«Μη βράζετε ζωντανά τους αστακούς και τα καβούρια – υποφέρουν»: Βρετανική έκθεση οδηγεί σε νομοσχέδιο για την ευημερία των ζώων

Ταλαιπωρία και πιθανότατα πόνο μπορούν να βιώσουν τα χταπόδια, τα καβούρια και οι αστακοί, βάσει αξιολόγησης που έγινε μετά από κυβερνητική ανάθεση στη Βρετανία, μετά από την οποία έρχονται νομοθετικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, η εν λόγω έκθεση συμπεριλαμβάνει τα παραπάνω, σε μια λίστα με πλάσματα που αισθάνονται και που πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τους νέους νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων.

Συγκεκριμένα, η έκθεση από το London School of Economics ανέλυσε 300 επιστημονικές μελέτες για να αξιολογήσει τα στοιχεία της αίσθησης. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα κεφαλόποδα (όπως τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι σουπιές) και τα δεκάποδα (όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι καραβίδες) πρέπει να αντιμετωπίζονται ως όντα που συναισθάνονται.

Σημειώνεται ότι τα σπονδυλωτά, ζώα με ραχοκοκαλιά, έχουν ήδη ταξινομηθεί ως ευαίσθητα στη νέα νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων που βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το νομοσχέδιο για την ευημερία των ζώων παρέχει μια κρίσιμη διαβεβαίωση ότι η ευημερία των ζώων λαμβάνεται σωστά υπόψη όταν αναπτύσσονται νέοι νόμοι. Η επιστήμη είναι πλέον ξεκάθαρη ότι τα δεκάποδα και τα κεφαλόποδα μπορούν να αισθανθούν πόνο και επομένως είναι σωστό να καλύπτονται από αυτό το ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας των Ζώων, Λόρδος Ζακ Γκόλντσμιθ.

Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μια Επιτροπή Προστασίας των Ζώων, η οποία θα εκδίδει εκθέσεις σχετικά με το κατά πόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν λάβει υπόψη την ευημερία των ζώων που αισθάνονται. Συμπεριλαμβάνεται δε, σε ένα μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου δράσης για την ευημερία των ζώων.

«Οι αστακοί και τα καβούρια δεν πρέπει να βράζονται ζωντανά»

Η έκθεση ανέφερε ότι οι αστακοί και τα καβούρια δεν πρέπει να βράζονται ζωντανά και περιλαμβάνει βέλτιστες πρακτικές για τη μεταφορά, την αναισθητοποίηση και τη σφαγή δεκάποδων και κεφαλόποδων.

Βρέθηκαν «πολύ ισχυρά» στοιχεία ευαισθησίας στα χταπόδια και «ισχυρά» στοιχεία στα περισσότερα καβούρια. Για άλλα ζώα σε αυτές τις δύο ομάδες, όπως τα καλαμάρια, οι σουπιές και οι αστακοί βρήκαν ότι τα στοιχεία ήταν σημαντικά αλλά όχι ισχυρά.

Πάντως, η έκθεση ανέφερε ότι αυτοί οι διαφορετικοί βαθμοί αποδείξεων αντικατοπτρίζουν τις διαφορές στην ποσότητα της προσοχής που έχουν λάβει τα διάφορα ζώα από τους επιστήμονες.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ