Λίβανος, το μεγάλο «αγκάθι» στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν: Διπλωματικός πυρετός στην Ελβετία και φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή

Σύνοψη
  • «Η συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν δεν είναι μια ουσιαστική ειρήνη. Είναι μια ελεγχόμενη αποκλιμάκωση» δήλωσε στο ΕΡΤnews o ναύαρχος εν αποστρατεία, Νίκος Σπανός

Έντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται στηνΕλβετία, όπου όλοι οι σημαντικοί «παίκτες» σπεύδουν εκεί για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ωστόσο, παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ο Λίβανος παραμένει «αγκάθι» καθώς αναδεικνύεται στο βασικό εμπόδιο για οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο, καθώς οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται στο νότιο τμήμα της χώρας. Στην εκπομπή «10 με Τόνο» του ΕΡΤnews, η δημοσιογράφος Αδαμαντία Λιόλιου και ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός ανέλυσαν τις τελευταίες εξελίξεις, εστιάζοντας τόσο στο διπλωματικό παρασκήνιο όσο και στις γεωπολιτικές προεκτάσεις της κρίσης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η Αδαμαντία Λιόλιου υπογράμμισε ότι, παρά τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για το χρονοδιάγραμμα ή το πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. «Το θετικό είναι ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ναυαγήσει. Καμία πλευρά δεν δηλώνει ότι αποχωρεί από τη διαδικασία, όμως εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο σκοτάδι ως προς το πότε και πώς θα ξεκινήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Kλειδί» για την επόμενη μέρα ο Λίβανος

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κατάσταση στον Λίβανο, σημειώνοντας ότι οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί καταδεικνύουν πως το συγκεκριμένο μέτωπο αποτελεί το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα. «Το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι για να προχωρήσουν οι συνομιλίες πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις στο λιβανικό έδαφος», τόνισε.

Λίβανος, το μεγάλο «αγκάθι» στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν: Διπλωματικός πυρετός στην Ελβετία και φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή

Η δημοσιογράφος του ΕΡΤnews sπαρουσίασε επίσης χάρτες που δείχνουν ότι το Ισραήλ διατηρεί ζώνη ασφαλείας στο νότιο Λίβανο, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τις περιοχές που ελέγχουν.

Λίβανος, το μεγάλο «αγκάθι» στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν: Διπλωματικός πυρετός στην Ελβετία και φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή
Η μαύρη γραμμή στον χάρτη του IDF δείχνει τα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ με την κόκκινη γραμμή να απεικονίζει τη ζώνη ασφαλείας που έχει διαμορφώσει ο ισραηλινός στρατός.

«Οι κάτοικοι του Λιβάνου βρίσκονται σε μια δραματική κατάσταση, περιμένοντας ουσιαστικά άλλοι να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους», σημείωσε η κ. Λιόλιου.

«Συμφωνία διαχείρισης κινδύνου» στη Μέση Ανατολή

Από την πλευρά του, ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη συμφωνία που συζητείται μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για οριστική λύση. «Δεν είναι συμφωνία επίλυσης της κρίσης. Είναι συμφωνία διαχείρισης κινδύνου. Μια προσωρινή ανάσα και όχι μια μόνιμη λύση», υπογράμμισε μιλώντας στους παρουσιαστές της εκπομπής, Αντώνη Φουρλή και Στέλλα Παπαμιχαήλ.

Όπως εξήγησε, η εκεχειρία στον Λίβανο παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, καθώς δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης. «Έχουμε μια τακτική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και όχι μια στρατηγική εκεχειρία κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή», ανέφερε.

Ο κ. Σπανός υποστήριξε ακόμη ότι το Ισραήλ εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν συμμετείχε άμεσα στις συζητήσεις. «Το Ισραήλ θεωρεί ότι η συμφωνία παγώνει την απειλή, αλλά δεν την εξαλείφει. Γι’ αυτό και συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις», σημείωσε στην εκπομπή.

«Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν δεν είναι μια ουσιαστική ειρήνη. Είναι μια ελεγχόμενη αποκλιμάκωση. Είναι μια προσωρινή παύση που στόχο έχει να αποτρέψει μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή», είπε εκτιμώντας ότι στόχος είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας και την επιστροφή στην κανονικότητα στη ναυσιπλοϊα.

Αναφερόμενος στα Στενά του Ορμούζ, ο ναύαρχος τόνισε ότι, παρά τη μερική αποκλιμάκωση, η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας λόγω ναρκοθετημένων θαλάσσιων ζωνών.

«Ακόμη κι αν τερματιστούν οι εχθροπραξίες, η πλήρης αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας και της ενεργειακής αγοράς δεν θα είναι άμεση», επισήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος