«Χαίρομαι που η κυβέρνηση το αγκάλιασε. Δεν είχα κάποια άλλη επιλογή. Αυτό έβλεπα ότι έπρεπε να γίνει μετά το χαμό του παιδιού μου» είπε ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης που φέρνει το όνομα του άτυχου γιου του, “Θεοφάνης-Ερμής Θεοχαρόπουλος”, ο οποίος έχασε την ζωή του στις αρχές του χρόνου συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.
«Από τότε ο αγώνας μου είναι στο να δημιουργηθούν αυτές οι βάσεις και να δημιουργηθούν η παροχή πρώτων βοηθειών και η διάσωση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, έτσι ώστε πολύ γρήγορα κάποιος άνθρωπος στην Ελλάδα είτε είναι ντόπιος είτε είναι τουρίστας, να μπορεί να χαίρεται μια δεύτερη ευκαιρία στην άτυχη στιγμή του, είτε είναι από ατύχημα, είτε είναι από κάποια ασθένεια, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» με την Χριστίνα Βίδου, ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον μηχανισμό που δημιουργείται «ένα πολύ σημαντικό βήμα».
«Αυτή την στιγμή κατατίθεται ένα νομοσχέδιο, περιμένουμε να υλοποιηθεί. Γίνονται προσπάθειες για να υπάρξουν 6 βάσεις. Έχουμε κάποια συζήτηση ακόμα και για την τοποθέτηση των βάσεων γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι σε καλύτερα σημεία αρχικά από αυτά που έχουν προταθεί. Η Ελλάδα θέλει σίγουρα 18-20 βάσεις ελικοπτέρων για να καλυφθεί πανελληνίως αλλά αυτό το ξεκίνημα είναι ένα πολύ καλό βήμα. Χρειάζονται 18-20 βάσεις γιατί έτσι όπως τις σχεδιάζουν στο εξωτερικό, τις σχεδιάζουν με ακτίνα των 50-60 χιλιομέτρων, έτσι ώστε το ελικόπτερο να επεμβαίνει στα 15 λεπτά. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, σαν ξεκίνημα θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά μπορεί να βελτιωθεί η τοποθεσία των 6 βάσεων (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Άκτιο, Ελευσίνα, Ανδραβίδα και Ηράκλειο)» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Σκοπός τους, συνέχισε, θα είναι να μπορούν να επέμβουν σε οποιοδήποτε ορεινό περιστατικό εντός της χερσαίας Ελλάδας, «είτε είναι ορειβατικό ατύχημα, είτε είναι τροχαίο, είτε από απομονωμένο χωριό». Παράλληλα, επισήμανε «πρέπει οπωσδήποτε να φτιαχτούν από κάτω οι επίγειοι μηχανισμοί, δηλαδή το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική, όλοι αυτοί οι μηχανισμοί πρέπει να γίνουν πολύ καλύτεροι, να βελτιωθούν ώστε να συνεργάζονται με τα ελικόπτερα, τα νοσοκομεία, τα ελικοδρόμια».
Το κάθε λεπτό μετράει για κάποιον που έχει επείγον περιστατικό, εξήγησε ο κ.. Θεοχαρόπουλος, «επομένως, τα 5-10 λεπτά που θα χρειαστεί να ετοιμαστεί, συν η πτήση του είναι ο χρόνος απόκρισης για να φτάσει στο περιστατικό και μετά είναι η επαναφορά του στο νοσοκομείο, αυτό θέλουμε να γίνεται εντός της ”χρυσής ώρας”».«Μέσα σε μία ώρα δηλαδή, θα πρέπει οι ασθενείς να έχουν βρεθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον, γιατί θέλει μισή ώρα το ελικόπτερο να πάει και άλλη μισή ώρα να τον γυρίσει πίσω στο νοσοκομείο, σταθεροποιημένο, γιατί το προσωπικό που πετάει με τέτοια μέσα είναι γιατροί και παραϊατρικοί διασώστες. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα από όλα αυτά. Η πυροσβεστική που πηγαίνει στα περιστατικά δεν έχει καν γιατρό μαζί ή κάποιον παραϊατρικό διασώστη» συμπλήρωσε.
Τα ορειβατικά ατυχήματα τα οποία έχουμε στην Ελλάδα είναι ελάχιστα, σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον ορειβατικό τουρισμό. Τα περιστατικά που έχουμε στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με δυσπρόσιτα σημεία που οι άνθρωποι που μένουν σε αυτά τα σημεία ζουν, εργάζονται και τους τυχαίνουν περιστατικά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι γιατροί, τα κέντρα υγείας και τα ασθενοφόρα, επεσήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος. «Η Ήπειρος, τα Άγραφα, όλη η Μακεδονία είναι ορεινή περιοχή, δύσβατη, με την έννοια ότι είναι φιδίσιοι οι δρόμοι που κινείσαι με 30-40 χιλιόμετρα, ειδικά άμα βρέχει ή άμα έχει παγετό το χειμώνα. Αυτό κάνει να είναι απομονωμένα όλα αυτά τα χωριά καθώς και οι επισκέπτες αυτών των χωριών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό 4 εποχές τον χρόνο και να μην έχουμε εξασφαλίσει στους τουρίστες την ασφάλεια που πρέπει να έχουν» είπε χαρακτηριστικά.
«Μπορεί να τα έχεις όλα καλά, να είσαι με το αυτοκίνητό σου, το οποίο είναι ένα ασφαλές αμάξι και να έχεις μια μηχανική βλάβη και είτε λέγεται αγριογούρουνο είτε έπεσε μια πέτρα από κατολίσθηση μέσα στο οδόστρωμα, είτε επειδή πάτησες παγετό και καταλήξεις έξω από τον δρόμο σε μια πλαγιά, ντελαπάρεις πολλές φορές και χρειάζεσαι άμεσα βοήθεια. Σε αυτό, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός να βοηθήσει και πολλές φορές ακούω ότι ναι, αν ήταν το παιδί του υπουργού θα γινόταν. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή με τα μέσα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, που ευτυχώς οι άνθρωποι βοηθάνε, δεν μπορούν στη μία ώρα να είναι στο περιστατικό. Και φανταστείτε κάποιος που αιμορραγεί θέλει βοήθεια στα 15-20 λεπτά. Δεν θέλει ούτε μια ώρα ούτε δύο ώρες» σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Μάλιστα, από την εμπειρία του στον χώρο της ορειβασίας, ανέφερε πως υπάρχουν και ξένοι, οι οποίοι αναμένουν τις εξελίξεις και τα έργα της κυβέρνησης, έτσι ώστε να δουν αν θα φέρουν τους πελάτες τους την επόμενη χρονιά στην Ελλάδα. «Διαφορετικά, γιατί να έρθουν εδώ και να μην πάνε σε έναν άλλο πιο ασφαλή προορισμό; Γειτονικά μας κράτη τα οποία έχουν αεροδιάσωση; Πριν λίγες μέρες μίλαγα με έναν Ισπανό που πληρώνει 120 ευρώ τον χρόνο και μου λέει καταλαβαίνω ότι είναι άχρηστη η ασφάλειά μου εδώ πέρα, ενώ αν ήμουν σε κάποιο άλλο μέρος θα ήταν χρήσιμη γιατί εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιου είδους μηχανισμό που να κάνουμε πρωτογενή διακομιδή. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και αυτό πάει να κάνει αυτό το νομοσχέδιο τώρα» σημείωσε.
«Θεωρώ ότι είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πολλές δεκαετίες. Είναι κάτι που γίνεται 70 χρόνια στην Ευρώπη. Καμία χώρα της Ευρώπης δεν είναι χωρίς εναέρια διάσωση. Θεωρώ ότι γίνεται ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτή τη στιγμή» είπε καταλήγοντας ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος