Ν. Παρασκευόπουλος στο Πρώτο: Ανεπίτρεπτο, υπουργοί να εκφράζουν γνώμη για εκκρεμή ποινική υπόθεση – Είχε συμβεί και με τη Novartis (audio)

«Κάθε φορά που ένας υπουργός δείχνει την επιθυμία του για την έκβαση μιας υπόθεσης, έχουμε μια σοβαρή προσβολή του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών», τόνισε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, αναφορικά με τους πολιτικούς χειρισμούς της υπόθεσης με την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη» τη στάση υπουργούν της κυβέρνησης, λέγοντας πως «δηλώσεις οι οποίες αναφέρονται σε μια εκκρεμή ποινική δίκη, είναι επικίνδυνες για το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν πρέπει να γίνονται σε μια χώρα που έχει ένα Σύνταγμα, όπως το ελληνικό, και επίσης μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία είναι πολύ αυστηρή και καθαρή σε ζητήματα κράτους δικαίου». Υπενθύμισε ότι «αυτή τη στιγμή στην ΕΕ επιβάλλονται ποινές δυσβάσταχτες εναντίον χώρας η οποία προχωρεί σε πράξεις που φέρονται να προσβάλλουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

«Αυτό είχε συμβεί και στο παρελθόν, και στην περίπτωση της υπόθεσης Novartis, όταν υπουργοί, ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση, έδειξαν ποια ήταν η δική τους γνώμη για την έκβαση της υπόθεσης. Αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι συμπεριφορές είναι πολιτικές – «διότι ασκούν μια επίδραση στα πολιτικά πράγματα» – και θεσμικές- «υπό την έννοια ότι οι θεσμοί προβλέπουν ότι δεν πρέπει να γίνονται».

Ερωτηθείς για τη μη προφυλάκιση των 7 κατηγορουμένων αστυνομικών, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «τυπικά μπορεί να μην υπάρξει προφυλάκιση ακόμη και για ένα κακούργημα σοβαρό, διότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, η προφυλάκιση να επιβάλλεται όταν υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι θα προκύψουν κίνδυνοι για την έννομη τάξη, εάν κάποιος αφεθεί ελεύθερος μέχρι τι δίκη».

«Τυπικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, ουσιαστικά, είναι πολύ ασυνήθιστο να γίνεται μια δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και οι κατηγορούμενοι να μην προφυλακίζονται. Αν υπήρχαν εξαρχής σαφείς ενδείξεις νόμιμης άμυνας, θα έλεγα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ευκολότερα», υπογράμμισε.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι σύμφωνα με τον νόμο, όταν γίνεται καταδίωξη κι κάποιος πυροβολεί για να σταματήσουν οι καταδιωκόμενοι, κατά τεκμήριο δεν υπάρχει άμυνα, αλλά γίνεται καταδίωξη. Μπορεί να υπάρχει ένα καθήκον του αστυνομικού να σταματήσει ένα αυτοκίνητο, αλλά δεν υπάρχει άμυνα. «Αντίθετα, εάν αυτός που δέχεται πυρά, έκανε μια επίθεση εκείνη την ώρα, ασφαλώς υπάρχει συνθήκη άμυνας. Αυτό είναι το κρίσιμο». «Δεν είναι εύκολο να ξέρουμε τι έγινε από μακριά, απλώς έχουμε κάποιες ενδείξεις. Καλό να μην αποφαίνεσαι από μακριά για το τι έγινε», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το εάν ισχύει η αρχή της αναλογικότητας για κάθε πολίτη, όποια ιδιότητα και αν έχει, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι «έχουμε φτάσει στην εποχή μας να αναρωτιόμαστε εάν ο οποιοσδήποτε άνθρωπος δεσμεύεται ή όχι από τις αξίες του Συντάγματος και της έννομης τάξης». «Όλοι δεσμεύονται από αυτές», διαβεβαίωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος