Κ. Χατζηδάκης στο Πρώτο: Παραφωνία για την πορεία της χώρας αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης – Ξεπερνάνε τα όρια της σοβαρότητας (audio)

«Είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση που έχουμε δώσει από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και από την πλευρά της ΑΑΔΕ και είναι πάρα πολύ απλά, κανένας συμβιβασμός με την παρανομία, είτε πρόκειται για λαθρεμπόρους, να το πω σχηματικά, είτε πρόκειται για τους ίδιους τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς. Η παρανομία είναι εξίσου παρανομία απ’ όπου κι αν προέρχεται» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με την υπόθεση του κυκλώματος εφοριακών στη ΔΟΥ Χαλκίδας.  

Σε συνέντευξή στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ο υπουργός, σημείωσε πως υπήρξε συνεργασία της ΕΛΑΣ με την ΑΑΔΕ και βγήκαν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα «που δείχνουν μια πραγματικότητα».  «Και η προσπάθεια είναι και θα είναι και από εδώ και πέρα, να υπάρχει διαφάνεια διότι αυτό το οφείλουμε στους πολίτες, εφόσον θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» υπογράμμισε. Παράλληλα, επισήμανε πως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών δυσκολεύει πάρα πολύ τέτοιου είδους φαινόμενα, διότι περιορίζει την απευθείας επαφή και γι’ αυτό ενθαρρύνεται και διευρύνεται, όπως επίσης, διευρύνεται η εξέταση φορολογικών υποθέσεων από φορολογικά κέντρα, τα οποία είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας του φορολογούμενου.

Σχετικά με την αντιπαράθεση των λογιστών με το υπουργείο, τις τελευταίες ημέρες για τις φορολογικές δηλώσεις, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εξαιτίας λαθών και παραλείψεων στους προσυμπληρωμένους κωδικούς δεν θα προλάβουν τις προθεσμίες υποβολής, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως κατανοεί τις αντιδράσεις επιμέρους επαγγελματικών ομάδων, διότι «έχουν ως βασικό στόχο τους την υπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, εμείς όμως πρέπει να κοιτάμε τους πολλούς».

«Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Υπήρχε. Θυμάστε να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις; Όχι. Γιατί υπάρχει διαφοροποίηση φέτος; Γιατί πέρσι ή πρόπερσι πήγαιναν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία, αλλά απαιτείτο η υπογραφή του φορολογουμένου. Τώρα, εάν δεν απαντήσει ο φορολογούμενος μέχρι ενός συγκεκριμένου χρονικού σημείου, θεωρείται ότι είναι σύμφωνος, έχοντας τη δυνατότητα βέβαια στη συνέχεια να κάνει τροποποιητική δήλωση χωρίς κανένα πρόστιμο, αν υποτεθεί ότι υπάρχει κάποιο λάθος. Άρα, σε κάποιο βαθμό υπάρχει μια παράκαμψη του λογιστή, επομένως το πράγμα μιλάει μόνο του. Ο νοών νοείτω» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Εγώ επιδιώκω να κάνω αυτό που είναι σωστό. Δεν διεκδικώ το αλάθητο είτε απέναντι υπάρχουν συνδικαλιστές, είτε υπάρχουν εκπρόσωποι επιχειρηματιών, είτε υπάρχουν λογιστές, είτε υπάρχει οποιοσδήποτε, γιατί στη θέση του υπουργού πρέπει να υπηρετείς τους πολλούς και να υπηρετείς και το σωστό και το δίκαιο. Κατανοώ και τις αντιδράσεις επιμέρους επαγγελματικών ομάδων, διότι αυτοί έχουν ως βασικό στόχο τους την υπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Εμείς όμως πρέπει να κοιτάμε τους πολλούς. Υπάρχει λοιπόν ένας ψηφιακός εκσυγχρονισμός σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Είναι το MyData και εκεί φώναζαν στην αρχή και τώρα το MyData λειτουργεί και λειτουργεί πάρα πολύ ικανοποιητικά. Έχουμε τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και εκεί έλεγαν μέχρι πριν από ενάμιση μήνα, ότι αυτό ξεχάστε το, δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ. Λειτούργησε, συνδέθηκε η συντριπτική πλειονότητα και θα συνδεθούν και οι υπόλοιποι. Έχουμε τον εξ αποστάσεως έλεγχο πολλών φορολογικών δηλώσεων για τον οποίο μιλήσαμε προηγουμένως. Έχουμε τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Στη συνέχεια θα έχουμε τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια. Είναι ένας ψηφιακός εκσυγχρονισμός, πολυεπίπεδος, που γίνεται στο επίπεδο του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, τον οποίο θα υποστηρίξουμε ανεξάρτητα από επιμέρους συντεχνιακές αντιδράσεις και όπου υπάρχουν λάθη θα τα συζητήσουμε χωρίς καμία διάθεση αλαζονείας. Είμαστε πάντοτε ανοικτοί να κουβεντιάζουμε και με το Οικονομικό Επιμελητήριο και με τους λογιστές και με κάθε φορέα που έχει και μπορεί να έχει σίγουρα μια χρήσιμη άποψη, αλλά από εκεί και πέρα η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη. Είναι ψηφιακός εκσυγχρονισμός, εξυπηρέτηση του πολίτη, διαφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πεδίο της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης κληθείς να απαντήσει γιατί επιμένει το οικονομικό επιτελείο, στη μη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα την ώρα που πέρα της αντιπολίτευσης, το ζητάει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων, δεσμευόμενος μάλιστα ότι η μείωση μπορεί να περάσει στις τιμές, ανέφερε τα εξής:  

«Κατέθεσε πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει διάφορες μειώσεις και έγινε κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και όλα αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή. Μείωση Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης, κόστος 1,6 δις ευρώ. Δεν το λέω εγώ, το λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αρμόδια υπηρεσία η οποία συνοδεύει με τις εκθέσεις της, τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου όταν κατατίθενται στη Βουλή. Μηδενισμός ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής για ένα έτος, εξαιρούνται φρούτα και ψάρια, 1,8 δισεκατομμύρια. Μόνιμη μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 21%, 11% και 5%, 2,2 δισεκατομμύρια κλπ. Και φτάνουμε σύνολο για ένα έτος 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Να χάσει λοιπόν το κράτος από πλευράς εισπράξεων 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι θα λείπουν χρήματα από μισθούς και συντάξεις. Να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, όλοι αυτοί οι γενναίοι και τόσο φιλεύσπλαχνοι που αγαπούν τον κόσμο, να περιοριστούν αντίστοιχα οι μισθοί και οι συντάξεις, διότι από εκεί τα δίνουμε τα λεφτά, βεβαίως θα διευρυνθεί το έλλειμμα, η χώρα θα μπει σε διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων, θα ξαναθυμίσει ότι είναι η Ελλάδα της κρίσης πάλι, ακόμη μια φορά και θα ξεκινήσουν τα τύμπανα των αγορών και θα μπούμε πάλι σε κρίση. Φοβερή πρόταση».

Απαντώντας στη συνέχεια στην πρόταση της αντιπολίτευσης ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να αντισταθμιστεί με αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στα σουπερμάρκετ που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξημένη κερδοφορία, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως έχει γίνει αύξηση στη φορολογία και στις εταιρείες τις ηλεκτρικές και στα διυλιστήρια με έκτακτες εισφορές και επίσης εισπράττονται αρκετοί περισσότεροι φόροι από τα νομικά πρόσωπα.

«Το θέμα είναι ότι αν ξεπεράσει κανείς ένα όριο και σε αυτό, επειδή είναι ανταγωνιστικό το περιβάλλον διεθνώς, οι επιχειρήσεις, κάποιες επιχειρήσεις τουλάχιστον, είτε θα κλείσουν είτε θα φύγουν, το κυριότερο και θα πάνε αλλού. Διότι εδώ, δεν μπορεί να τα ακούμε και τα δύο. Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να λένε κάποιοι ότι, μειώσετε τη φορολογία για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να προχωρήσει η οικονομία μπροστά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και από την άλλη, οι ίδιοι να λένε, αυξήστε τη φορολογία, διότι με αυτόν τον τρόπο θα βρείτε παραπάνω έσοδα. Και τα δύο δεν ισχύουν» συμπλήρωσε.

«Γνωρίζω ότι ορισμένα από αυτά που λέω και τώρα, μπορεί να δυσαρεστούν κάποιους, αλλά εάν κάνω αυτά που μου εισηγείται η αντιπολίτευση, θα δυσαρεστηθούν όλοι πολύ περισσότερο και το κυριότερο, θα λένε, εμείς δεν είχαμε γνώση των στοιχείων, δεν είχαμε γνώση της πραγματικότητας όπως την έχετε εσείς από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και άρα εσείς θα έπρεπε, εμείς δηλαδή, να προσέχουμε. Επομένως, δεν θέλω να κάνω προσωρινά τον ευχάριστο, ούτε ο πρωθυπουργός και μετά να μας κυνηγάνε όλους μαζί οι ίδιοι που σήμερα κάνουν προτάσεις. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει, πέρα από τα υπόλοιπα που σας είπα προηγουμένως, όταν ήταν πρωθυπουργός και συζητούνταν τέτοιες προτάσεις, το έχει πει από το βήμα της Βουλής, υπάρχει το σχετικό βίντεο ότι εάν κάνουμε εκείνη τη μείωση του ΦΠΑ, η μείωση δεν θα περάσει και θα την ενθυλακώσουν οι ενδιάμεσοι» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Και άλλες χώρες που μείωσαν τον ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, δεν νομίζω ότι δεν το έχουν μετανιώσει» σημείωσε ο υπουργός, φέρνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία, όπου πάρα τη μείωσή του, που έγινε στην αρχή του πληθωρισμού, μετά ξανανέβηκε.

«Έχουμε επικεντρωθεί σε ένα φάρμακο το οποίο όχι μόνο δεν φέρνει θεραπεία, θα χειροτερέψει το πρόβλημα, που είναι ο ΦΠΑ. Υπάρχουν άλλα φάρμακα τα οποία έχουν λειτουργήσει και τα οποία δεν τα συζητάμε. Σε τίτλους, έχουμε πια ανταγωνισμό, γιατί ο ανταγωνισμός είναι βασικό εργαλείο, στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, θυμάστε την κρίση που είχαμε. Τώρα έχουμε αυτό που κορόιδευαν ορισμένοι “έξυπνοι” τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, τα πράσινα, τα πορτοκαλί, τα κίτρινα τιμολόγια. Τώρα πια έχουμε και εντονότερο ανταγωνισμό. περισσότερες προσφορές από την αγορά και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές. Ανταγωνισμός λοιπόν το ένα. Το δεύτερο είναι οι αυστηροί έλεγχοι. Θυμάται κανείς να μου πει μια χρονική περίοδο στην Ελλάδα με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία, οποιονδήποτε, που στην περίοδο εκείνη να υπήρχαν αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα σε σχέση με αυτά που έχουν επιβληθεί πέρσι και φέτος; Και τρίτον, μισθοί. Πήραμε τον κατώτατο μισθό 650 ευρώ. Είναι 830. Ο πληθωρισμός σωρευτικά, είναι μέσα και ο προϋπολογισμός που τεκμαίρεται ότι θα υπάρχει το 2024, είναι 16,5% και η σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28%. 11,5 μονάδες παραπάνω. Επομένως, βεβαίως υπάρχει ακρίβεια, βεβαίως μαχόμαστε κάθε μέρα, βεβαίως υιοθετούμε πολιτικές σαν και αυτές που περιέγραψα, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η μάχη συνεχίζεται, αλλά δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα» υπογράμμισε ο υπουργός.

Στα τρόφιμα, υπάρχει αποκλιμάκωση και θα υπάρξει περισσότερη, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, γιατί αυτή είναι η τάση σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε όλη την Ευρώπη. «Και εμείς ακολουθούμε την τάση και ο πληθωρισμός ο δικός μας ακολουθεί τη γενικότερη τάση και ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι σταθερά ελαφρά κατώτερος από τον πληθωρισμό της Ευρώπης. Στα τρόφιμα υπάρχουν ορισμένες διακυμάνσεις και εκεί κοντά είμαστε, λίγο κάτω, λίγο πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού τροφίμων. Στη συνάντηση με τους βιομηχάνους τροφίμων, οι ίδιοι είπαν ότι σε σχέση με τον πληθωρισμό τροφίμων, ένα πολύ μεγάλο μέρος της αύξησης τώρα πια οφείλεται στην αύξηση της τιμής του λαδιού και ότι στα τυποποιημένα τρόφιμα ο πληθωρισμός πια είναι σχεδόν μηδενικός, 0,6%» προσέθεσε ο υπουργός.

Σε σχέση με τη δέσμευση του κ. Κασσελάκη για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «όλα αυτά δεν βγαίνουν, είναι αστειότητες».

«Η Ελλάδα έχει περάσει πια σε άλλη φάση. Είναι μια παραφωνία από πλευράς πορείας της χώρας αυτά που λέει η αντιπολίτευση και ειδικά ο κύριος Κασσελάκης, πολλές φορές ξεπερνάνε τα όρια της σοβαρότητας. Είναι στη σφαίρα της αστειότητας και η Ελλάδα έχει περάσει σε άλλη φάση. Διότι και το 2019 και το 2023 η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ψήφισε το κόμμα εκείνο που υποσχέθηκε τα λιγότερα. Και αυτό ακριβώς δείχνει ότι έχουμε καταλάβει πού οδηγούν τη χώρα, που μπορούν να την οδηγήσουν οι δημαγωγοί, οι λαϊκιστές. Οι άνθρωποι λένε ό,τι τους κατέβει. Και να πω και την αλήθεια, νομίζω είναι και υποτίμηση όλων ημών των υπολοίπων να ασχολούμαστε σοβαρά με αστειότητες» είπε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης.

Όσο αφορά στις Ευρωεκλογές, παραδέχθηκε πως ο φόβος της αποχής τον προβληματίζει και πως το ίδιο θέμα υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, «γιατί δεν έχει γίνει κατορθωτό παντού και στις 27 χώρες, να γίνει ξεκάθαρη σε όλη την κοινωνία ανεξαιρέτως, η σημασία των Ευρωεκλογών για τις χώρες μας και για το μέλλον μας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και κάθε οικογένειας και κάθε πολίτη».

«Ακόμη περισσότερο, φέτος στην Ελλάδα έχουμε και μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με το 14 και το 19, ότι δεν γίνονται μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι Ευρωεκλογές. Επομένως, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εξηγήσουμε τη σημασία τους, ειδικά αυτών των Ευρωεκλογών, καθώς μετά τις Ευρωεκλογές θα έχουμε να αποφασίσουμε στις Βρυξέλλες και επομένως και στο Ευρωκοινοβούλιο για τη νέα αγροτική πολιτική, που είναι πολύ σημαντική για τους αγρότες. Δηλαδή, δεν είναι μόνο να κινητοποιούμαστε εδώ και να θέτουμε αιτήματα στις κυβερνήσεις, πολύ σωστά, αλίμονο, αλλά λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες άρα είναι σημαντικό ποιοι μας εκπροσωπούν στις Βρυξέλλες. Θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη, του Ταμείου Ανάκαμψης, επομένως και εδώ θα χρειαστεί να δοθεί μια καινούργια μάχη και υπάρχει και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων Ευρωπαίων ηγετών. και χτες πήρε μια κοινή πρωτοβουλία μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, τον κ. Τουσκ για κοινό αμυντικό ταμείο, με αντίστοιχη βέβαια χρηματοδότηση. Δεν θα είναι εύκολη μάχη. Πάλι κάποιοι πρέπει να τη δώσουν. Άρα νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να πάμε να ψηφίσουμε 5 λεπτά, από το να είμαστε και εκείνα τα συγκεκριμένα 5 λεπτά στην παραλία εκείνη την ημέρα. Αυτό νομίζω εγώ, μπορεί να κάνω λάθος. Το λέω όμως για να το σκεφτούν όλοι οι πολίτες» είπε καταλήγοντας ο υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος