Κ. Γιαννόπουλος: Kάθε δύο μέρες υπάρχουν καταγγελίες εξαφάνισης ανηλίκων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή – Το προφίλ των θυμάτων

«Πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι γιατί δεν μας περισσεύουν παιδιά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» με αφορμή τη νέα υπόθεση μαστροπείας ανηλίκων στην Ελλάδα.

Για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης μιας 14χρονης που διέμενε σε δομή φιλοξενίας στη Νέα Σμύρνη μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς τα ανήλικα παιδιά -ευάλωτα και μη- πέφτουν θύματα επιτηδείων στην Ελλάδα με τις περιπτώσεις να είναι σχεδόν καθημερινές.

«Πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι γιατί δεν μας περισσεύουν παιδιά. Κάθε δύο ημέρες περίπου, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Παιδιά 116000, έχουμε εξαφανίσεις παιδιών με το προφίλ να είναι “κοπέλα 13 έως 16 χρονών, Ελληνίδα, που έχει πέσει θύμα κάποιων επιτηδείων”, κατήγγειλε στην ΕΡΤ ο κ. Γιαννόπουλος τονίζοντας ότι άλλα περιστατικά βγαίνουν στη δημοσιότητα και άλλα δεν βγαίνουν. «Τα παιδιά καταστράφηκαν, μπήκαν στα ναρκωτικά, μπήκαν στα κυκλώματα και κάποιο παιδί, πριν από αρκετά χρόνια, προσπάθησαν να το οδηγήσουν- μέσω Αλβανίας- στην Ιταλία για πορνεία, ενώ κάποια άλλα το κατάφεραν» δήλωσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της 14χρονης η οποία διευρευνάται ακόμη μετά την καταγγελία που έκανε η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος αποκάλυψε ότι ήταν γνωστό ότι το συγκεκριμένο κορίτσι ήταν σε κίνδυνο.

Είχαν εκδοθεί τέσσερα silver alert για την 14χρονη

«Με εισαγγελική εντολή έχουν βγει τέσσερα silver alert , άρα σημαίνει ότι το παιδί βρισκόταν σε κίνδυνο και οι άνθρωποι του ιδρύματος ανησύχησαν» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Γιαννόπουλος διευκρινίζοντας ότι για πρώτη φορά η ανήλική εξαφανίστηκε από το ίδρυμα το οποίο τη φιλοξενούσε τον Ιούλιο του ’22.

Το τραγικό, όπως είπε, είναι ότι υπήρχαν και άλλες περιπτώσης που η τύχη της μικρής αγνοείτο και δεν είχε εκδοθεί μήνυμα εξαφάνισης ενώ όπως αποκάλυψε και για την αδερφή της είχε εκδοθεί ανάλογη κινητοποίηση.

«Λάβαμε κάποιες αναφορές από τους ανθρώπους που έβλεπαν αυτό το alert με τις φωτογραφίες των παιδιών τις οποίες διαβιβάσαμε στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να ληφθούν τα μέτρα για να προστατευτούν τα παιδιά» δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος εξήρε το ρόλο της κοινωνικής λειτουργού του ιδρύματος στην αποκάλυψης αυτής της υπόθεσης.

«Πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν φωτεινοί άνθρωποι παντού, οι οποίοι κάνουν τη διαφορά στα παιδιά» πρόσθεσε σχετικά.

Σχολιάζοντας το περιστατικό με την υπόθεση μαστροπείας με θύμα – γι’ άλλη μια φορά- ένα ανήλικο παιδι που ζούσε σε ίδρυμα ο πρόεδρος στης ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού» εξήγησε ότι «συχνά τα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από κυκλώματα -κυρίως μέσω διαδικτύου- γιατί ψάχνουν να βρουν αγάπη και θαλπωρή.

«Και σε αυτή την περίπτωση κάτι ανάλογο έγινε» εκτίμησε λέγοντας ότι επειδή στην Οργάνωση έχουν εμπειρία από τα παιδιά που μεγαλώνουν στα σπίτια φιλοξενίας γνωρίζει εκ πείρας ότι πρέπει να υπάρχει πρόληψη για να προλάβεις το κακό.

Θρασύτατοι οι δράστες

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι πέρασαν οκτώ μήνες από το πρώτο silver alert εστίασε στο γεγονός ότι η παρέμβαση αυτή βοήθησε στο να «ελευθερώνεται» κάθε φορά το παιδί από τους μαστροπούς της. Όσον αφορά τους τρεις συλληφθέντες που είναι αντιμέτωποι με κακουργηματική δίωξη επισήμανε ότι ήταν θρασύτατοι.

«Φάνηκε και από την έρευνα που έκαναν τα παιδιά που έμπαιναν σε πλατφόρμες όπου δήλωναν ότι είναι ανήλικες και παρόλα αυτά οι 40άρηδες και οι 50άρηδες προσπαθούσαν και τι καλέσουν να βρεθούν κάπου», σχολίασε. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο ακόμα και στην περίπτωση του Κολωνού, με την 12χρονης, όπως και στην περίπτωση της 14χρονης από τη δομή της Νέας Σμύρνης σε συγκεκριμένο ιστότοπο υπάρχουν -ακόμη και σήμερα- ενήλικοι που «ψαρεύουν» στο διαδίκτυο για να βρουν ανήλικα παιδιά.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος