Μ. Γκλεζάκος στο Πρώτο: Από το 2024 και μετά θα έχουμε ανάσες στην οικονομία (audio)

«Ακόμη και να σταματήσει η σύρραξη, πάλι η Ε.Ε. και η Δύση δεν θα αρχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο στα επίπεδα της περιόδου προ της σύρραξης άρα θα εξακολουθήσει να υπάρχει το πρόβλημα της περιορισμένης προσφοράς ενέργειας, επομένως δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται οι τιμές» εκτίμησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιχάλης Γκλεζάκος.

Αν λήξει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αμέσως η ενέργεια θα έχει χαμηλότερες τιμές, εξήγησε ο ίδιος, ωστόσο η καθαρή ενέργεια πια- και το φυσικό αέριο είναι περίπου στον προθάλαμο της καθαρής ενέργειας- έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν είναι επαρκής.

Φως στο τούνελ της ενέργειας βλέπει ο κ. Γκλεζάκος, μετά το 2024 που θα έχουν γίνει πολλές επενδύσεις στο LNG και θα έχουν προχωρήσει σημαντικά οι ΑΠΕ, έτσι ώστε να ισορροπήσουν οι τιμές της ενέργειας και να πέσουν οι τιμές.  «Νομίζω ότι αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας, δηλαδή θα περάσουμε μια 2ετία-3ετία πολύ δύσκολη και με την ενέργεια ψηλά» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις λύσεις που κατά καιρούς προτείνονται στον δημόσιο διάλογο, όπως μια ενδεχόμενη επιπλέον αύξηση στους μισθούς, ο κ. Γκλεζάκος, τόνισε «όταν το πάπλωμα είναι κοντό κάτι θα μείνει ξεσκέπαστο». Η μία λύση μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα, πρόσθεσε, περιγράφοντας πως η αύξηση στους μισθούς τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και αυτό είναι κάτι που δεν γυρίζει πίσω. «Δεν μπορείς να δώσεις μια αύξηση και μετά λόγω του πληθωρισμού να την πάρεις πίσω. Θεωρώ ότι θα ήταν καλό να αρχίσει να ανεβαίνει το εισόδημα των εργαζομένων σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, εξέφρασε την άποψη πως θα κρατήσει μάλλον και το 2023 και από το 2024 θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, αφού συναρτάται με την ενέργεια και τότε αναμένεται ξανά η ενέργεια να έχει επαρκή προσφορά.

Όσο αφορά στην ελληνική οικονομία, σημείωσε πως η ανάπτυξη ίσως να μην πέσει κάτω από το 3% «που θα είναι ένα καλό νούμερο σε αυτή την εποχή και με αυτά τα δεδομένα, αλλά βέβαια με πληθωρισμό πολλαπλάσιο του 3, αυτό δεν σημαίνει ότι η ευημερία αυξάνεται αντίστοιχα, αντιθέτως με πληθωρισμό παραπάνω από την ανάπτυξη, σημαίνει ότι κάνουμε βήματα πίσω, αλλά αυτή είναι μια παγκόσμια κατάσταση που είναι δύσκολο να την αποφύγουμε».

Οι πιθανότητες για ύφεση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Γκλεζάκο είναι ίσως πάνω από 50%, ωστόσο το παρήγορο πρόσθεσε είναι ότι δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας. «Θεωρώ ότι κρίση χρέους δεν θα έχουμε, πληθωρισμό και ύφεση ενδεχόμενα, ναι θα τα έχουμε, αλλά ευτυχώς μεσοπρόθεσμα».

«Ζητούμενο παραμένει να μειωθεί η δαπάνη του δημοσίου και να μειωθεί και η φοροδιαφυγή. Από την άλλη θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό ο δημοσιονομικός χώρος προκύπτει από τον πληθωρισμό. Γιατί από την στιγμή που δεν αναπροσαρμόζονται οι φορολογικές κλίμακες ανάλογα με το πληθωρισμό σαφώς και πληρώνεις έμμεσα παραπάνω και δημιουργείς έναν  χώρο. Το καλό στην υπόθεση είναι ότι αυτό το επιπλέον που εισπράττεται διανέμεται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, γίνεται δηλαδή μια μεγαλύτερη αναδιανομή» ανέφερε ακόμη ο κ. Γκλεζάκος.

Σχετικά με τα ανείσπρακτα οφειλόμενα έσοδα από τον ΦΠΑ, που ανέρχονται σε 5,4 δις ετησίως ο κ. Γκλεζάκος, υπερθεμάτισε λέγοντας ότι αυτός είναι ο ανείσπρακτος ΦΠΑ, είναι ο βεβαιωμένος δηλαδή, ΦΠΑ που εμφανίζεται, γιατί υπάρχει και ένας ΦΠΑ που δεν εμφανίζεται. «Γιατί όταν πας κάπου και δεν σου κόβουν απόδειξη, ο ΦΠΑ αυτός δεν φαίνεται πουθενά» υπογράμμισε ο κ. Γκλεζάκος, ενώ σύμφωνα με παλιότερη δική του έρευνά, ανέφερε πως ο συνεπής φορολογούμενος πληρώνει κατά μ.ο. 40% παραπάνω φόρο για όλους αυτούς τους λόγους. «Για τον ΦΠΑ που δεν εισπράττεται, τον ΦΠΑ που δεν βεβαιώνεται, λόγω της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπόριου στα καύσιμα. Με λίγα λόγια το ότι στο κράτος καταλήγουν λιγότεροι πόροι από αυτούς που πρέπει αναπληρώνεται από τα εύκολα θύματα» κατέληξε ο κ. Γκλεζάκος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος