Κερατέα Live: Βελτιωμένη η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο – Εκκενώσεις οικισμών (video)

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση της φωτιάς στην Κερατέα, με διάσπαρτες εστίες εντός του μετώπου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την οριοθέτησή της, όπως ανέφερε απόψε  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η πυρκαγιά ήδη προκάλεσε ζημιές σε σπίτια τον οικισμό Μαρκάτι του δήμου Λαυρεωτικής, για τον οποίο δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης μέσω μηνύματος απο το 112 και εχει προχωρήσει και απειλεί τον οικισμό Αγ. Κωνσταντίνο – Καμάριζα που βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα. Εκεί έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και επιχειρείται αναχαίτιση. Το πύρινο μέτωπο μαίνεται κοντά στον οικισμό Συντερίνα, όπου δόθηκε νωρίτερα εντολή εκκένωσης προς Ανάβυσσο, ενώ οι κάτοικοι μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφεραν ότι υπάρχει εντολή και για το Δημουλάκι.

Τεράστια μάχη δίνεται να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Οι φλόγες προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, έχουν φτάσει στο Πανόραμα Κερατέας.

Επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του ελληνικού στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ. Σταμάτησαν οι ρίψεις από αέρος. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούσαν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία.Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντόνισε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι η φωτιά είναι στα περίχωρα του Αγ. Κωνσταντίνου και μεταφέρεται πολύ γρήγορα από τις ριπές του αέρα με κατεύθυνση προς το χωριο. Κάλεσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στο σημείο γιατί δυσκολεύει το έργο της πυροσβεστικής και τους κάτοικους ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται να κατευθύνονται είτε προς Λαύριο, είτε προς Ανάβυσσο. Το μέτωπο είναι σε πολύ μεγάλη ένταση γιατί καίει δάσος. Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση, είναι πολύ επικίνδυνα εδώ, το μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα, είπε.

Η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής Θανάση Μακρυδημήτρη. Ζούμε δραματικές καταστάσεις, είπε στην ΕΡΤ ανακοινώνοντας πως έχει δοθεί εντολή εκκένωσης και για Καμάριζα, που είναι πλησίον του Αγίου Κωνσταντίνου, προς Ανάβυσσο.

Καταγγελίες για εμπρησμό

Οπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής και πέρυσι είχε ξεσπάσει φωτιά στο ίδιο σημείο.

Η φωτιά έχει ξεφύγει. Ξεκίνησε από εμπρησμό σε κάδο στην περιοχή Ριμπαριά στο Μαρκάτι κατήγγειλε μέσω στης ΕΡΤ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, λέγοντας ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας υπάλληλος του Δήμου. Πρόσθεσε ότι εντοπίστηκε αυτοκίνητο, καταγράφηκαν ο τύπος του, το χρώμα και οι πινακίδες του και κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία στην αστυνομία.

Πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο η φωτιά, είπε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ισχυροί άνεμοι ενισχύουν το πύρινο μέτωπο, ενώ πρώτο μέλημα είναι οι άνθρωποι αλλά και ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου με το πολύ πυκνό δάσος, είπε ο κ. Κόκκαλης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται εξασθένηση των ανέμων, γεγονός που θα έχει θετική επίδραση στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η φωτιά πλησιάζει στον οικιστικό ιστό στον Αγ. Κωνσταντίνο, τώρα καίει χαμηλή βλάστηση είπε στην ΕΡΤ ο Ν. Πεππας αντιπεριφερειάχης Αττικής απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους να φύγουν. Ήδη έχουν απομακρυνθεί αρκετοί, είπε.

Το απόγευμα βελτιώθηκε η εικόνα στο Μαρκάτι και στο Δημουλάκι, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούσαν ελέγχους για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι στύλοι της ΔΕΗ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Λευτέρης Κοσμόπουλος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, για τη φωτιά στα Βίλια, δήλωσε ότι: «ελπίζουμε να οριοθετηθεί η φωτιά προτού νυχτώσει».

Εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρες γίνεται από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Επίσης διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Όλες οι εξελίξεις σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1

Λόγω της πυρκαγιάς διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου από την γέφυρα Αδάμ.

Αργά το μεσημέρι η φωτιά στη Συντερίνα πλησίασε τα πρώτα σπίτια, ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες κατάσβεσής της και με εναέρια μέσα, ενώ στο Μαρκάτι εντοπίστηκαν αναζωπυρώσεις και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να τις αντιμετωπίσουν.

Πυρκαγιές: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Χίος σε επίπεδο κινδύνου 4 σήμερα Δευτέρα

Ρεπορτάζ Γ. Γεραφέντης, Ελ. Κολύβα, Ρ. Σαβούδου, Καμερα Κ. Κορδονούλης, Κ. Δελδήμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος