Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Σε ποια σημεία διαφωνούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η κοινωνία και οι καταναλωτές ξέρουν ότι η φοροδιαφυγή υπάρχει και είναι εκτεταμένη και πολύ μεγάλη. Και ασφαλώς είναι παράλογο το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Εδώ ισχύει βέβαια η παροιμία μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Η ερώτηση είναι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πιθανόν να κερδίζουν κάτω από 10.920 ευρώ ετησίως; Ασφαλώς και υπάρχουν μετά από 15 χρόνια κρίσης.

  • Όταν έχουμε 470.000 αυτοαπασχολούμενους, σημαίνει ότι εργαζόμενος και εργοδότης είναι το ίδιο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει αυτοαπασχολούμενος.

Εμείς είμαστε πρόθυμοι να καθίσουμε κάτω και να βρούμε τον τρόπο που χτυπιέται η φοροδιαφυγή. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν συγκεκριμένος νόμος χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Η άποψή μου είναι όχι. Είναι ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός που στο τέλος της μέρας το κράτος θα πάρει 600 εκατομμύρια.

Εδώ θυμίζω αυτό που είπε ο κύριος Στουρνάρας, ότι στην Ελλάδα έχουμε 40 δισεκατομμύρια τα οποία σήμερα φοροδιαφεύγουν, είναι το μαύρο χρήμα. Άρα το θέμα δεν είναι να μαζέψεις τα 600 εκατομμύρια. Γιατί αν θέλεις πραγματικά να κάνεις πολιτική φοροδιαφυγής θα κάτσεις να δεις ποιοι και από πού φοροδιαφεύγουν. Για μένα, τόνισε, δεν είναι το μεγάλο θέμα τα 10.920 ευρώ, είναι όλα τα υπόλοιπα που προβλέπει ο νόμος.

Δεν μπορείς να λες π.χ. ότι σε τρία χρόνια θα έχεις κέρδη γιατί αυτό δε λέγεται επιχειρείν, λέγεται επιτυχείν. Από πού και ως πού, μια επιχείρηση που έχει και καλές και κακές χρονιές και μπορεί να τύχει μια χρονιά να πας καλά, και δύο να πας άσχημα.

Δεύτερο στοιχείο που είναι σημαντικό. Ξέρετε ότι σε πολλούς κλάδους δεν αναγνωρίζει τα έξοδα; Παράλογο. Υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι και να θέλουν μπορούν να φοροδιαφύγουν, π.χ. πρακτορεία ΠΡΟΠΟ.

Πάω στο μεγάλο θέμα που νομίζω ξέρει ο καταναλωτής,  και ζητώ συγγνώμη για τα επαγγέλματα που επικαλούμαι, αν πάω στον οδοντίατρο, στο γιατρό, στον υδραυλικό, στο ηλεκτρολόγο και σου πει 100 ευρώ με απόδειξη 80 χωρίς απόδειξη, με το νέο νόμο θα ζητήσεις με απόδειξη;

Αν όμως η απόδειξη, το τιμολόγιο, αποτελεί στοιχείο στη φορολογική σου δήλωση και σου λέει ξέρεις θα γλιτώσεις το 60%, θα το λάβεις υπόψη σου στη φορολογική σου δήλωση, και τότε ο καταναλωτής θα ζητούσε απόδειξη.

  • Θέλουμε την επέκταση του πλαστικού χρήματος που χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Πώς θα επεκτείνεις το πλαστικό χρήμα όταν έχεις χρεώσεις από τις τράπεζες;
  • Άρα πρέπει να κάνεις μια πολιτική μικρότερων χρεώσεων στο PΟS έτσι ώστε να το επεκτείνεις.
  • Και κλείνω με το εξής: Επειδή το αποτέλεσμα από όλο αυτό είναι τα 600 εκατομμύρια, εδώ χτυπάς τη μαρίδα, αλλά δε χτυπάς τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Όταν λέω μεσαία και υψηλά εισοδήματα, νομίζω ότι ξέρετε ότι μεγάλο μέρος των ελευθέρων επαγγελματιών πιθανά φοροδιαφεύγει όπως και μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων. Μέσω των φοροαπαλλαγών που έχουν οι εταιρίες ουσιαστικά πρόκειται για φοροαποφυγή.

  • Υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα οι οποίες λειτουργούν με νόμιμη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, η οποία τους έχει δώσει την δυνατότητα νομικά να πληρώνουν μηδέν φόρους.

Π.χ. οι πέντε μεγάλες εταιρείες τροφίμων που παραδεχόμαστε όλοι ότι κάνανε ρεκόρ τζίρου τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της πανδημίας. Δώστε στη δημοσιότητα τι έσοδα είχανε και τι κέρδη από εκεί και σε τι φορολογήθηκαν και μετά ας πάρουμε τον ίδιο τζίρο να το βάλουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα η απάντηση είναι ότι υπάρχει φοροδιαφυγή.

Ασφαλώς και είμαι τελευταίος που θα πω ότι δεν υπάρχει μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών και πιθανά μεγάλο που φοροδιαφεύγει, αλλά να κάτσουμε να δούμε πώς πραγματικά θα χτυπήσουμε το φοροδιαφυγή.

Το βασικό θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια επιστροφή στο παρελθόν. Είναι το πιο εύκολο να γυρνάμε στη δεκαετία του 70, όταν για πρώτη φορά είχαμε δημιουργήσει αντικειμενικά κριτήρια εισοδήματος σε αυτή τη χώρα, είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Αργύρης Αργυριάδης.

Τότε, ναι, δεν υπήρχε μηχανισμός σύλληψης φοροδιαφυγής. Σήμερα υπάρχει σήμερα νομοθετικά στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει χώρα, έχει τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Όλα αυτά τα παραδείγματα τα οποία αναφέρει η κυβέρνηση, ότι υπάρχει κάποιος οποίος παίρνει λιγότερα, έχει ζημιές, έχει μικρότερα εισοδήματα από τον εργαζόμενο, αυτός εκ του νόμου είναι στο στόχαστρο. Βάσει των έμμεσων τεχνικών ελέγχων μπορεί να του γίνει άμεσα φορολογικός έλεγχος.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου βλέπουν τα έξοδά σας, βλέπουν τα έσοδά σας, βλέπουν την ανάλυση ρευστότητας, έχουν 5 τρόπους που αν ελεγχθείτε, σας πληροφορώ ότι η φοροδιαφυγή θα συλληφθεί.

Ως δικηγόρος που διακονεί το φορολογικό δίκαιο επί χρόνια, αυτό που λέμε σε όλους τους πελάτες μας είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό το οποίο λέει η κυβέρνηση, να δηλώνουν τα κέρδη τους και να αποφύγουμε τέτοιους τρόπους φοροδιαφυγής. Να σας πω και κάτι ακόμα.

Το στοιχείο της κοινωνικής αδικίας είναι ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.
Και το δεύτερο και σημαντικό:

Επί 10 χρόνια, επί μνημονίων που πέρασε αυτή η χώρα κατ’ επανάληψη ήρθαν τέτοιες προτάσεις. Όπως και ήρθε η πρόταση περί περαίωσης. Είναι το πιο εύκολο να με αυτό τον τρόπο υπολογισμού όταν πληρώνεις τόσο και απαλλάσσεται. Γιατί η τρόικα, οι θεσμοί, πείτε τους όπως θέλετε ήταν καθολικά αντίθετοι με ένα τέτοιο μέτρο;

  • Γιατί δεν δημιουργούμε κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης, δεν δημιουργούμε κουλτούρα φορολογικών ελέγχων.

Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για κάποιον ότι αν τον ελέγξεις θα πληρώσει πολλαπλάσια, παρά να έρθει να σου πει δώσε κάτι παραπάνω και δεν θα ελεχθείς.

Στη χώρα μας δεν είναι μόνο τα τεκμήρια εισοδήματος που έρχονται. Έχουμε και τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος. Είναι έμμεσο τεκμήριο. Είναι ένας κεφαλικός φόρος που λέει βρέξει χιονίσει βγάζεις τουλάχιστον χιλιάρικο. Και ναι μεν μειώνεται τώρα θεωρητικά για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά δεν καταργείται.

Όπως είπε και ο πρόεδρος, σε πολλές χώρες υπάρχει η λογική του καθολικού εισοδήματος και των καθολικών εξόδων. Ό,τι έσοδο κι ό,τι έξοδο κάνεις, δηλώνεται.

  • Για το POS και την διασύνδεσή τους με την εφορία, είναι μια κουβέντα η οποία γίνεται εδώ και δέκα χρόνια. Έχουμε πλέον για πρώτη φορά τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να έρθει και να βρίσκει πολύ εύκολα να σταθμίζει τέτοια δείγματα φοροδιαφυγής και να γίνεται επιτόπιος έλεγχος. Δεν θα γίνεται στα κουτουρού, δεν θα γίνεται παντού και πουθενά, θα γίνεται στοχευμένα.
  • Αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι ο εύκολος τρόπος φοροεισπρακτικά, εύκολος τρόπος διοικητικά, εύκολος τρόπος εποπτικά.
    Το πολιτικό ρίσκο το θεώρησαν διαχειρίσιμο γιατί προφανώς κάνανε τη δική τους σχέση κόστους-οφέλους και το θεώρησαν διαχειρίσιμο.
    Αν είναι διαχειρίσιμο το πολιτικό κόστος θα φανεί στην πορεία.
  • Οι μεγαλοδικηγόροι, για να μιλήσω για τον δικό μου κλάδο, δεν αγγίζονται από το νομοσχέδιο αυτό.
    Αντίθετα στην ουσία πάνε σε ασυλία γιατί δεν θα είναι στο δείγμα ελέγχου. Εφόσον θα δηλώνουν το μέγιστο προβλεπόμενο ποσό, είναι εκτός δείγματος ελέγχου.
  • Τα επαγγελματικά ρετιρέ λιβανίζουν αυτό το νομοσχέδιο, άλλο που δεν θέλουνε, τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος