Λ. Κιοσές στο Πρώτο: Σχεδόν αδύνατον να αναιρεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις προς τα πάνω στις τιμές των τροφίμων (audio)

Οι αυξήσεις που παρατηρούνται συνολικά στα τρόφιμα στα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν αφενός να κάνουν με την άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών και δευτερευόντως στις αυξήσεις στις τιμές μεταφορών, καυσίμων και ενέργειας.

«Ήταν μια κατάσταση την οποία περιμέναμε. Ήδη από τον Μάιο είχαμε δημοσιεύσει σχετικά στοιχεία, ότι αν δεν αλλάξουν οι εξελίξεις που καταγράφονταν μέχρι τότε και δεν άλλαξαν, θα δούμε στην πράξη τις αυξήσεις να περνάνε και στα ράφια, γιατί δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν από τους ενδιάμεσους κόμβους», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου, ο  Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου & Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές.

«Για να δώσουμε μια αίσθηση, μιλάμε μεσοσταθμικά για την αύξηση των τιμών των commodities (επενδύσεις σε εμπορεύματα), των τροφίμων διεθνώς είναι πάνω 25% σε σχέση με πέρσι και σε ορισμένες κατηγορίες είναι +60%-70%. Αυτά χωρίς να προσθέσουμε τα υπόλοιπα κόστη, τις μεταφορές, το κόστος ενέργειας και τα υπόλοιπα» εξήγησε ο κ. Κιοσές.

Πρόκειται κυρίως για τις τιμές στα δημητριακά, για τις τιμές των πρώτων υλών στις ζωοτροφές, όπως επίσης και στα φυτικά έλαια. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες το καλοκαίρι δεν ευνόησαν καθόλου τις καλλιέργειες και κατά συνέπεια τις τιμές στα οπωροκηπευτικά, όπου καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, με τις ντομάτες να πωλούνται κατά 10% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι μεσοσταθμικά. Στην αγορά των κρεάτων, εξακολουθούν από το Πάσχα να είναι ακριβότερα τα αμνοερίφια, ύστερα από τις ανατιμήσεις που είχαν γίνει.

Οι αυξήσεις που θα δούμε τελικά στο ράφι θα εξαρτηθούν από το πόση επεξεργασία έχει δεχθεί το εκάστοτε αγαθό. «Στην ζάχαρη για παράδειγμα που την εισάγουμε, την συσκευάζουμε και την πωλούμε, δεν μπαίνουν πολλά άλλα κόστη επάνω, οπότε είναι πολύ εύκολο να περάσει μια αύξηση από την πρώτη ύλη στην τελική τιμή, το ίδιο ισχύει και στα φυτικά έλαια», είπε ο κ. Κιοσές.

Στο ερώτημα που απασχολεί όλους, κατά πόσο η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, αυτό που ζούμε, εκτίμησε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, είναι ένα αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων πληθωριστικών, δεδομένου ότι ειδικά στον δυτικό κόσμο, οι χώρες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία τύπωσαν χρήμα και αυτό πιέζει τις τιμές προς τα πάνω. Και αυτό είναι από δύσκολο ως αδύνατο να αναιρεθεί. Απλώς θα φτάσουμε σε μια κατάσταση ισορροπίας και εκεί θα επανέλθουμε σε μια πρότερη κατάσταση, του 2010-2020, όπου ο πληθωρισμός ήταν κάτω από 1%», είπε καταλήγοντας ο κ. Κιοσές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος