Κ. Μποτόπουλος για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη: Επιλέγει τη σύγκρουση – Θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος

Πενήντα πολιτικοί σχηματισμοί υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δηλώσεις συμμετοχής για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τις υποψηφιότητες που φέρονται να έχουν σχέσεις με την ακροδεξιά και τον καταδικασμένο για εγκλήματα με τη «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη εκτιμώντας ότι η καθοδός του στις εκλογές -παρότι φυλακισμένος- αποτελεί επιλογή για σύγκρουση.

«Είναι μια πολιτική επιλογή να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος» εκτίμησε ο κ. Μποτόπουλος λέγοντας ότι ο κ. Κασιδιάρης στη δήλωσή του να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών στον Άρειο Πάγο «γιατί ξέρει ότι κρίση θα είναι αρνητική».

Όπως δήλωσε συνταγματολόγος η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις υποψηφιότητες των κομμάτων αναμένεται στις 2 Μαΐου και εάν τυχόν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, τότε αρμόδιο να κρίνει είναι το Εκλογοδικείο.

Τα κόμματα δεν κρίνονται από τους δικαστές με βάση την ιδεολογία τους

Όσον αφορά το σκεπτικό των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστήριξε στις «Συνδέσεις» ότι «το ακροδεξιό ή όχι δεν παίζει κανένα ρόλο γιατί, όπως λέει το Σύνταγμα και ο πρόσφατος νόμος, τα κόμματα δεν κρίνονται με βάση την ιδεολογία τους. Άρα, το τι υποστηρίζουν ως πολιτική άποψη, ως ιδεολογία τα κόμματα δεν έχει καμία επιρροή».

Σύμφωνα με το συνταγματολόγο, το επίδικο στην προκειμένη περίπτωση της υποψηφιότητας είναι «η ενδεχόμενη σχέση του κόμματος με κάποιο πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση». Μιλώντας για το «Κόμμα Κασιδιάρη» και το σχήμα με το οποίο κατέρχεται στις εκλογές τόνισε ότι διπλό. «Έχουμε από τη μία το κόμμα του κ. Κανελλόπουλου, που εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύνδεση με οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για εγκληματική ενέργεια. Άρα, δε βλέπω να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για την κάθοδο του κόμματος του κ. Κανελλόπουλου».

Και όπως είπε στην ΕΡΤ, «μόνο εάν βρεθεί σύνδεση με το πρόσωπο του καταδικασμένου για εγκληματική δράση, μπορεί να υπάρξει. Δεν βλέπω πώς αυτή μπορεί να υπάρξει όταν το ίδιο αυτο προσώπο είναι ανοιχτά υποψήφιος με το δεύτερο αυτό κόμμα, το οποίο μάλιστα είναι το κόμμα που ο ίδιος είχε ιδρύσει σε παλιότερο χρόνο».

Το σκεπτικό με το οποίο θα κρίνει την υποψηφιότητα Κασιδιάρη ο Άρειος Πάγος

Μιλώντας για την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη ο συνταγματολόγος εξήγησε ότι το κόμμα του αυτομάτως υπάγεται στη διάταξη του νέου νομοθετικού πλαισίου που λέει ότι εφόσον σε αυτό συμμετέχει ως υποψήφιο ένα πρόσωπο καταδικασμένο, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, θεωρείται τεκμήριο αλλά μη μαχητό».

Σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει εάν το κόμμα αυτό υπηρετεί ή μη τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. «Αυτό είναι και το μόνο κριτήριο που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα», όπως εξήγησε.

Σχολιάζοντας την τακτική του Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου υποστήριξε ότι επιλέγει τη σύγκρουση είτε γιατί υπήρξαν πολιτικές διαφωνίες με τον κ. Κανελλόπουλο, με τον τρόπο συμμετοχής του, με τη λειτουργία αυτού του κόμματος που δεν θα είχε την απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων.

Αναφερόμενος στηv«ψήφο ανοχής» τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία επίσημη συνταγματική έννοια επισημαίνοντας ότι «το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης να απέχουν κάποια κόμματα από αυτή την ψηφοφορία[…]. Σε αυτή την περίπτωση κατεβαίνει ο πήχης της πλειοψηφίας για την εμπιστοσύνη στη Βουλή για να μπορέσει μια κυβέρνηση να κυβερνήσει».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος