«Το σχέδιο Πούτιν υπέστη ήδη μια μεγάλη ήττα, διότι ενώ περίμενε ότι θα έκανε έναν περίπατο στην Ουκρανία, συνάντησε την καθολική και ηρωική αντίδραση του λαού της Ουκρανίας και αυτό τον έχει οδηγήσει σε μια ορισμένη απόγνωση», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Αλλά υπέστη και ένα άλλο σοκ, ένα άλλο “στραπάτσο”, με την έννοια ότι δεν ανέμενε την ισχυρή ενότητα που επέδειξε η Δύση και ιδιαίτερα η Ευρώπη η οποία είχε ισχυρά και γρήγορα αντανακλαστικά. Υποτίμησε τη Δύση και την Ευρώπη η οποία έδειξε ότι μπορεί να διατηρήσει την ενότητά της κάτω από τις απειλές και τις προκλήσεις από τη Ρωσία και να πάρει ιδιαίτερα τολμηρά και σκληρά μέτρα, κυρώσεις, που φαίνεται ότι όντως “δαγκώνουν” και πονούν τη Ρωσία», επισήμανε.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, ότι η απειλή που εκτόξευσε ο πρόεδρος Πούτιν για χρήση πυρηνικών και το γεγονός ότι έθεσε το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε υψηλό συναγερμό, «δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να σπείρει τον φόβο στη Δύση». «Δεν νομίζω ότι εννοεί πως σε κάποια στιγμή μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν και το νέο στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας του 2020 αφήνει πολλά περιθώρια για χρήση πυρηνικών όπλων έστω και αν δεν υπάρχει μείζονος σημασίας πυρηνική απειλή», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωακειμίδη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς το πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια, δηλαδή αυτή η απάνθρωπη πολεμική ενέργεια που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Πούτιν, «γιατί κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του Πούτιν». «Αυτός ο πόλεμος, είναι πόλεμος Πούτιν και όχι της Ρωσίας, όπου υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από δημοκρατικούς πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
«Η αίσθησή μου είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα επιμείνει στις πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι που να φτάσει στο τέλος, προκαλώντας αιματοχυσία και ανθρώπινων ζωών. Το τέλος είναι να καταλάβει το Κίεβο, συνολικά την Ουκρανία. Να αποκόψει το νότιο τμήμα της, δηλαδή να αποκόψει την Ουκρανία από την πρόσβαση στη θάλασσα και να εγκαθιδρύει ένα καθεστώς, μια κυβέρνηση εγκαθέτων, με την οποία θα μπορεί να συνομιλεί», υπογράμμισε ο καθηγητής.
«Χθες διεφάνη και μια αμυδρή ελπίδα κάποιας πιθανής διευθέτησης με τις συνομιλίες που υπήρξαν μεταξύ των δυο πλευρών. Και το γεγονός ότι διήρκησαν 6-7 ώρες και συμφωνήθηκε να επαναληφθούν, δίνει μια μικρή αίσθηση ελπίδας αν και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», ανέφερε ο κ. Ιαωκειμίδης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος