Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να τηρεί τα όρια στους πυραύλους και στις κεφαλές που προέβλεπε η πυρηνική συνθήκη New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εξέπνευσε την περασμένη εβδομάδα, όσο η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να κάνει το ίδιο, ξεκαθάρισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Η συνθήκη του 2010 έληξε στις 5 Φεβρουαρίου, αφήνοντας τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο με κανέναν δεσμευτικό περιορισμό για πρώτη φορά σε περισσότερο από 50 χρόνια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε επίσημη πρόταση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τηρήσει οικειοθελώς τα όρια της New START για άλλον έναν χρόνο, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε πως η Μόσχα θα εμείνει στα όρια προς το παρόν.
«Η θέση μας είναι πως αυτό το μορατόριο στην πλευρά μας που δηλώθηκε από τον πρόεδρο εξακολουθεί να ισχύει, αλλά μόνο όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπερβαίνουν τα δηλωμένα όρια», τόνισε ο Λαβρόφ στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, την Κρατική Δούμα.
Η λήξη της συνθήκης προκάλεσε φόβους για τριπλή κούρσα εξοπλισμών ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, η οποία έχει πολύ λιγότερες κεφαλές από τις άλλες δύο χώρες, αλλά εξοπλίζεται ραγδαία.
Ορισμένοι αναλυτές λένε, ωστόσο, πως η Ρωσία επιθυμεί διακαώς να αποφύγει το κόστος μιας τέτοιας αναμέτρησης, σε μια περίοδο που ο κρατικός προϋπολογισμός της αισθάνεται την πίεση από τον τετραετή πόλεμό της στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία θα λάβει «αντίμετρα», μεταξύ των οποίων «στρατιωτικής φύσης», αν οι δυτικές χώρες ενισχύσουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία.
Ευρωπαϊκές χώρες ανέπτυξαν πρόσφατα μικρά συντάγματα στρατιωτών στη Γροιλανδία, μια αυτόνομη περιφέρεια που υπάγεται στη Δανία και την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θέλει να κατακτήσει.
«Βέβαια, σε περίπτωση στρατιωτικοποίησης της Γροιλανδίας, της δημιουργίας εκεί στρατιωτικών δυνατοτήτων που θα στοχεύουν τη Ρωσία, θα λάβουμε κατάλληλα αντίμετρα, μεταξύ άλλων στρατιωτικοτεχνικής φύσης», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δανία και η Γροιλανδία πρέπει να διευθετήσουν το ζήτημα μεταξύ τους», δήλωσε ο Λαβρόφ, κατηγορώντας επίσης την Κοπεγχάγη ότι μεταχειρίζεται τους περίπου 57.000 κατοίκους της Γροιλανδίας ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμα ότι οι νέοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον ρόλο της Ρωσίας κι άλλων χωρών σχετικά με το πετρέλαιο της Βενεζουέλας συνιστούν κατάφωρη μεροληψία.
Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα σήμερα (11/02) ότι η Μόσχα σχεδιάζει να ζητήσει διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τους νέους περιορισμούς.
Ο Λαβρόφ ανέφερε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με την Ουάσινγκτον για το θέμα και θέλει να εκτελεί εργασία με αμοιβαίο σεβασμό «χωρίς την ιδέα της κυριαρχίας».
Η Ρωσία θα αναπτύξει τις σχέσεις με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και θα ζητήσει διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τους περιορισμούς στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας
Στο μεταξύ, η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στις δύο χώρες του Νότιου Καυκάσου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν στρατηγική σύμπραξη και ο Βανς υπέγραψε πυρηνική συμφωνία με την Αρμενία η οποία λειτουργεί μία πεπαλαιωμένη μονάδα πυρηνικής ενέργειας που ανάγεται στη σοβιετική εποχή και επιδιώκει να αναθέσει την κατασκευή νέας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία είναι κυρίαρχες χώρες που έχουν το δικαίωμα να αναπτύσσουν τη δική τους εξωτερική πολιτική και ότι η Μόσχα έχει εις βάθος αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τις δύο χώρες.
«Έχουμε διμερείς σχέσεις ευρέως φάσματος τόσο με το Μπακού, όσο και με το Γερεβάν, που καλύπτουν όλα τα πιθανά πεδία. Αυτές περιλαμβάνουν αμοιβαία επωφελή εμπορική και οικονομική συνεργασία, αμοιβαίες επενδύσεις, πολιτιστικές σχέσεις και ούτω καθεξής. Και, βέβαια, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας έτσι ώστε να είναι επωφελείς όχι μόνο για εμάς, αλλά και για αυτούς».
Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι στην κατάλληλη θέση για να υποβάλει προσφορά για οποιαδήποτε νέα μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην Αρμενία.
«Ως η πιο προχωρημένη χώρα στον κόσμο σε αυτό το πεδίο, η Ρωσία είναι ικανή να αντέξει στο υψηλότερο επίπεδο διεθνούς ανταγωνισμού», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Εάν τέτοιος ανταγωνισμός απαιτηθεί από εταίρους, η Ρωσία είναι ικανή να παράσχει καλύτερη ποιότητα για πολλά χρόνια μελλοντικά σε χαμηλότερο κόστος».
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ζητήσει διευκρινίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τους νέους περιορισμούς των ΗΠΑ στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις της Βενεζουέλας.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε χθες, Τρίτη, γενική άδεια προκειμένου να διευκολύνει την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και αερίου στη Βενεζουέλα. Η άδεια δεν επιτρέπει συναλλαγές που περιλαμβάνουν Ρώσους υπηκόους ή ρωσικές εταιρίες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία θα αποσαφηνίσει την κατάσταση με την Ουάσινγκτον μέσω διαθέσιμων διαύλων επικοινωνίας.
Πηγή ΑΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος