Ν. Χριστοδουλάκης στο Πρώτο: Αν ο πληθωρισμός ξεφύγει προς το 10%, τότε «χαιρέτα μας τον πλάτανο» (audio)

«Το βασικότερο είναι να μην αφήσουμε τον πληθωρισμό να σκαρφαλώσει ψηλότερα. Αν γίνει αυτό, όλοι θα “ζαλιστούν” από το ύψος και θα αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλον να κάνουν αυξήσεις. Αν μείνει χαμηλά, κάτω από το 5%, γύρω στο 4% για μερικούς μήνες, θα μπορέσει να αρχίσει να “μαζεύεται” από του χρόνου. Αλλά αν ξεφύγει και πάει προς το 10%, “χαιρέτα μας τον πλάτανο”», τόνισε ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και πρώην υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Αυτό είναι το κακό με τον πληθωρισμό. Εύκολα ανεβαίνει, εύκολα πυροδοτεί καταστάσεις τέτοιες και δύσκολα πέφτει μετά», δήλωσε, σημειώνοντας ότι δεν έχουν εκτιναχθεί όλες οι τιμές, αλλά μερικές. Εκτίμησε, δε, ότι «ακόμα είμαστε σε μια φάση που το θέμα “παλεύεται”», λέγοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ελέγχους στην αγορά, μπορεί να διαπραγματευθεί με τις επιχειρήσεις, να προσπαθήσει να διασφαλίσει μια ομαλή ροή ενεργειακών καυσίμων, καθώς και να ελέγξει τις τιμές ΔΕΚΟ και άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον ίδιον, επειδή βγαίνουμε από μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, πολλοί είναι «σαστισμένοι» και δεν ξέρουν τι να κάνουν. «Οι επιχειρήσεις – ιδιαίτερα οι μικρές – δεν ξέρουν πόσο δυνατό θα είναι αυτό το κύμα της ακρίβειας και αν θα τις πλήξει ή όχι. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να επικρατήσει πανικός. Να λένε οι επιχειρήσεις: “ξέρω εγώ τι θα γίνει στο μέλλον; Δεν αυξάνουμε τις τιμές για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο;”. Αυτό θα είναι το θανάσιμο λάθος που θα κάνουν οι επιχειρήσεις στην οικονομία, διότι πολύ σύντομα τα προϊόντα αυτά θα βγουν εκτός, θα μειωθεί η ζήτησή τους κλπ.», υπογράμμισε.

«Άρα χρειάζεται μια παρέμβαση της Πολιτείας, η οποία κατά κάποιο τρόπο θα “καθοδηγήσει” την επιχειρηματική συμπεριφορά. Θα προσπαθήσει να πείσει τις επιχειρήσεις να μην κάνουν αυξήσεις. Άλλωστε οι πιο πολλές βοηθήθηκαν από το υστέρημα του φορολογούμενου τα προηγούμενα χρόνια, οπότε είναι η σειρά τους τώρα να δείξουν και αυτές μια αλληλεγγύη στον κόσμο και στα νοικοκυριά. Αν αναγκαστούν να κάνουν κάποιες αυξήσεις, αυτές να είναι οι ελάχιστες δυνατές και να διαπραγματευθεί μαζί τους τα χρέη τα πανδημίας», επισήμανε.

«Αυτό που ζητάνε τώρα να μην επιστρέψουν τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, και να τα βάλουν στην τσέπη τους για την κάλυψη αναγκών – ο καθένας λέει μια δικαιολογία που τον βολεύει – πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει ένα επιχείρημα να πει, “κοιτάξτε να δείτε, θα ας μειώσω τα χρέη της πανδημίας και θα επιστρέψετε μόνο ένα κλάσμα της Επιστρεπτέας, αν και εσείς παγώσετε τις τιμές. Να γίνει διαπραγμάτευση», εξήγησε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε να αυξηθεί με προσεκτικά βήματα ο κατώτατος μισθός, ώστε τα φτωχά νοικοκυριά να ενισχυθούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.

Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, διευκρίνισε ότι το κράτος είναι αυτό που θα έχει πρόβλημα με την εξέλιξη αυτή, αλλά προς το παρόν είναι αντιμετωπίσιμο το θέμα. Ζήτησε, μάλιστα, «να μην δημιουργήσουμε  μια εικόνα πανικού που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», καθώς «η ψυχολογία είναι βασικό θέμα του πώς θα δοθεί η μάχη».

Για το δημόσιο χρέος, ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι παίζει ρόλο, καθώς είναι πάρα πολύ υψηλό. «Αφέθηκε και ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ. Ελπίζανε ότι θα μειωθεί λίγο παραπάνω αλλά τώρα με την άνοδο των επιτοκίων η μείωση θα είναι λίγο πιο μικρή. Κατά συνέπεια υπάρχει ένα μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο θα πρέπει κάποτε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, με περικοπές σε δαπάνες ή με νέους φόρους», ανέφερε.

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έκανα πάρα πολύ καλά που εξόφλησε πρόωρα τα δάνεια από το ΔΝΤ. «Εδώ και χρόνια έλεγα ότι το ΔΝΤ δεν έπρεπε να το αφήσουν να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ποτέ. Ήταν λάθος της τότε κυβέρνησης το 2010 που το προσκάλεσε και ανέχθηκε να μπει στη χώρα. Άλλες κυβερνήσεις όπως η Ισπανία δεν το δέχθηκαν – και πολύ καλά έκαναν – και για αυτό βγήκαν από την ύφεση πολύ νωρίτερα και έτσι έπρεπε να έχουμε κάνει και εμείς. Και επιτέλους τώρα φεύγει από την άμεση εποπτεία που μας ασκεί, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε αναφορά στο πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ελληνική επικράτεια», υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος