα πρόστιμα.

Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Στις υπεραστικές συγκοινωνίες και τα αεροπλάνα, που υπάρχει αριθμημένη θέση, δεν θα απαιτείται χρήση μάσκας, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το τι θα ισχύσει στα πλοία. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να αποφασίσουν τι θα ισχύει στα πλοία. Όπως ανέφερε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Σοφία Πατραμάνη οι εμπειρογνώμονες είναι πολύ προβληματισμένοι γιατί υπάρχουν μέσα στα πλοία χώροι με αριθμημένες θέσεις αλλά υπάρχουν και άλλοι χώροι που είναι ελεύθεροι και δημιουργείται συνωστισμός.

Άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας ισχύει από σήμερα και σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.) καθώς τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις: «Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε ότι από 1/6/2022 έως και 15/9/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς κι εξωτερικούς και συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίας που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους».

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να μη φορούν μάσκα στα σούπερ μάρκετ και στο λιανεμπόριο, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας έχει τονίσει ότι όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ρεγγίνα Σαβούρδου πολλοί ήταν εκείνοι που έμπαιναν στο σούπερ μάρκετ με μάσκα, ενώ και οι εργαζόμενοι φορούσαν τη μάσκα τους.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του επεσήμανε «η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δε θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους κα ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες». Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο υπουργός σημείωσε ότι η Επιτροπή αναμένεται άμεσα να συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων, τονίζοντας: «εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Κι εδώ αν θέλετε δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα». Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, οπότε μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του κόσμου που θα μπει, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση, είχε πει ο υπουργός, προσθέτοντας: Αντιθέτως, στα αστικού τύπου μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις και μπορεί να υπάρχει παραπάνω κόσμος, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Τέλος, ακόμα ένα μέτρο που παραμένει αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με φυσική παρουσία, θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Ρεγγίνα Σαβούρδου/Επιμέλεια: Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος