Νέο σχέδιο 7 βημάτων για ένταξη στην ΕΕ προτείνει η Γαλλία-“Παράθυρο” για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Γαλλία θα παρουσιάσει σήμερα Τρίτη στην ΕΕ τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας ένταξης άλλων χωρών, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη δυσφορία που προκάλεσε το βέτο της στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Η σημερινή σύνοδος των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στην οποία μετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα αποτελέσει την ευκαιρία για μια «πρώτη συζήτηση» γύρω από τις προτάσεις αυτές, τις οποίες θα παρουσιάσει η Γαλλίδα υφυπουργός Αμελί ντε Μονσαλέν. «Το πραγματικό ραντεβού θα είναι η σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στις 6 και 7 Μαΐου 2020 στο Ζάγκρεμπ», ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή.

Το Παρίσι υπέβαλε αυτές τις προτάσεις στους εταίρους του, έπειτα από διεργασίες και ζυμώσεις που επέφερε το γαλλικό βέτο στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο καταδίκασαν έντονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος».

Οι προτάσεις είναι υπό συζήτηση και οι πρώτες αντιδράσεις ποικίλουν, ωστόσο φαίνεται να απομακρύνεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν οι χώρες αυτές μεμονωμένα, κάτι που θεωρείται πολύ θετικό σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο το Παρίσι κάνει λόγο για μια διαδικασία διεύρυνσης «πιο σταδιακή και προτρεπτική».

Η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει 35 κεφάλαια διαπραγματεύσεων και για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης απαιτείται να υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Με το σκεπτικό ότι οι υποψήφιες χώρες τείνουν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσουν τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων να μεταρρυθμιστεί πρώτα η διαδικασία και απαιτεί από τις υποψήφιες χώρες πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ειδικότερα, κάνει λόγο για μια προσέγγιση σε επτά διαδοχικά βήματα, με τη δυνατότητα οι υποψήφιες χώρες να επωφελούνται άμεσα, για παράδειγμα μέσω της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή μέσω στοχευμένης χρηματοδότησης σε καθένα από τα στάδια ένταξης τους.

Οι υποψήφιες χώρες θα αξιολογούνται επί της ολοκλήρωσης κάθε σταδίου και θα προχωρούν στην επόμενη φάση.

Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων θα δίνεται μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στην τελική φάση τους.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος