Κ. Μητσοτάκης: Έκδοση ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ – Κυβερνητικές πηγές: «Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία στην Οδησσό»

Πρόταση, για έκδοση ευρωμολόγου, αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες (21/3) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, που έκανε λόγο για συμφωνίες της Αθήνας με το Κίεβο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν από την κυβέρνηση να ενημερώσει για το περιεχόμενο των συμφωνιών. Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία στην Οδησσό, απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Έκδοση ευρωομολόγου για την ευρωπαϊκή αμυντική θωράκιση

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου για την ευρωπαϊκή αμυντική θωράκιση στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας. Τόσο η συγκεκριμένη πρόταση, όσο και η εισήγηση να αγοραστούν όπλα για το Κίεβο με τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσίας παρέμειναν σε εκκρεμότητα. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας σε μια επίδειξη κυνισμού δήλωσε πως οι Γάλλοι στρατιώτες που θα πάνε στην Ουκρανία θα σταλούν πίσω, μέσα σε σημαιοστολισμένα φέρετρα.

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη χώρα του και να αξιοποιήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Στο μήνυμα του, που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης, προς τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους συμμάχους του να παράσχουν περισσότερα βλήματα πυροβολικού για τα στρατεύματα του.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/tv/martios/20240321-DELTIO2100-SYNODOS.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2024/03/20240321-DELTIO2100-SYNODOS.jpg

Υπό τη σκιά της νέας πυραυλικής επίθεσης στο Κίεβο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας αλλά και θωράκισης των δικών τους χωρών έναντι της ρωσικής απειλής. «Αυτό που επείγει είναι η ανάγκη να στηρίξουμε τους Ουκρανούς. Το ζήτημα δεν είναι να πάμε να πεθάνουμε για το Ντονμπάς. Το ζήτημα είναι να στηρίξουμε τους Ουκρανούς να μη σκοτώνονται εκείνοι στο Ντομπάς ή να μη σκοτώνονται στο Κίεβο που πλήττεται από βομβαρδισμούς» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρόταση της Κομισιόν για αγορά όπλων για την Ουκρανία με αξιοποίηση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια υποστηρίζεται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Γερμανία. Η Κομισιόν υπολογίζει τα χρήματα αυτά σε 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να δώσουμε μια σαφή κατεύθυνση (για την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων), για παράδειγμα την υποστήριξη για την αγορά πυρομαχικών. Είμαι πεπεισμένος ότι θα στείλουμε από εδώ ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν» υπογράμμισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Παρά την ευρεία υποστήριξη, η πρόταση προσκρούει στις επιφυλάξεις στρατιωτικά ουδέτερων χωρών όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Μάλτα και στην πάγια αντίθεση του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν που διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα.

Στο μείζον ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, Γαλλία και Ελλάδα τάσσονται υπέρ της εσθονικής πρότασης για έκδοση ευρωομολόγων για κοινές αμυντικές δαπάνες. Η Ευρώπη θα πρέπει να κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

«Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες[…] Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όμως και εδώ υπάρχουν διαφωνίες από τις χώρες που υιοθετούν παραδοσιακά μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Την ίδια ώρα η Ρωσία εκτοξεύει νέες απειλές εναντίον της Γαλλίας με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για ενδεχόμενη μελλοντική αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία.

«Θέλω να πω ευθέως, ότι η ιδέα να στείλουν Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε φέρετρα στο Ορλί σκεπασμένα με τη γαλλική σημαία» είπε ο αντιπρόεδρος της Δούμας, Πιοτρ Τολστόι.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και ο πόλεμος στη Γάζα με συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας.

«Όταν ζούμε σε ένα χαοτικό κόσμο, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις αρχές. Και οι θεμελιώδεις αρχές είναι σαφείς. Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνές Δίκαιο, εδαφική ακεραιότητα των χωρών, Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο[…]Πρέπει να τηρούμε τις θεμελιώδεις αρχές. Και στην Ουκρανία και στη Γάζα. Χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τέλος και το ζήτημα της διεύρυνσης με την έμφαση στο χρόνο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βοσνίας.

Πρόταση Μητσοτάκη στη Σύνοδο: «Έκδοση ευρωομολόγου για αμυντική θωράκιση» – Διχασμένη η ΕΕ σε Βορρά και Νότο

Πρόταση για έκδοση ευρωμολόγου αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. έκανε ο πρωθυπουργός – μια καινοτόμα ιδέα – η οποία φαίνεται ότι διχάζει μεταξύ Βορρά και Νότου. Eλλάδα, Γαλλία, Ιταλία συμφωνούν, ενώ διαφωνούν Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία.

Ζητούμενο πώς θα κατοχυρώσει την στρατηγική της αυτονομία η Ευρώπη. Απαιτούνται πράξεις λέει η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει αιχμές τονίζοντας ότι η χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ελληνική θέση για την Ουκρανία – Ανάρτηση Μητσοτάκη για την τηλεφωνική επικοινωνία με Ζελένσκι

Για την Ουκρανία σταθερή είναι η θέση της χώρας μας για συνέχιση της στήριξης, ενώ ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ζελένσκι

«Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι έγραψε μεταξύ άλλων σε δικιά του ανάρτηση ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή συμφωνιών που έγιναν στην Οδησσό, αλλά και την αμυντική συνεργασία ενώ κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν υπεγράφη καμια συμφωνία στην Οδησσό αλλά ότι η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε κοινή δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου στην οποία έχουν προσχωρήσει αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Η κοινή δήλωση αφορά την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, την οικονομία, την ενέργεια, την ανθρωπιστική βοήθεια. Συζητήσεις ωστόσο που ξεκαθαρίζουν από την πλευρά της κυβέρνησης ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της πολύπλευρης στήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας.

Για την Τουρκία η Γερμανία επέμεινε να μπουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις στα συμπεράσματα, ενώ Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν υπό προϋποθέσεις και με αναφορά στο Κυπριακό. Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι θετικός αρκεί στα συμπεράσματα να αποτυπώνεται το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Για το κομμάτι το αγροτικό αυτό που επισήμανε ο πρωθυπουργός είναι ότι η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση με βίαιο τρόπο, αλλά πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να μην πλήττονται περισσότερο τα εισοδήματα των αγροτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος