Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής: Δέσμευση για αμυντική ετοιμότητα στις αυξανόμενες απειλές – Επιταχύνει η ΕΕ την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Σύνοψη
  • Η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση θα πρέπει να ενισχυθεί αναλόγως σε ολόκληρη την Ένωση
  • Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ
  • H ΕΕ και τα κράτη μέλη θα επιταχύνουν και θα εντείνουν την παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα και ικανότητες ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της στο πλαίσιο των αυξανόμενων απειλών και προκλήσεων για την ασφάλεια αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια και την Άμυνα.

 Με βάση τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών και τη Στρατηγική Πυξίδα, δεσμεύεται να μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις και να κλιμακώσει τις δυνατότητές της.

Η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση θα πρέπει να ενισχυθεί αναλόγως σε ολόκληρη την Ένωση. Η αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας και η ενίσχυση της κυριαρχίας της Ένωσης θα απαιτήσουν πρόσθετες προσπάθειες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες των κρατών μελών, για:

α) εκπλήρωση της κοινής δέσμευσης για ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεις καλύτερα και ταχύτερα από κοινού.

β) βελτίωση της πρόσβασης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για κινητοποίηση χρηματοδότησης και να υποβάλουν έκθεση έως τον Ιούνιο. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία και τον τρέχοντα ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική της ικανότητα.

γ) παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και τις κοινές προμήθειες για την αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων δυνατοτήτων της ΕΕ, ιδίως σε στρατηγικούς παράγοντες, καθώς και για την πλήρη χρήση των συνεργειών μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού.

 δ) να ενισχύσει τις συνεργατικές/κοινές αμυντικές επενδύσεις, από την έρευνα και την ανάπτυξη στο στάδιο του σχεδιασμού, στην εκβιομηχάνιση και τις κοινές προμήθειες και να βελτιώσει την προβλεψιμότητα, π.χ. μέσω πολυετών σταθερών συμβάσεων.

ε) να αυξήσει την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, την ευελιξία της και την ικανότητά της να αναπτύσσει και να παράγει καινοτόμα αμυντικά προϊόντα, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα και την εναλλαξιμότητα τους και διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητά τους στα κράτη μέλη.

στ) να ενθαρρύνει την περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς σε ολόκληρη την Ένωση, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις αμυντικές αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

ζ) να ενισχύσει την ταχεία απόκριση και τον έγκαιρο εντοπισμό των σημείων συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού για την αμυντική αγορά και να εξασφαλίσει ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

η) υποστήριξη πρωτοβουλιών για τη συνέχιση των επενδύσεων σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την αντιμετώπιση των επικρατουσών ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην αμυντική βιομηχανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να προωθήσουν ταχέως τις εργασίες για την κοινή ανακοίνωση για μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική (EDIS). Καλεί επίσης το Συμβούλιο να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες σχετικά με τη συνοδευτική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανίας (EDIP).

Τονίζεται ότι η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας παραμένει βασικό στοιχείο για την αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης και θα πρέπει να επιταχυνθεί. Η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ, η στρατιωτική κινητικότητα, οι ασκήσεις, η ενίσχυση της διαστημικής ασφάλειας, η αντιμετώπιση κυβερνο απειλών και υβριδικών απειλών και η αντιμετώπιση της χειραγώγησης και παρέμβασης ξένων πληροφοριών (FIMI) έχουν ιδιαίτερη σημασία από αυτή την άποψη.

Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι τα ανωτέρω δεν θίγουν τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών.

H ΕΕ και τα κράτη μέλη θα επιταχύνουν και θα εντείνουν την παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

H Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη θα επιταχύνουν και θα εντείνουν την παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει όλες τις πρόσφατες πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ξεκίνησε από την Τσεχία για την επείγουσα προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία εκπλήρωση της δέσμευσης της ΕΕ να παράσχει ένα εκατομμύριο βλήματα. Τονίζεται επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά και πυραύλους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με ένα ταμείο βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο διασφαλίζει τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εργαστεί για την 8η δέσμη στήριξης για την Ουκρανία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης. Χαιρετίζει επίσης την αυξημένη ικανότητα της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM).

Οι «27» εξέτασαν την πρόοδο σχετικά με τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση των απροσδόκητων κερδών που προέρχονται από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρηματοδότησης στρατιωτικής υποστήριξης. Καλεί το Συμβούλιο να προχωρήσει τις εργασίες σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής.

Η στρατιωτική υποστήριξη και οι δεσμεύσεις της ΕΕ για την ασφάλεια θα παρέχονται με πλήρη σεβασμό της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση της 13ης δέσμης κυρώσεων. Ζητεί περαιτέρω βήματα για να αποδυναμωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των κυρώσεων. Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων είναι απαραίτητη.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών, να ενισχύσουν τη δράση της ΕΕ και των κρατών μελών με τρίτες χώρες και να κλείσουν όλα τα κενά τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης. Αυτό περιλαμβάνει την αποτροπή της παράκαμψης των κυρώσεων μέσω τρίτων χωρών και τη διασφάλιση της επιβολής τους, επίσης όσον αφορά τις θυγατρικές εταιρειών της ΕΕ στο εξωτερικό. Η πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητα αντικείμενα και τεχνολογίες που σχετίζονται με το πεδίο μάχης πρέπει να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μεταξύ άλλων με τη στόχευση οντοτήτων σε τρίτες χώρες που επιτρέπουν αυτήν την παράκαμψη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να προετοιμάσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Οι ηγέτες καλούν τα τρίτα μέρη να σταματήσουν αμέσως να παρέχουν υλική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ανησυχεί εξαιρετικά για τις αναφορές ότι το Ιράν μπορεί να μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους και σχετική τεχνολογία στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας αφού προμήθευσε το ρωσικό καθεστώς με μη επανδρωμένα οχήματα (UAV), τα οποία χρησιμοποιούνται σε ανελέητες επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία. Εάν το Ιράν το έκανε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει γρήγορα και σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, μεταξύ άλλων με νέα και σημαντικά περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης παιδιών. Απορρίπτει σθεναρά και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τις παράνομες λεγόμενες «εκλογές» που οργάνωσε η Ρωσία στα προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ούτε τα αποτελέσματά τους.

Η Ρωσία και η ηγεσία της πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως για τη διεξαγωγή επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και για άλλα σοβαρότερα εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς και για τις μαζικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμό της επισημαίνεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες παγκόσμιας προσέγγισης για να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη και τις βασικές αρχές και στόχους της Φόρμουλας Ειρήνης της Ουκρανίας, με σκοπό μια μελλοντική Παγκόσμια Σύνοδο Ειρήνης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη στρατηγική σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Υπογραμμίζει την ανάγκη να βοηθηθεί η Ουκρανία να ανοικοδομήσει τη θέση της στις παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές της, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει κάθε σχετική υποστήριξη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ως συνέπεια της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να ενισχύει την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις διμερείς δεσμεύσεις των κρατών μελών να υποστηρίξουν την αποστολή εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPM) στη Μολδαβία προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του τομέα της ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τη Γεωργία στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ως συνέπεια των ενεργειών της Ρωσίας να υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας καθώς και στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Έκδοση ευρωομολόγου για την ευρωπαϊκή αμυντική θωράκιση

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου για την ευρωπαϊκή αμυντική θωράκιση στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας. Τόσο η συγκεκριμένη πρόταση, όσο και η εισήγηση να αγοραστούν όπλα για το Κίεβο με τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσίας παρέμειναν σε εκκρεμότητα. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας σε μια επίδειξη κυνισμού δήλωσε πως οι Γάλλοι στρατιώτες που θα πάνε στην Ουκρανία θα σταλούν πίσω, μέσα σε σημαιοστολισμένα φέρετρα.

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη χώρα του και να αξιοποιήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Στο μήνυμα του, που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης, προς τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους συμμάχους του να παράσχουν περισσότερα βλήματα πυροβολικού για τα στρατεύματα του.

Υπό τη σκιά της νέας πυραυλικής επίθεσης στο Κίεβο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας αλλά και θωράκισης των δικών τους χωρών έναντι της ρωσικής απειλής. «Αυτό που επείγει είναι η ανάγκη να στηρίξουμε τους Ουκρανούς. Το ζήτημα δεν είναι να πάμε να πεθάνουμε για το Ντονμπάς. Το ζήτημα είναι να στηρίξουμε τους Ουκρανούς να μη σκοτώνονται εκείνοι στο Ντομπάς ή να μη σκοτώνονται στο Κίεβο που πλήττεται από βομβαρδισμούς» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρόταση της Κομισιόν για αγορά όπλων για την Ουκρανία με αξιοποίηση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια υποστηρίζεται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Γερμανία. Η Κομισιόν υπολογίζει τα χρήματα αυτά σε 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να δώσουμε μια σαφή κατεύθυνση (για την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων), για παράδειγμα την υποστήριξη για την αγορά πυρομαχικών. Είμαι πεπεισμένος ότι θα στείλουμε από εδώ ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν» υπογράμμισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Παρά την ευρεία υποστήριξη, η πρόταση προσκρούει στις επιφυλάξεις στρατιωτικά ουδέτερων χωρών όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Μάλτα και στην πάγια αντίθεση του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν που διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα.

Στο μείζον ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, Γαλλία και Ελλάδα τάσσονται υπέρ της εσθονικής πρότασης για έκδοση ευρωομολόγων για κοινές αμυντικές δαπάνες. Η Ευρώπη θα πρέπει να κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

«Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες[…] Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όμως και εδώ υπάρχουν διαφωνίες από τις χώρες που υιοθετούν παραδοσιακά μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Την ίδια ώρα η Ρωσία εκτοξεύει νέες απειλές εναντίον της Γαλλίας με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για ενδεχόμενη μελλοντική αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία.

«Θέλω να πω ευθέως, ότι η ιδέα να στείλουν Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε φέρετρα στο Ορλί σκεπασμένα με τη γαλλική σημαία» είπε ο αντιπρόεδρος της Δούμας, Πιοτρ Τολστόι.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και ο πόλεμος στη Γάζα με συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας.

«Όταν ζούμε σε ένα χαοτικό κόσμο, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις αρχές. Και οι θεμελιώδεις αρχές είναι σαφείς. Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνές Δίκαιο, εδαφική ακεραιότητα των χωρών, Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο[…]Πρέπει να τηρούμε τις θεμελιώδεις αρχές. Και στην Ουκρανία και στη Γάζα. Χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τέλος και το ζήτημα της διεύρυνσης με την έμφαση στο χρόνο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βοσνίας.

Πρόταση Μητσοτάκη στη Σύνοδο: «Έκδοση ευρωομολόγου για αμυντική θωράκιση» – Διχασμένη η ΕΕ σε Βορρά και Νότο

Πρόταση για έκδοση ευρωμολόγου αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. έκανε ο πρωθυπουργός – μια καινοτόμα ιδέα – η οποία φαίνεται ότι διχάζει μεταξύ Βορρά και Νότου. Eλλάδα, Γαλλία, Ιταλία συμφωνούν, ενώ διαφωνούν Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία.

Ζητούμενο πώς θα κατοχυρώσει την στρατηγική της αυτονομία η Ευρώπη. Απαιτούνται πράξεις λέει η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει αιχμές τονίζοντας ότι η χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ελληνική θέση για την Ουκρανία – Ανάρτηση Μητσοτάκη για την τηλεφωνική επικοινωνία με Ζελένσκι

Για την Ουκρανία σταθερή είναι η θέση της χώρας μας για συνέχιση της στήριξης, ενώ ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ζελένσκι

«Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι έγραψε μεταξύ άλλων σε δικιά του ανάρτηση ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή συμφωνιών που έγιναν στην Οδησσό, αλλά και την αμυντική συνεργασία ενώ κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν υπεγράφη καμια συμφωνία στην Οδησσό αλλά ότι η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε κοινή δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου στην οποία έχουν προσχωρήσει αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Η κοινή δήλωση αφορά την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, την οικονομία, την ενέργεια, την ανθρωπιστική βοήθεια. Συζητήσεις ωστόσο που ξεκαθαρίζουν από την πλευρά της κυβέρνησης ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της πολύπλευρης στήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας.

Για την Τουρκία η Γερμανία επέμεινε να μπουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις στα συμπεράσματα, ενώ Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν υπό προϋποθέσεις και με αναφορά στο Κυπριακό. Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι θετικός αρκεί στα συμπεράσματα να αποτυπώνεται το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Για το κομμάτι το αγροτικό αυτό που επισήμανε ο πρωθυπουργός είναι ότι η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση με βίαιο τρόπο, αλλά πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να μην πλήττονται περισσότερο τα εισοδήματα των αγροτών.

Τι λέει προσχέδιο συμπερασμάτων για Ουκρανία και Γάζα

Ξεκινά το δείπνο των ηγετών όπου θα συζητήσουν το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Είχε προηγηθεί συζήτηση για την Ουκρανία και όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο στόχος είναι να δοθούν πυρομαχικά στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και είναι κάτι στο οποίο εστίασε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ το επείγον της κατάστασης τόνισε και Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η διαφοροποίηση σε σχέση με το προσχέδιο των συμπερασμάτων και με την ομιλία του κ. Ζελένσκι έχει να κάνει με τη διεύρυνση. Ο Bολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι θα περιμένει τις εξελίξεις σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφορικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωεκλογές. Οι Βάλτες μέχρι τώρα και ειδικά οι Λιθουανοί αυτό που ζητούσαν είναι να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα και να υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τον Ιούνιο, οπότε αυτό θα οδηγούσε αμέσως – αμέσως σε μία εμπλοκή, ανέφερε η Ειρήνη Ζαρκαδούλα και πρόσθεσε ότι αν δεν γινόταν το χατίρι τους είχαν πει ότι θα μπλόκαραν τα συμπεράσματα που έχουν σχέση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βοσνία.

Πάντα με βάση το προσχέδιο των συμπερασμάτων έχει προστεθεί μία πρόταση για τη Μέση Ανατολή. Γίνεται αναφορά στην εκεχειρία, δηλαδή να υπάρξει μία διαρκής παύση, η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία και την απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους. Είναι μία πρόταση αυτή (η απελευθέρωση δηλαδή των ομήρων) την οποία είχε ζητήσει η Γερμανία.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν υιοθετηθεί συμπεράσματα για κανένα θέμα.

Σύμφωνα με το καινούργιο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει στα χέρια της η δημοσιογράφος σε σχέση με το κομμάτι της Μέσης Ανατολής υπάρχει μία προσθήκη. Συγκεκριμένα στη φράση «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε μία άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη εκεχειρία» προστέθηκαν τα εξής «με την χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πρόβλεψη για ανθρωπιστική βοήθεια» Αυτή την προσθήκη την είχε ζητήσει η Γερμανία γιατί υπήρχε η διαφωνία από διάφορα κράτη μέλη που εξέφραζαν επιφυλάξεις και σκεπτικισμό σε σχέση με τη λέξη εκεχειρία.

Σύνοδος με… πολεμική ατζέντα – Στο επίκεντρο Ουκρανία και Γάζα

Στη Σύνοδο αυτή η Ευρώπη καλείται να βάλει την οικονομία της σε ρυθμό πολέμου, γιατί υστερεί έναντι της Ρωσίας, η οποία το έχει κάνει εδώ και ένα χρόνο, ενώ έχει κλείσει και τις αμυντικές συμφωνίες της με Ιράν και Βόρεια Κορέα για να αυξήσει τον εξοπλισμό της. Σήμερα λοιπόν στις Βρυξέλλες δεν διαφωνούν για το αν πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν ή όχι το Κίεβο. Αλλά κάνουν με προφανή καθυστέρηση μία συζήτηση για το πού θα βρουν τα χρήματα για την αμυντική θωράκιση του Κιέβου και των ευρωπαϊκών κρατών.

Στο τραπέζι έβαλαν δύο ιδέες:

  • να αξιοποιηθούν τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στο πλαισιο των δυτικών κυρώσεων
  • να εκδοθεί ευρωομόλογο για κοινές αμυντικές δαπάνες, κάτι που στηρίζουν Εσθονία, Γαλλία, Πολωνία και Ελλάδα, αλλά δεν θέλουν οι Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία που ανήκουν στο αποκαλούμενο μπλοκ των φειδωλών

Για να ξεπεραστούν λοιπόν οι διαφορές μπήκε στο τραπέζι μία συμβιβαστική πρόταση να επεκτείνει τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά πόσο ρόλο παίζει το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ στη συνειδήτοποίηση των Ευρωπαίων για ανάγκη κοινής άμυνας η δημοσιογράφος Άννα Παπασωτηρίου απάντησε «νομίζω ότι καταλυτικός ήταν ο ρόλος της ρωσικής απειλής και το πώς διαμορφώθηκε το σκηνικό στο μέτωπο του πολέμου. Έγειρε η πλάστιγγα υπέρ της σε αυτό το έτος τώρα που ξεκινάμε, το τρίτο έτος του πολέμου. Το δεύτερο είναι αυτό το ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρεσαι και έχουμε πει κατ’ επανάληψη από τον αέρα της ΕΡΤ ότι η Ευρώπη ανησυχεί ότι μπορεί να μείνει μόνη της σε αυτό τον πόλεμο, με φόντο μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται εκλογές και για το Κογκρέσο, οπότε είτε βγει ο Τραμπ είτε όχι, θα παίξουν ρόλο και οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο για το τι θα γίνει. Άρα όλο αυτό το σκηνικό έχει φέρει δυναμικά στο προσκήνιο την ιδέα να αποκτήσει η Ευρώπη αυτή τη στρατηγική αμυντική βιομηχανία της, να μπορεί να στέκεται στα πόδια της μόνη της για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της».

ΕΡΤ: Λήδα Παπαδοπούλου, Αποστολή: Γεωργία Σκιτζή – Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα Ανάλυση: Αννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος