Κ. Χατζηδάκης: Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν τη χώρα σε κρίση – Πώς τα κοστολογεί το Γενικό Λογιστήριο

Στην κοστολόγηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση με δύο νομοσχέδια που κατέθεσε στη Βουλή, προχώρησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκτιμά έως και τα 6 δισ. ευρώ ετησίως τα μέτρα μείωσης των έμμεσων φόρων, ενώ ακόμη υψηλότερο εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος για τα μέτρα στην άμεση φορολογία.

Είναι δύο τα νομοσχέδια και γι’ αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνέταξε δύο ξεχωριστές εκθέσεις αξιολογώντας ένα προς ένα τα μέτρα τα οποία προτείνονται. και πάμε να δούμε Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, αρχής γενομένης από τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την έμμεση φορολογία και τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και κυρίως στα ίδια προϊόντα διατροφής με τα προϊόντα διατροφής κοστολογείται στα 2,2 με 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Από εκεί και πέρα προτείνεται μηδενικός ΦΠΑ σε άλλα προϊόντα με ένα κόστος 900 εκατομμύρια έως και 1,8 δισεκατομμύρια. Το εύρος έχει να κάνει με τη διάρκεια εφαρμογής αυτών των μειωμένων συντελεστών.

Από εκεί και πέρα, προστίθεται 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τις μειώσεις στον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης, κυρίως για τα προϊόντα ενέργειας.

Η κάρτα των αγροτών 156 εκατομμύρια ευρώ και συμπληρώνεται ο κατάλογος με την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα στην υπηρεσία ύδρευσης – αποχέτευσης άλλα 70 εκατομμύρια ευρώ και έτσι προκύπτει ένα ετήσιο κόστος το οποίο μπορεί να φτάνει και στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην άμεση φορολογία. Η νέα κλίμακα που προτείνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφέρει, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, δημοσιονομικό κόστος 3,5 δισ., οι εκπτώσεις για τον ΕΝΦΙΑ 323 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 656 εκατομμύρια που είναι οι ελαφρύνσεις που προτείνονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πρόταση για κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στους αυτοαπασχολούμενους που ενεργοποιείται από φέτος θα έχει δημοσιονομικό κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 120 και υπάρχει ένα μέτρο για την κατάργηση προκαταβολής φόρου – με μια ιδιαιτερότητα καθώς έχει εφάπαξ δημοσιονομικό κόστος, δηλαδή εφαρμόζεται κατά την πρώτη χρονιά- που υπολογίζεται στα 4,176 δισεκατομμύρια ευρώ γι’ ‘αυτό για την πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτού του πακέτου προκύπτει ένα υψηλό δημοσιονομικό κόστος 9, 37 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, υπάρχει ξεχωριστή διάταξη στο νομοσχέδιο για την άμεση φορολογία που προβλέπει μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Εδώ το κόστος κλιμακώνεται από έτος σε έτος. Από 428 εκατ. σε 855 εκατ. και καταλήγει στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2028, ενώ από εκεί και πέρα έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο και βασικές προτάσεις για αύξηση φόρων. Η θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας μπορεί να αποφέρει 496 εκατομμύρια ευρώ. Στο φόρο μερισμάτων υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να φτάσει το μέτρο και στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επισήμανση βεβαίως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι δεν θα μεταβληθεί το ποσό που διανέμουν οι επιχειρήσεις υπό μορφή κερδών και από εκεί και πέρα προστίθενται άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ για την υπεραξία της μεταβίβασης κεφαλαίου.
Ένα σύνολο 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σχολίασε σε σχέση με αυτή την εκτίμηση ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών του υπερβολικού ελλείμματος από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ουσιαστικά τη χώρα σε οικονομική κρίση.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος