Κακοποίηση γυναικών: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των θυμάτων στην ΕΡΤ

Γροθιά στο στομάχι οι μαρτυρίες γυναικών που έπεσαν θύμα βίαιων συντρόφων και συζύγων. Κάποιες μπόρεσαν να ξεφύγουν και να χτίσουν μια νέα ζωή μακριά από τους κακοποιητές τους με τη βοήθεια της πολιτείας που διαθέτει ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα. Συγκλονίζουν με τις ιστορίες τους και τη δύναμη που υπέδειξαν.

Oι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και να βρουν βοήθεια στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Σαράντα τρία συμβουλευτικά κέντρα λειτουργούν σε όλη τη χώρα προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης.

Σε 19 ξενώνες που λειτουργούν σε συνεργασία με τους δήμους κατέφυγαν και φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους.

«Σπάσε τη σιωπή»

Καρολάιν, Γαρυφαλλιά, Κωνσταντίνα, Βασιλική, Σταυρούλα, Νεκταρία… Έξι από τις 13 γυναίκες που δολοφονήθηκαν φέτος, από συζύγους και συντρόφους.

Η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη έδωσε ρούχο της κοπέλας που δολοφονήθηκε βίαια το 2018 για την έκθεση του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ . Η έκθεση αποτελείται από ρούχα που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες.

«Σπάσε τη σιωπή. Είμαστε εδώ», είναι το μήνυμα της πολιτείας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εγκαινίασε το 6ο Γραφείο Αντιμετώπισης ενδοοοικογενειακής βίας στο Αστυνομικό τμήμα Αλίμου και συμμετείχε στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών που διοργάνωσε στο Σύνταγμα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

« Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τις γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, να μιλήσουν, να τα καταγγείλουν και να γνωρίζουν ότι θα έχουν τη στήριξη της Πολιτείας και ασφαλώς θα έχουν τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Τα νέα κορίτσια να μην ανέχονται ποτέ κακοποιητικές συμπεριφορές», είναι το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η έμφυλη βία αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μιας μοναδικής ιστορικής αντοχής φαινόμενο, με ιδιαίτερα οδυνηρές προεκτάσεις, πλήττει την ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια των γυναικών, τις καταδικάζει σε κοινωνική περιθωριοποίηση, σε ψυχολογική διάλυση, αν δεν τις δολοφονήσει στο τέλος. Αλλά και μια ζωή υπό καθεστώς σωματικής και ψυχολογικής βίας είναι ένας ζωντανός θάνατος», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην Κέρκυρα, το ΔΗΠΕΘΕ, παρουσίασε στην πόλη 13 αποτυπώματα γυναικών, όσα και τα θύματα του 2021.

Συναυλία για τις κακοποιημένες γυναίκες έδωσε η Ρένα Μόρφη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Τη συναυλία διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Κάτια Νιάκαρη, Ειρήνη Βασάλου, Δημήτρης Γκάτσιος, Μαρίνα Δεμερτζιάν, Γιάννης Φασουλάς, Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος