Ν. Βέττας στο Πρώτο: Ανάπτυξη 5%-5,5% «βλέπει» για φέτος το ΙΟΒΕ (audio)

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα, βαδίζοντας μαζί με την πανδημία και στην έξοδο από αυτή, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας.

«Μία τάξη μεγέθους, είναι ότι με ένα ελληνικό ΑΕΠ το οποίο είναι χονδρικά γύρω στα 185 δισ. μπαίνοντας στην κρίση, χάσαμε 8,5 δισ., αν προσθέσουμε και εκεί που θα ήμασταν, γιατί θα είχαμε μια επιπλέον μεγέθυνση άλλο ένα 2,5% το 2020, είμαστε περίπου 10% κάτω, περίπου 17-18 δισ. χαμηλότερα από ό,τι θα ήταν λόγω Covid-19. Αυτό σιγά σιγά αρχίζουμε και το παίρνουμε πίσω», αναφέρει ο κ. Βέττας.

«Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, εμείς βλέπουμε ότι μάλλον στο σύνολο του έτους θα είναι 5%-5,5% φέτος. Επουλώνουμε δηλαδή την μισή πληγή. Ξεκινάμε από μια πολύ χαμηλή βάση. Αν συγκρίνουμε το 2ο, ιδίως το 3ο τρίμηνο της χρονιάς, με την περσινή, το περσινό μας 3ο τρίμηνο λόγω του ότι ο τουρισμός ήταν πολύ χαμηλά, ήταν συνολικά πολύ χαμηλά. Ο λόγος που σε σχέση με πριν από 2- 3 μήνες προσαρμόζουμε τα νούμερα λίγο προς τα πάνω, είναι γιατί αφενός βλέπουμε την παγκόσμια και κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία, στην οποία λειτουργούμε ότι πάει καλύτερα, και αυτό μας επηρεάζει κυρίως στις εξαγωγές μας. Το δεύτερο είναι ότι έχει συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης, άρα το δημόσιο συνεχίζει να ξοδεύει, στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είτε με αναβολές φόρων είτε με μεταβιβάσεις, το οποίο σημαίνει ότι ναι μεν αυτό μπαίνει στις επιχειρήσεις και στις τσέπες των εργαζόμενων τώρα, αλλά αυτό το επιβαρύνεται το δημόσιο ταμείο. Άρα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Ωστόσο, ο κ. Βέττας, προειδοποιεί πως η χρηματοδότηση που αυτή την στιγμή, δεν λείπει από την χώρα, δεν πρέπει να φέρει εφησυχασμό. «Είμαστε μια χώρα που έχει πάνω από 200% χρέος, δεν είμαστε ούτε Γερμανία, ούτε Ελβετία, ούτε Ολλανδία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το δημόσιο χρήμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίξαμε και καλώς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμάζουμε το πώς θα γίνει η αντιστροφή αυτής της πορείας. Μπορεί να δανειζόμαστε πολύ φτηνά αυτή την στιγμή, αλλά καθώς θα αναθερμαίνεται η παγκόσμια οικονομία, τα επιτόκια θα ανέβουν, αλλά και αυτό γίνεται όσο έχουμε τις πλάτες της Ευρώπης, και της Φρανκφούρτης μέσω της νομισματικής πολιτικής και των Βρυξελλών, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Βέττας, περιγράφει ποιος θα πρέπει να είναι ο βηματισμός της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως το ένα είναι πώς θα πας από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα, που θα πρέπει να γίνει προσέχοντας το μείγμα των φόρων και των μεταβιβάσεων. «Δεν ήταν όλες οι μεταβιβάσεις εξίσου αναγκαίες την περασμένη χρονιά, δεν πρέπει να είμαστε στην λογική, ρίξε χρήμα για να πάρει μπρος η αγορά, γιατί πολύ από το χρήμα δεν έχεις και πού να το καταναλώσεις, όταν είναι κλειστά τα πράγματα. Άρα πρέπει να προσέχεις που ξοδεύεις από δω και μπρος και σιγά σιγά να το γυρνάς. Το δεύτερο είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν γίνεται μόνη της στην ελληνική οικονομία, πρέπει να γίνει μέσω της ανάπτυξης, να δημιουργείς εισοδήματα ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις όχι μόνο να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έτσι ώστε το δημόσιο, να κάνει τις δαπάνες που έχει να κάνει αλλά και όλοι μαζί να ξεπληρώσουμε και ένα κομμάτι του χρέους. Άρα πρέπει η παραγωγική δομή της οικονομίας, βγαίνοντας από το 2021 να έχει πάρει μια ρότα δυναμική με προοπτική».

Ο κ. Βέττας συμπληρώνει πως θα πρέπει να δημιουργηθούν επενδυτικά σχέδια που να μπορέσουν να ανεβαίνουν για τα επόμενα 3-4 χρόνια κατά 15-25%, από το 10% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το επενδυτικό κενό. «Υπάρχει καλύτερη χρηματοδότηση από πριν, αλλά πρέπει να αλλάξει και ο δημόσιος τομέας και το πώς οι επιχειρήσεις έχουν το πάρε δώσε με τον δημόσιο τομέα και επιχειρούν».

Για τα πρώτα 2-3 χρόνια θα είμαστε σε πιο ελεγχόμενα ύδατα, εκτιμά ο κ. Βέττας, τα επιτόκια θα είναι χαμηλά, υπάρχει το επενδυτικό κενό που πρέπει να ανέβει, υπάρχει ανεργία, που η καλή πλευρά της είναι ότι άνθρωποι θα πρέπει να θέλουν να δουλέψουν και υπάρχει και η ασφάλεια του ευρωπαϊκού πλαισίου. Όταν ξεφύγουμε όμως από τα επόμενα 2-3 χρόνια εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος