Ν. Μαραβέγιας στο Πρώτο: Είναι πιθανόν να χρεοκοπήσει η Ρωσία εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία (audio)

Την πεποίθηση ότι η  Ρωσία δεν είναι κοντά στη χρεοκοπία σε αυτή τη φάση, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στο μέλλον εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός, Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Δεν θα το έλεγα ότι η χρεοκοπία είναι τόσο κοντά στη Ρωσία, διότι υπάρχουν ακόμη οικονομικές δυνατότητες, υπάρχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, υπάρχει δίπλα της η Κίνα η οποία προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα αλλά στην πραγματικότητα είναι σύμμαχος της Μόσχας. Ωστόσο, όλα είναι πιθανά και αν κρατήσει πολύ ο πόλεμος πιθανώς να έχουμε και μια χρεοκοπία, με την έννοια ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τα ποσά που χρωστάει στη Δύση», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα έχει ακόμη να αποπληρώσει 615 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη Μαρτίου για  τόκους που αφορούν σε κρατικά ομόλογα και 2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 4 Απριλίου, ενώ η  τελευταία φορά που κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό χρέος ήταν το 1917, μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων.

«Δεν το θεωρώ πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, θα πληρωθούν τα χρήματα αυτά, αλλά προφανώς και να μην υπάρξει χρεοκοπία  τώρα, αν το πόλεμος συνεχιστεί μπορεί να έχουμε στο μέλλον. Αν για παράδειγμα αποφασίσει η Γερμανία να υποστεί τη ζημιά της μερικής διακοπής της ροής φυσικού αερίου και σταματήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ προς τη Μόσχα, η χρεοκοπία της Ρωσίας θα είναι πολύ πιο κοντά», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Μόσχα να πληρώσει το χρέος της σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή σε ευρώ, ο κ. Μαραβέγιας είπε ότι η πληρωμή σε ένα νόμισμα που είναι υποτιμημένο κατά 30% με 40%, «προφανώς είναι ένα δείγμα μεγάλης δυσκολίας και ένα στοιχείο που θα δημιουργήσει προβλήματα στις διεθνείς αγορές».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση για δυο λόγους. Ο ένας είναι οι διάφορες κυρώσεις που έχουν ληφθεί από την πλευρά των δυτικών χωρών και ο άλλος είναι το εξαιρετικά υψηλό κόστος του πολέμου. «Και συνεπώς αν δεν υπήρχε και η συνεχής ροή χρήματος από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τη Μόσχα επειδή συνεχίζουν να προμηθεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν», επισήμανε, τονίζοντας πως «η Ρωσία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», αν και έχει αποθέματα δισεκατομμυρίων σε χρυσό.

Ερωτηθείς για το πώς κινούνται οι ολιγάρχες, ο κ. Μαραβέγιας απάντησε ότι «έχουν αρχίσει οι γκρίνιες κάτι που θεωρείται φυσιολογικό», αλλά «από την άλλη οφείλουν τόσα πολλά στον Πούτιν και στη διακυβέρνησή του που θα ήταν δύσκολο να  σταθούν εντελώς απέναντί του». Πρόσθεσε, δε, ότι οι ολιγάρχες είναι σε θέση να διαφυλάξουν τις τεράστιςς περιουσίες που δημιούργησαν με τόση «δεξιότητα».

«Λογικό είναι η Δύση, από τη στιγμή που δεν παρεμβαίνει στρατιωτικά, να μεγαλοποιεί τα προβλήματα που έχουν ο Πούτιν, οι ολιγάρχες και η Ρωσία για να δείξει στην κοινή γνώμη των δυτικών χωρών ότι “ναι μεν δεν παρεμβαίνουμε στο δράμα της Ουκρανίας, αλλά κάνουμε τόσα πράγματα που η Ρωσία θα υποκύψει”», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος