Κερατέα: Kρίσιμη νύχτα για την οριοθέτηση και την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων (video)

Προς οριοθέτηση βαίνει η φωτιά στην Κερατέα, η οποία ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας. Το μεσημέρι εκκενώθηκαν προληπτικά τρεις οικισμοί, ενώ υπάρχουν και αναφορές για ζημιές σε σπίτια.

Στην Κερατέα, η εικόνα το βράδυ της Δευτέρας 16/8 είχε βελτιωθεί, ενώ η πτώση της έντασης των ανέμων βοηθά τις προσπάθειες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά. Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, όπου κάηκε ένα σπίτι, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Το βράδυ της Δευτέρας, σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία στα μέτωπα της φωτιάς ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών να υπακούν στις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Αναφέρθηκε στην εκδήλωση και την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κερατέα, λέγοντας ότι η κατάσταση στην Λαυρεωτική είναι βελτιωμένη και γίνονται προσπάθειες για την οριοθέτησή της.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατο σημείο λίγο μετά τις 10 και μισή στο Μαρκάτι. Το μήνυμα από το «112», που εστάλη ζητούσε την εκκένωση των οικισμών Μαρκάτι, Συντερίνα, και Άγιο Κωνσταντίνο, αφού οι φλόγες, απειλούσαν τα πρώτα σπίτια. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μαρκάι, Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος. Ειδικά στη Συντερίνα, η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων εκτάθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κερατέα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Κερατέα: Kρίσιμη νύχτα για την οριοθέτηση και την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων (video)
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κατήγγειλε ότι η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας, λέγοντας ότι υπάλληλος του Δήμου είδε ένα άσπρο πεζό, ο αριθμός του οποίου κοινοποιήθηκε στις αρχές.

Για το ίδιο θέμα ο Χάρης Ζαγούρης, αντίδημαρχος Λαυρεωτικής, δήλωσε ότι: «Το σημείο είναι περίεργο, υπάρχουν κάτι κάδοι στην περιοχή Ριμπαριά στο Μαρκάτι».
Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο η φωτιά, είπε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Πρώτο μέλημα είναι οι άνθρωποι αλλά και ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου με το πολύ πυκνό δάσος, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι η φωτιά είναι στα περίχωρα του Αγ. Κωνσταντίνου και μεταφέρεται πολύ γρήγορα από τις ριπές του αέρα με κατεύθυνση προς το χωριό. Κάλεσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στο σημείο γιατί δυσκολεύει το έργο της πυροσβεστικής και τους κάτοικους ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται να κατευθύνονται είτε προς Λαύριο, είτε προς Ανάβυσσο.

Πυροσβεστικά ελικόπτερα, έκαναν συνεχώς ρίψεις πάνω από τον οικισμό Μαρκάτι για να σώσουν τα σπίτια. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι με κλαδιά στα χέρια, κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Ο άνεμος άλλαζε συνέχεια κατεύθυνση, δυσκολεύοντας το έργο της πυρόσβεσης. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι επτά μποφόρ ενώ το δύσβατο της περιοχής δυσκόλευε τα πεζοπόρα τμήματα.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του ελληνικού στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ το βράδυ σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντόνισε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούν ελέγχους για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι στύλοι της ΔΕΗ.

Ερωτήματα έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των Καναντέρ που επιχειρούσαν και για την ετοιμότητα των δυνάμεων στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντίδης, Ειρήνη Βασάλου, Γιώργος Γεραφέντης, Ελίνα Κολύβα, Ρεγγίνα Σαβούδου

Κάμερα: Κώστας Δελδήμος, Γιώργος Κορδονούλης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις

Κερατέα Live: Βελτιωμένη η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο – Εκκενώσεις οικισμών (video)

Μ. Χρυσοχοΐδης: Ξέσπασαν 45 πυρκαγιές μέσα σε μία ημέρα (video)

Φωτιές σε Κερατέα – Βίλια: Ισχυροί άνεμοι έως το βράδυ – Η πρόγνωση του καιρού στα μέτωπα (video)

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό (video)

Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής στο Πρώτο: Αρκετά μεγάλο το μέτωπο στην Κερατέα – Υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια (audio)

Β. Κόκκαλης: Αγωνία να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου (video)

Γ. Πατούλης: Ενδεχομένως να χρειαστούν κι άλλες εκκενώσεις σε μικρούς οικισμούς (video)

Δήμαρχος Σαρωνικού: Εκτεταμένο και πολύ επικίνδυνο το μέτωπο – Μην πλησιάζει κανείς (video)

Ώρες αγωνίας: Στις αυλές σπιτιών οι φλόγες — Συγκλονιστικές εικόνες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος