Λίνος – Αλ. Σισιλιάνος στο Πρώτο: Ιστορικό φαινόμενο η παράλληλη προσφυγή της Ουκρανίας σε ΕΔΔΑ και Χάγη κατά της Ρωσίας (audio)

«Είναι μοναδικό ίσως αυτό το φαινόμενο στην Ιστορία των δυο Δικαστηρίων, διακρατικές υποθέσεις – Ουκρανία κατά Ρωσίας– εκ παραλλήλου να πηγαίνουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών. Να κινούνται εκ παραλλήλου και να αφορούν όψεις του ίδιους ευρύτερου ζητήματος», τόνισε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Σημείωσε ότι τα δυο δικαστήρια καλούνται να συντονιστούν κατά κάποιο τρόπο, πράγμα που δεν είναι καθόλου απλό.

Πιο αναλυτικά, για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εκδόθηκε την 1η Μαρτίου, είπε ότι είναι μια διάταξη προσωρινών μέτρων, με την οποία το Δικαστήριο καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να σεβαστεί τα δικαιώματα του πληθυσμού στην Ουκρανία, καθώς επίσης το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να σταματήσει τις εχθροπραξίες. «Είναι σαν τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδουν τα αστικά δικαστήρια, η λογική τέτοιων διατάξεων είναι να περιφρουρήσουν το αντικείμενο της διαφοράς, να μην είναι δηλαδή τελείως αλυσιτελής η έκδοση αποφάσεων επί της ουσίας στη συνέχεια», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να εκδώσει τέτοιες αποφάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, όπου η Ουκρανία κατέθεσε και εκεί αίτημα στις 26 Φεβρουαρίου, με βάση τη σύμβαση για τη γενοκτονία, ζητώντας από το Δικαστήριο του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χάγη, διάταξη προσωρινών μέτρων με αντίστοιχο περιεχόμενο. Η ακροαματική διαδικασία στη Χάγη έχει οριστεί για τις 7 και 8 Μαρτίου 2022.

«Εκείνο που υφέρπει των διαδικασιών περί προσωρινών μέτρων, τόσο στο Στρασβούργο όσο και στη Χάγη, είναι ότι η ουκρανική κυβέρνηση απευθύνεται στα δυο αυτά κορυφαία δικαστήρια, το ένα Ευρωπαϊκό και το άλλο Παγκόσμιο, προκειμένου να ζητήσει την καταδίκη της Ρωσίας για την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία. Προσέφυγε και στα δυο με διαφορετικές νομικές βάσεις αλλά με παραπλήσιο περιεχόμενο. Στόχος της είναι η καταδίκη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Και μέσω της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Χάγης, απαντά η Ουκρανία ότι δεν υπάρχει γενοκτονία στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσγκ που να δικαιολογεί την όποια παρέμβαση την όποια στρατιωτική επέμβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφός της», επισήμανε ο κ. Σισιλιάνος.

Για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι και εκεί θα είναι μια διαδικασία προσωρινών μέτρων. «Είναι ταχεία, όχι τόσο ταχεία όσο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είναι πολύ ευέλικτο και μπορεί να βγάλει απόφαση μέσα σε 48 ώρες, είναι όμως πολύ ταχύτερη από την τακτική διαδικασία. Εκτίμησή μου είναι ότι οπωσδήποτε μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξει διάταξη περί προσωρινών μέτρων. Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει δυο ημέρες, 7 και 8 Μαρτίου, οπότε γύρω στις 20 του μηνός θα υπάρχει απόφαση. Αν δεν εκδοθεί γρήγορα απόφαση, καταλαβαίνουμε ότι τα γεγονότα κινδυνεύουν να την καταστήσουν αλυσιτελή», υπογράμμισε.

 

Ερωτηθείς για την υλοποίηση διεθνών δικαστικών αποφάσεων, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δήλωσε ότι τα προσωρινά μέτρα είναι υποχρεωτικά στην εφαρμογή τους, σημειώνοντας πως «εάν γίνονταν σεβαστά, θα σταματούσε αύριο ο πόλεμος». Ξεκαθάρισε, δε, ότι υπάρχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες από τη μή εφαρμογή. «Αφ’ ενός μεν σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει μια διαδικασία για την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στον Οργανισμό και ενδεχομένως αποβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο εντάσσεται και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αφ’ ετέρου, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, το Δικαστήριο της Χάγης θα λάβει υπόψιν του στην οριστική του απόφαση τη στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με τα προσωρινά μέτρα», ανέφερε.

Παραδέχθηκε ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι πανάκεια, καθώς τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, «ίσως τα ξεπερνάει το μέγεθος αυτής της κρίσης». «Ωστόσο, μια διεθνής απόφαση από ένα διεθνές δικαστικό όργανο καταγράφει Ιστορία. Έρχεται ένα διεθνές δικαστικό όργανο και καταγράφει όσα συνέβησαν επί του πεδίου και τα καταδικάζει. Αυτό είναι προαπαιτούμενο, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης και κομμάτι της λύσης. Καταγράφει τα πραγματικά γεγονότα με προσοχή και αποφαίνεται αν αυτά είναι σύμφωνα ή όχι προς το Διεθνές Δίκαιο. Είναι κομμάτι της λύσης και κομμάτι της διαπραγμάτευσης και άρα έχει τεράστιες ιστορικο-πολιτικές συνέπειες στο διπλωματικό πεδίο και όχι μόνο», διεμήνυσε.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί ρωσικής πρότασης για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ώστε να αποφύγει τον «σκόπελο» των δικαστικών αποφάσεων, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι οι αποφάσεις τόσο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο του Δικαστηρίου της Χάγης έχουν το δικό τους ειδικό βάρος. «Όλα αυτά παίζουν το ρόλο τους κι επί του πεδίου και επί του διπλωματικού και επί του πολιτικού πεδίου, και σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς. Όλο αυτό πρέπει να το δει κανείς ολιστικά, μια απόφαση δεν είναι ξεκομμένη από ένα πολιτικό γίγνεσθαι. Κομμάτι αυτού του γίγνεσθαι είναι και οι πολιτικές αποφάσεις, πρώτα το Στρασβούργο που είναι πιο ευέλικτο και θα ακολουθήσει η Χάγη που έχει πιο βαριά διαδικασία», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ.Σισιλιάνος υπενθύμισε την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε είχε προεδρεύσει ο ίδιος στη Διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου. «Αφορούσε τα γεγονότα του 2014. Εκεί έχουμε 2 βαριές υποθέσεις που είναι εκκρεμείς στο Στρασβούργο. Η μια αφορά την Κριμαία και η άλλη την ανατολική Ουκρανία, αλλά για τα γεγονότα του 2014 και επέκεινα, όχι τη σημερινή κρίση. Και αντίστοιχες υποθέσεις εκκρεμούν και ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης. Δηλαδή η Ουκρανία από το 2014 μέχρι σήμερα έχει επιδοθεί σε ένα συντονισμένο δικαστικό αγώνα σε Στρασβούργο και Χάγη, με παρόμοιες ή παραπλήσιες υποθέσεις και αιτήματα, που αφορούν τα παλιά την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία όπως ξέραμε την κατάσταση έως την εισβολή και σήμερα πλέον την κατάσταση στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος