Π. Λιαργκόβας στο Πρώτο: Αναμένεται ομαλοποίηση στην αγορά μετά το ράλι των τιμών κατά την άνοιξη του 2022 (audio)

Το ράλι που καταγράφεται στις τιμές εμπορευμάτων οφείλεται σε έναν συνδυασμό γεγονότων που συνέπεσαν χρονικά τα τελευταία χρόνια, «σαν μια συνομωσία πολλών παραγόντων που έχουν φέρει το αποτέλεσμα της ακρίβειας στο καλάθι της νοικοκυράς», είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Σε τι οφείλεται λοιπόν, η «τέλεια καταιγίδα» που έφερε αύξηση 58% στην αγορά τροφίμων. Ένα στοιχείο είναι η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των προϊόντων, οι οποίες είχαν αρχίσει να τραβάνε την ανηφόρα και προ covid εποχής. Ταυτόχρονα, το μεταφορικό κόστος, είτε θαλάσσιο είτε χερσαίο έχει αυξηθεί 2 και 3 φορές περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Ένας σημαντικός λόγος είναι, ότι ο ΟΠΕΚ πέρσι μείωσε την παραγωγή του πετρελαίου με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του.

Επιπλέον, η περίοδος της καραντίνας, έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι, επομένως δεν υπήρχε κατανάλωση, ήρθε η πτώση της ζήτησης, ύστερα η παραγωγή μειώθηκε και οι τιμές το 2020 βούλιαξαν. « Έρχεται όμως το 2021 και αλλάζει το σκηνικό, η ζήτηση αυξάνεται, υπάρχουν προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυξήθηκε ο τουρισμός, αυξήθηκε η ζήτηση, άρα δεν πρόλαβε η παραγωγή να ακολουθήσει την αυξημένη ζήτηση». Αυτό το κομμάτι αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα να ομαλοποιηθεί κατά την άνοιξη του 2022.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι όμως και η κλιματική αλλαγή που έβαλε και αυτή το λιθαράκι της στην εκτόξευση των τιμών, καθώς από τις φυσικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη έχουν καταστραφεί οι παραγωγές με αποτέλεσμα την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών.

Από την άλλη, ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια δεν δόθηκε η σημασία που θα έπρεπε στην εξέλιξη και της βιομηχανίας και του αγροτοδιατροφικού τομέα, με αποτέλεσμα να αγοράζουμε βασικά αγαθά, όπως ντομάτες από το Βέλγιο και την Ολλανδία.

«Δεν συνδέσαμε τον αγροδιατροφικό τομέα με την υπόλοιπη παραγωγή, ενώ και η παγκοσμιοποίηση που έχει κάνει εύκολη την εισαγωγή προϊόντων από άλλες χώρες έφερε σαν αποτέλεσμα, η εφοδιαστική μας αλυσίδα να βασίζεται σε απομακρυσμένες περιοχές. Με τον covid όλα αυτά κλονίστηκαν και τόνισαν την ανάγκη να επιστρέψουμε σε μεγαλύτερη διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού τομέα με την κατανάλωση. Το πρόβλημα θα το βλέπουμε μπροστά μας πιο συχνά με την κλιματική αλλαγή, τις κρίσεις. Η λύση είναι να εφοδιάζεις το σύστημα χωρίς πολλούς κινδύνους, άρα να συνδέσεις την τοπική παραγωγή με την κατανάλωση. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην χώρα μας. Και παλιότερα το κάναμε και τα εγκαταλείψαμε όλα αυτά, γιατί είχαμε τον τουρισμό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη των πρώτων υλών», είπε καταλήγοντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος