ertnews.gr

Κ. Τριανταφυλλίδης: Η Όμικρον πολλαπλασιάζεται εβδομήντα φορές πιο γρήγορα στο άνω αναπνευστικό (video)

21/12 13:17
Κ. Τριανταφυλλίδης: Η Όμικρον πολλαπλασιάζεται εβδομήντα φορές πιο γρήγορα στο άνω αναπνευστικό (video)

(AP Photo/Yuki Iwamura)

Για την πανδημία και την παραλλαγή Όμικρον μίλησε στην ΕΡΤ ο Ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, τονίζοντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε όλο τον κόσμο είναι κρίσιμη καθώς νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται έως και εβδομήντα φορές πιο γρήγορα.

«Έχει αποδειχθεί ότι ο ιός αυτός πολλαπλασιάζεται εβδομήντα φορές πιο γρήγορα στο άνω αναπνευστικό, γι αυτό και έφτασε να είναι η επικρατούσα παραλλαγή στις ΗΠΑ», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο διακεκριμένος επιστήμοντας προειδοποιώντας τον κόσμο να μην εφησυχάζει. «Δυστυχώς έχει διαπιστωθεί στη Νότια Αφρική ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι, από Ομικρον και από Δέλτα έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Όπως δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, λόγω του γεγονότος ότι το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών παραμένει ακόμη σε χαμηλά ποσοστά, πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Χρειάζεται πρόληψη

«Κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με ΜΕΘ τον κορονοϊό. Χρειάζεται πρόληψη», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα ο «εμβολιασμός στην ηλικία άνω των 60 ετών δεν έχει δουλέψει».

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η Πολιτεία μπορεί είτε να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή να γίνονται rapid test σε ημερήσια βάση. «Σε αυτή την περίπτωση», όπως είπε «το ποσοστό των κρουσμάτων θα είναι 30% πιο χαμηλό».

Και όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει και την ποιότητα των rapid test που γίνονται στα εργαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version