Π. Λιάκουρας στο Πρώτο: Tο Κυπριακό είναι το μεγάλο διακύβευμα για την Τουρκία (audio)

Με αφορμή τη διάσκεψη για το Κυπριακό η οποία ξεκινά σήμερα στη Γενεύη, μίλησε στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Πέτρος Λιάκουρας.

Συνομιλώντας λοιπόν, με τη δημοσιογράφο στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Λιάκουρας, ανέφερε αρχικά τα εξής «Είναι μια διάσκεψη η οποία έπρεπε να γίνει. Διότι, μετά το 2004 (δεν έχω ελέγξει νωρίτερα τι γινόταν) αλλά το 2004 ανά τετραετία αναθερμαίνεται το Κυπριακό, έστω και με μια συνάντηση (…). Άρα, καταλαβαίνετε, ανά τετραετία αναθερμαίνεται ο διάλογος, ανεξαρτήτως αν πρόκειται να υπάρξει μια διαπραγμάτευση. Και πρέπει να σας πω το εξής: Εγώ δεν θα πω τι λέει ή τι δεν έχει πει η κυβέρνηση η δική μας γύρω από αυτό. Όμως, ο Φιντάν εχθές είπε ότι ξέρετε, δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, δεν πρόκειται για συνέχεια της διαπραγμάτευσης,… απλώς για μια συζήτηση να δούμε ο ένας τον άλλον και να δούμε το πού βρισκόμαστε. Τίποτε άλλο. Το ξεκαθάρισε αυτό ο Φιντάν νομίζω (…)».

Έπειτα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους επισήμανε «Αν καταλαβαίνω καλά από αυτά τα οποία έχω διαβάσει από κυπριακής πλευράς, είναι ότι ο Γκουτέρες θα προσπαθήσει να βάλει έναν οδικό χάρτη. Το θεωρώ λίγο απίθανο όμως, αυτό να συμβεί (…). Πρώτον, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί ο Ερντογάν επ’ αυτού. Ο Ερντογάν, όπως και γενικά κάθε Τούρκος πρωθυπουργός ή πρόεδρος είναι πάντοτε το κλειδί στην επίλυση του Κυπριακού (…). Ο Ερντογάν πλέον έχει αλλάξει τελείως. Μου δίνει πολλές φορές την εντύπωση ότι έχει ξαναγυρίσει πάλι στην εποχή 2002-2004, τότε που ήταν πράγματι πάρα πολύ συνεργάσιμος και στα ελληνοτουρκικά, αλλά κυρίως και στο Κυπριακό, το οποίο το απέδειξε (…). Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εξέλιξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Τατάρ μάλλον ωθείται σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Αν δεν γίνουν τον Ιούνιο, πρέπει να γίνουν τον Οκτώβριο. Ο Τατάρ δεν πρόκειται να κάνει πίσω από αυτό το οποίο λέει τα δυο κράτη. Άρα, αυτό θα πει και εδώ και άρα, θα φανεί ότι δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Αυτό πιθανόν (το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, αλλά ίσως φανεί λίγο αιρετικό) ίσως να είναι καλό και για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι, ακριβώς αν υπάρχει κάτι να ναυαγήσει, να μη ναυαγήσει από την ελληνική πλευρά. Επομένως, το θεωρώ απίθανο να κάνει πίσω ο Τατάρ (…)».

Παράλληλα, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δεν παρέλειψε να τονίσει «Εμείς πάντοτε λέμε ότι θέλουμε η τουρκοκυπριακή πλευρά να λύσει μαζί με την ελληνοκυπριακή, το κυπριακό πρόβλημα. Αυτό όμως, προϋποθέτει να το βάλουμε στη σωστή του διάσταση και για τις ελληνοκυπριακές ανησυχίες. Και γενικά ομοσπονδία σημαίνει διάχυση εξουσιών. Δηλαδή, θα πρέπει να μοιράζονται τις εξουσίες, (όχι κάθε μία κοινότητα με την άλλη κοινότητα στο εσωτερικό της δικής τους κοινότητας, πολιτείας, κρατιδίου), αλλά στο κεντρικό σύστημα θα συνδιοικούν όλη την Κύπρο. Άρα, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ξέρουμε αν και πόσον είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά να το δεχτεί. Και μιλάω λίγο με αυστηρό τόνο, διότι, το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι αυτή την στιγμή η ελληνοκυπριακή κοινότητα κρατάει την σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι έτοιμη αυτή τη σφραγίδα να τη μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους; Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα, το οποίο νομίζω δεν έχει λυθεί και δεν ξέρω αν θα λυθεί (…)».

Τέλος, ως προς το τι αναμένεται να γίνει σε αυτή τη διάσκεψη για το Κυπριακό, ο κ. Πέτρος Λιάκουρας υπογράμμισε «Το μόνο ίσως το οποίο μπορεί να ζητηθεί και δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα είναι να προχωρήσουμε σε αυτό το οποίο πάντοτε λέμε ‘’Δεν μπορούμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα, ας λύσουμε τα μικρά’’. Και τα μικρά προβλήματα είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δηλαδή ανοίγματα διαδρόμων, πιθανόν κάποια ανοίγματα που δεν θα το ήθελε η ελληνοκυπριακή πλευρά, κάποια ανοίγματα αεροδρομίων ή και λιμανιών για τους Τουρκοκύπριους και από εκεί και έπειτα ουδέν άλλο. Και βέβαια μια υπόσχεση ότι θα πρέπει να ξαναβρεθούμε πάλι να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά (…). Άρα, για το Κυπριακό είναι το μείζον ζήτημα για την Τουρκία. Μάλιστα δε, πολλές φορές οι Τούρκοι είχαν πει στο παρελθόν κοιτάξτε πρώτα να λύσουμε το Κυπριακό και αν λύσουμε το Κυπριακό, τα Αιγιακά έρχονται πιο εύκολα μετά. Άρα, καταλαβαίνετε ότι το διακύβευμα το μεγάλο για την Τουρκία είναι το Κυπριακό. Δεν θα κάνουν ποτέ πίσω από αυτό (…)».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος