Π. Ιωακειμίδης για Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην πώληση των F-16 – Δίχως νομικό χαρακτήρα οι τουρκικές δεσμεύσεις

Μια ημέρα μετά την υπογραφή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της ένταξης της Σουηδίας στον ΝΑΤΟ, γεγονός που φαίνεται ότι «ξεκλειδώνει» και την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία στις «Συνδέσεις» μίλησαν ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γιάννης Μανδαλίδης, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη για το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη.

«Οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα μετά την έγκριση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το έστειλε προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» επισήμανε ο Γ. Μανδαλίδης. Και όπως είπε, τώρα η επόμενη διπλωματική κίνηση αναμένεται να είναι από τις ΗΠΑ για το εάν θα επιτρέψει το Κογκρέσο να προχωρήσει η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.

Πετυχημένο το παζάρι του Τούρκου προέδρου

«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν πλέον στην πώληση των F-16. Δε νομίζω ότι το Κογκρέσο θα προβάλει πλέον κάποια ισχυρή ένσταση, τέτοια που θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά ή να ματαιώσει την εν λόγω πώληση» σχολίασε ο κ. Ιωακειμίδης.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτό το οποίο παραμένει ως εκκρεμότητα είναι να υπάρξει μία επιστολή από την Τουρκία, το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι τα εν λόγω αεροπλάνα, δηλαδή τα F-16 που θα δοθούν στην Τουρκία, δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς λόγους και κυρίως εναντίον της Ελλάδας.

Π. Ιωακειμίδης για Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην πώληση των F-16 – Δίχως νομικό χαρακτήρα οι τουρκικές δεσμεύσεις
φωτο αρχείου

Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει πετυχημένο το παζάρι του Τούρκου προέδρου για την διασύνδεση μεταξύ της αγοράς των F-16 και της ένταξης της Σουηδίας. «Η Τουρκία τελικώς εξασφάλισε την αγορά των F-16, όπως άλλωστε επεδίωκε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, «παράλληλα θα προχωρήσει και η αγορά των F-35 από την Ελλάδα». Ειδικότερα ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι από τη στιγμή που η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35 ο εκβιασμός ή η διασύνδεση που έκανε με την ένταξη της Σουηδίας απεδείχθη από πλευράς Τουρκίας επιτυχής. Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ δήλωσε ότι «και οι δύο πλευρές αισθάνονται κατά κάποιο τρόπο ότι έχουν επιτύχει το άριστο δυνατό αποτέλεσμα κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες».

Δίχως νομικό χαρακτήρα οι δεσμεύσεις της Τουρκίας

Αναφορικά με τις εγγυήσεις που θα πρέπει η Τουρκία για τη μη χρήση των F-16 εναντίον της Ελλάδας ο κ. Ιωακειμίδης εστίασε στις τουρκικές διεκδικήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτού του τύπου οι δεσμεύσεις, οι οποίες δεν αυστηρό νομικό χαρακτήρα, έχουν πάντοτε μια σχετικότητα».

Επισήμανε ότι η κάθε χώρα έχει την ελευθερία να τις ερμηνεύσει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για την ίδια. «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι μια απόλυτη κατοχύρωση σε ότι αφορά στην Ελλάδα», προσέθεσε. Και όπως είπε «αυτή η εξέλιξη θίγει και το τι θα γίνει με τον εναέριο χώρο: το αν θα παραμείνουμε στο καθεστώς που έχουμε σήμερα, το οποίο ερμηνεύεται διαφορετικά από τις δύο πλευρές και που πάντως αποτελεί μία κατά κάποιο τρόπο διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Εάν προχωρήσουμε στη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μεταξύ των οποίων και του εύρους των χωρικών υδάτων, θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσουμε και στην εναρμόνιση του εναέριου χώρου. Δεν μπορεί να παραμένουν δύο διαφορετικά καθεστώτα για τη θαλάσσια ζώνη και για τον εναέριο χώρο. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου, από αυτή την άποψη τουλάχιστον, θα αποκατασταθεί μία αρμονία μεταξύ των δύο των δύο χωρών, της θάλασσας και του αέρα» σημείωσε ο κ. Ιωακειμίδης.

Πηγή: ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος