Μ. Μαθιουλάκης στο Πρώτο: Πρέπει η τελική τιμή της ενέργειας να διαμορφώνεται με μακροπρόθεσμο τρόπο, χωρίς αυξομειώσεις (audio)

«Η κρίση ενέργειας έπιασε απροετοίμαστη την ΕΕ και ναι μεν το θέμα της ανόδου των τιμών είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά η ΕΕ οφείλει να σχεδιάζει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, αναλυτής  Ενεργειακής Στρατηγικής και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Greek Energy Forum, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όπως είπε, η έντονη στροφή που σωστά θέλει μάλιστα να κάνει προς τις ΑΠΕ και τον εξηλεκτρισμό της καθημερινότητάς μας είχε σοβαρές ενδείξεις ότι θα οδηγούσε σε αυξήσεις των τιμών ενέργειας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

«Εν προκειμένω είχαμε μια σειρά από αφορμές που οδήγησαν στην αλλαγή των τιμών, κυρίως όμως το γεγονός ότι η ενέργεια και ο ηλεκτρισμός διαπραγματεύεται ως οφείλει, σε χρηματιστήρια ενέργειας και αγορές και όχι με κρυφά συμβόλαια, αργά ή γρήγορα οι τιμές θα ενταχθούν στην ψυχολογία της αγοράς, που σημαίνει ότι οι τιμές θα έχουν διακυμάνσεις. Τώρα βλέπουμε την άλλη όψη του νομίσματος που είναι η άνοδος, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που λόγω κορονοϊού είχε πτώση. Η ΕΕ μπορούσε να είχε λάβει μέτρα, να είχε φτιάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο έτσι ώστε οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές να μην σχετίζονται τόσο πολύ με τις βραχυπρόθεσμες αυξομειώσεις της αγοράς και κάποια άλλα εργαλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ για συνολικές αγορές φυσικού αερίου, ο κ. Μαθουλάκης επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της αγοράς εμβολίων. «Όσο περνάει ο καιρός οι προτάσεις θα κινούνται σε πιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα – μετά από τα έκτακτα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών– δηλαδή τέτοια που δομικά μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να φροντίσουμε η τελική τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής να διαμορφώνεται με πιο μακροπρόθεσμο τρόπο. Δηλαδή με κάποια συμβόλαια που η εταιρία αγοράζει σε βάθος χρόνου, με αντιστάθμιση κινδύνου κλπ. Και όλα αυτά να διασφαλίζουν ότι η τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής να μην υπόκειται σε βίαιες αναπροσαρμογές προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ίσως μετά τις γιορτές να δούμε ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα να μην υπάρχει γιατί ήδη έχουμε μπει σε μία φάση αποκλιμάκωσης των τιμών», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «προς το παρόν βλέπουμε την κίνηση της Ρωσίας να έρθει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη». Υπενθύμισε ότι είναι ανοικτή η συζήτηση της μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία από το Βορρά μέσω του Nord Steam 2, που οι Ρώσοι θέλουν να μεταφέρουν χωρίς να τηρήσουν το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και που τελικά οι ευρωπαίοι δίνουν εξαίρεση προκειμένου να πάρουν ντο φυσικό αέριο. Εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία χρειάζεται περισσότερο τα χρήματα από την πώληση απ΄ ότι η Ευρώπη το φυσικό αέριο που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα έβρισκε τον τρόπο να μεταφέρει το αέριο από τους υφιστάμενους αγωγούς που κυρίως περνούν μέσα από την Ουκρανία και η Ρωσία προφανώς δεν ήθελε να κάνει για πολιτικούς λόγους.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος