Μάνος Καραγιάννης, αναπλ. καθ. Διεθνούς Ασφάλειας: Εάν το Ισραήλ δεν επιδείξει αυτοσυγκράτηση θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις

«Έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο, στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, γιατί αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τα χτυπήματα που έχουν γίνει αυτές τις μέρες σε ορισμένα σημεία μέσα στη Γάζα, όπως στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, που ήταν ένας χώρος ασφαλής για τους αμάχους και σίγουρα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην περιοχή» είπε ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο King’s College of London, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου. Όπως επισήμανε «το πρόβλημα του Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι στρατιωτικό. Είναι πολιτικό» και εκτίμησε πως « Πρέπει να δει αυτή τη στιγμή το δάσος και όχι το δέντρο. Το δάσος είναι οι σχέσεις του με τους Ιορδάνους, με τους Αιγύπτιους, με τους Σαουδάραβες. Και το δένδρο είναι η Χαμάς»

Όπως επισήμανε « η Ιορδανία έχει κάνει ανάκληση του πρέσβη από την Ιερουσαλήμ για διαβουλεύσεις, η Αίγυπτος έχει αρχίσει και πιέζεται εσωτερικά γιατί υπάρχουν διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων. Υπάρχει συσσωρευμένη οργή για όλα αυτά που συμβαίνουν. Επομένως, εάν το Ισραήλ δεν επιδείξει αυτοσυγκράτηση και συνεχιστούν αυτά τα χτυπήματα, μετά θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» και σημείωσε πως «την πρωτοβουλία την έχει καθαρά η κυβέρνηση του Ισραήλ. Πρέπει να κάνει στοχευμένες κινήσεις ενάντια στη Χαμάς»

Και συμπλήρωσε « Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ήδη αρκετές επικρίσεις και από χώρες τις οποίες δεν θα τις χαρακτήριζε κάποιος φιλοπαλαιστινιακές, όπως για παράδειγμα οι Νορβηγοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας προσπαθούσε να κρύψει την οργή του προχθές σε μια σύνοδο σκανδιναβικών χωρών»

«Ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ του Ισραήλ. Είναι μία χώρα αναγνωρισμένη, που υπόκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Περιμένεις από μια δημοκρατική χώρα, να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση. Αν κρίνω από τις διαδηλώσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μέσα στην ίδια την Αμερική γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις, υπάρχουν αρκετοί φοιτητές οι οποίοι είναι υπέρ των Παλαιστινίων, άρα ο πολιτικός χρόνος σίγουρα δεν είναι ανεξάντλητος» τόνισε.

«Το πρόβλημα του Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι στρατιωτικό. Είναι πολιτικό»

Όπως εκτίμησε «Το πρόβλημα του Ισραήλ δεν είναι στρατιωτικό. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι στρατιωτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολιτικό. Πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, με τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εκεί που το Παλαιστινιακό ήταν στα αζήτητα της ιστορίας, ξαφνικά βγαίνει η αμερικανική κυβέρνηση και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η δικιά μας κυβέρνηση και λέει ότι πρέπει να υπάρχει μια λύση δύο κρατών. Από αυτή τη σκοπιά η Χαμάς αυτό που ήθελε το πέτυχε ξανά. Ξαναέφερε στο προσκήνιο το θέμα των Παλαιστινίων. Βέβαια το έφερε με ένα τρόπο σοκαριστικό, με έναν τρόπο που είναι τελείως αυτοκαταστροφικός για όλους, αλλά θεωρώ ότι ακόμα και να σταματήσουν επιχειρήσεις, έχουμε περάσει σε μια νέα φάση σε ό, τι αφορά τις αραβοϊσραηλινές σχέσεις»

Για το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σημείωσε:

Αν υποθέσουμε ότι γίνεται μια τέτοια εκκένωση, δηλαδή μια εθνοκάθαρση σε πραγματικότητα 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτοί που θα πάνε; θα πάνε στην Αίγυπτο; και τι θα συμβεί στην Αίγυπτο; Μετά θα αποσταθεροποιηθεί η Αίγυπτος. Είχαμε ήδη από χτες κινήσεις του αιγυπτιακού στρατού προς τη Γάζα. Έχουν αρχίσει και τοποθετούν άρματα και μονάδες των ειδικών δυνάμεων πέριξ των συνόρων με τη Γάζα προκειμένου να αποτρέψουν ένα μαζικό προσφυγικό ρεύμα των Παλαιστινίων προς τη χερσόνησο του Σινά».

«Το Ισραήλ πρέπει να δώσει βάση στις σχέσεις του με Ιορδανία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία»

Με δεδομένο όπως είπε πως η Αίγυπτος ήταν η πρώτη και πιο σπουδαία αραβική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το -79, το δικαίωμά του να υπάρχει και εκτίμησε πως «αυτό το κεκτημένο πρέπει οι Ισραηλινοί να το διαφυλάξουν.

Πρέπει να δει αυτή τη στιγμή το δάσος και όχι το δέντρο. Το δάσος είναι οι σχέσεις τους με τους Ιορδάνους, με τους Αιγύπτιους, με τους Σαουδάραβες. Και το δένδρο είναι η Χαμάς



Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος